Με θετικό τόνο ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, προσβλέποντας παράλληλα σε μια ακόμη γεμάτη εβδομάδα κερδών και συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε όλη την περιοχή να διαπραγματεύονται στο πράσινο. Οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σημειώνουν αύξηση άνω του 0,9%, ενώ τα είδη οικιακής χρήσης υποχωρούν κατά 0,65%.

Κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των  εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο μετά την αναζωπύρωση της έντασης στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Αγορές: Το 32ωρο των κεντρικών τραπεζών

Στο ταμπλό

Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, η Philips ενισχύεται κατά 8,6% αφότου η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατροτεχνολογικών προϊόντων ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπερνούν τις εκτιμήσεις, ενισχυμένα από τα υψηλότερα κέρδη και την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσής της.

Η μετοχές της γερμανικής Merck καταγράφουν άνοδο 3,6% αφού η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για τον όμιλο, κυρίως λόγω των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων στις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης και ηλεκτρονικών ειδών. Στον αντίποδα η Heineken χάνει 6%, καθώς τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Ωστόσο, η ολλανδική ζυθοποιία αύξησε τις προοπτικές κερδών για ολόκληρο το έτος.

Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης τις επόμενες ημέρες στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας, αναζητώντας ενδείξεις για σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν επίσης ανοδικά σήμερα, με τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας να ηγείται των κερδών στην περιοχή, καθώς τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δημιούργησαν ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πρόκειται να συναντηθούν στο Τόκιο και την Ουάσιγκτον την Τετάρτη και στο Λονδίνο την Πέμπτη, με τους traders να επιχειρούν να διαβλέψουν εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια και στη συνέχεια πότε και κατά πόσο η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα μειώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, διακυβεύονται οι πρόσφατες αυξήσεις του γεν και της λίρας, καθώς και η πτώση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι πιο ενδιαφέρουσα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, ο Wong Kok Hoong, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων θεσμικών μετοχών στη Maybank Securities Pte. στη Σιγκαπούρη. «Και ίσως πιο κουραστική».

Ανοδικά κινούνται επίσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών στη Wall Street

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές