Η 29η Ιουλίου σηματοδοτεί την 100η ημέρα από το τέταρτο halving του Bitcoin, και αν η ιστορία μπορεί να αποτελέσει μία πυξίδα για το μέλλον, τότε το επόμενο διάστημα προμηνύεται μόνο καλά νέα για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Καταλυτικά στην αγορά επιδρά και η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σάββατο στο συνέδριο του Bitcoin στο Νάσβιλ, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει τις ΗΠΑ παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto.

Bitcoin: Το σχέδιο Τραμπ να κάνει τις ΗΠΑ πρωτεύουσα των crypto

Την Κυριακή το Bitcoin άγγιξε και πάλι τα 70.000 δολάρια, και σήμερα Δευτέρα κινείται σε υψηλό 6 εβδομάδων, υπολειπόμενο μόλις 6% από ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι το Bitcoin halving είναι ένας ενσωματωμένος κώδικας που τίθεται σε ισχύ κάθε τέσσερα χρόνια ή μετά την εξόρυξη 210.000 μπλοκ στο blockchain. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια αυτόματη μείωση κατά 50% στον αριθμό των bitcoin που εισέρχονται σε κυκλοφορία. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι Παγκόσμιο Κύπελλο για τους πιστούς των crypto: συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και τα στοιχήματα είναι στα ύψη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ομίλου ETC, ο ανοδικός αντίκτυπος του halving τείνει να ξεκινά μετά από 100 ημέρες…

Οι ταύροι του Bitcoin

Οι σημαντικοί αυτοί καταλύτες «ξύπνησαν» τους ταύρους στην αγορά, οι οποίοι βλέπουν εκρηκτικές αποδόσεις το επόμενο διάστημα.

Ο αναλυτής «Titan of Crypto» έγραψε στους 86.000 ακολούθους του στο X ότι το Bitcoin στα 110.000 $ «είναι προγραμματισμένο», συνοδεύοντας τη σχετική ανάρτηση με έναν πίνακα που δείχνει την μελλοντική πορεία.

Εκτός από τις δηλώσεις Τραμπ, η αγορά crypto ευνοείται και από τις τοποθετήσεις που έγιναν εν γένει από πολιτικούς στο συνέδριο στο Νάσβιλ, με αιχμή αυτή του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία Robert F. Kennedy Jr.  και της γερουσιαστού Cynthia Lummis. Αμφότεροι μίλησαν για τη δημιουργία στρατηγικού αποθεματικού Bitcoin για τις ΗΠΑ. Παράλληλα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι μετά τη στήριξη Τραμπ στα ψηφιακά νομίσματα, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται επίσης να κάνει ένα άνοιγμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Ειδικότερα, οι Financial Times έγραψαν το Σάββατο ότι οι σύμβουλοι της Χάρις έχουν προσεγγίσει κορυφαίες εταιρείες κρυπτονομισμάτων για να προσπαθήσουν να «επαναφέρουν» τη σχέση μεταξύ του Δημοκρατικού κόμματος και του κλάδου. Είχαν γίνει προσεγγίσεις με το ανταλλακτήριο Coinbase, την εταιρεία stablecoin Circle και τον όμιλο πληρωμών με blockchain Ripple Labs, ανέφερε η FT.

Η ιστορία

Το χρονοδιάγραμμα κάθε halving είναι γραμμένο στον κώδικα του Bitcoin: συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια και μόλις αριθμός των συναλλαγών Bitcoin φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο.

Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το ποσοστό των συναλλαγών, επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί μέχρι λίγες ώρες πριν θα συμβεί αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του bitcoin, υπήρξαν τρία προηγούμενα halvings:

Κατά το πρώτο μισό, τον Νοέμβριο του 2012, η ανταμοιβή για κάθε μπλοκ που εξορύσσεται μειώθηκε από 50 bitcoin σε 25 bitcoin.

Στη δεύτερη μείωση κατά το ήμισυ, τον Ιούλιο του 2016, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στα 12,5 bitcoin.

Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στο μισό, αυτή τη φορά στα 6,25 bitcoin ανά μπλοκ.

Τα προηγούμενα halvings άνοιξαν τον δρόμο για πολλαπλά ράλι τιμών, με τα περισσότερα κέρδη να έρχονται μετά τις πρώτες 100 ημέρες.

«Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 100 ημέρες μετά το Bitcoin Halving στις 20 Απριλίου. Η αγορά τείνει να έχει μικρή μνήμη, αλλά το έλλειμμα προσφοράς που προκαλείται κατά τη διαδικασία θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει από εδώ και στο εξής»,  έγραψε στο Χ ο Andre Dragosch, επικεφαλής έρευνας στο ETC Group.

Ο Dragosch κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από σάρωση των δεδομένων απόδοσης πριν και μετά τα τρία προηγούμενα halving.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι 100 ημέρες μετά το Halving, η διαφορά απόδοσης γίνεται στατιστικά σημαντική (T-value > 2) και στη συνέχεια γίνεται όλο και πιο σημαντική μέχρι περίπου 400 ημέρες μετά το Halving», an;efere ο Dragosch στο CoinDesk.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα
Ethereum: Πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ
Kρυπτονομίσματα |

«Πράσινο φως» στο Ethereum από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ - Τι σηματοδοτεί

Το Ether είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα της αλυσίδας μπλοκ ethereum και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο μετά το bitcoin με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 415 δισ. δολάρια