Καθώς συνεχίζεται το ράλι στην αγορά των κινεζικών ομολόγων, ο στόχος των κινεζικών αρχών να διαχειριστεί τη φούσκα στην αγορά ομολόγων γίνεται όλο και πιο δύσκολος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, με το επιτόκιο των 30ετών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από το 2,4% για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και το 10ετές ομόλογο αναφοράς να διολισθαίνει σε νέο χαμηλό ρεκόρ. Οι αποδόσεις  υποχώρησαν πολύ κάτω από τα επίπεδα όπου οι έμποροι κάποτε υποψιάζονταν ότι η κεντρική τράπεζα θα παρενέβαινε δανειζόμενη και πουλώντας ομόλογα για να αντιστρέψει τις κινήσεις.

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται για σπάνια παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Το δίλημμα: Ανάπτυξη ή φούσκα στα ομόλογα

Εδώ και μήνες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC)  διχάζεται μεταξύ της αποτροπής μιας φούσκας που τροφοδοτείται από τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων και της διασφάλισης χαμηλού κόστους δανεισμού για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αν και οι ανησυχίες για άμεση παρέμβαση βοήθησαν να τιθασευτεί το ράλι των ομολόγων στις αρχές Ιουλίου, οι αιφνιδιαστικές μειώσεις των κινεζικών επιτοκίων  την περασμένη εβδομάδα έδωσαν νέα ώθηση στους ταύρους.

Η εξίσωση την οποία καλείται να λύσει η κεντρική τράπεζα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς προστίθεται μια νέα μεταβλητή. Ο δείκτης του βραχυπρόθεσμου κόστους χρηματοδότησης στην αγορά χρήματος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, μια ασυνήθιστη κίνηση, καθώς συνήθως αυξάνεται προς το τέλος του μήνα καθώς στερεύει η ρευστότητα. Το χαμηλότερο κόστος διευκολύνει τους συναλλασσόμενους να αγοράζουν ομόλογα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της ζήτησης.

 

«Εάν η αγορά γίνει υπερβολικά μονόπλευρη, δεν θα είναι έκπληξη για την PBOC να ξεκινήσει την πώληση ομολόγων στο πλαίσιο των νομισματικών πράξεων», δήλωσε ο Frances Cheung, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος και επιτοκίων στην Oversea-Chinese Banking Corp. στη Σιγκαπούρη.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,1525%. Το επιτόκιο επαναγοράς μίας ημέρας διαμορφώθηκε για τελευταία φορά στο 1,64%.

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ενδέχεται να υποστούν πιέσεις από την παρέμβαση των αρχών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τον Samuel Tse, οικονομολόγο και στρατηγικό αναλυτή αγοράς με ομάδα έρευνας στην DBS Bank (Hong Kong) Ltd.

«Η καμπύλη αποδόσεων των κινεζικών κρατικών ομολόγων θα γίνει πιο απότομη λόγω των πρόσφατων μειώσεων των επιτοκίων» εξηγεί. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πιθανότατα θα επιστρέψουν στο 2,20%-2,25%» φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές