Σε αρνητικά πρόσημα επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών -μετά το ανοδικό διάλλειμα της Παρασκευής- υπό το «βάρος» των αποκοπών μερισμάτων, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας.

Οι επενδυτές δεν δείχνουν καμία διάθεση ανάληψης ρίσκου, εγκαταλείποντας την αγορά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Έτσι, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,08% και έκλεισε στις 1.468,01 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,69 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εβδομάδα που άνοιξε είναι εβδομάδα τραπεζικών αποτελεσμάτων με τους αναλυτές να αναμένουν ένα ακόμη δυνατό τρίμηνο από τις τέσσερις συστημικές.

Για πρώτη φορά από τη χρήση του 2008 οι ελληνικές τράπεζες στέλνουν αυτό το καλοκαίρι στο «ταμείο» τους μετόχους τους. Θα διανείμουν μερίσματα που ανέρχονται στο ύψος των 814 εκατ. ευρώ. Η διαμονή μερίσματος επισφραγίζει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, έχοντας διανύσει έναν δύσκολο δρόμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η αγορά έκλεισε με οριακή πτώση, υπό το βάρος της αποκοπής μερίσματος από την Εθνική και τον ΟΛΠ, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι πιέσεις στην Εθνική και τον ΟΛΠ λόγω της αποκοπής μερισμάτων, αντισταθμίστηκαν από την άνοδο των μετοχών της Τιτάν, του ΟΤΕ και της Motor Oil.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο σε ποσοστό 0,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,39%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+2,37%), του ΟΤΕ (+1,22%), της Motor Oil (+1,20%) και της Elvalhalcor (+0,98%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-5,82%), της Εθνικής (-3,96%) και της Ελλάκτωρ (-1,46%).

Oι μετοχές της Εθνικής από σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα καθαρού μερίσματος ύψους 0,36425 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, χωρίς τι δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,34 ευρώ διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΛΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο