Σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί στις βασικότερες ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε σε αρνητικό πρόσημο, με την πτώση να οφείλεται  σε μεγάλο βαθμό στην αποκοπή μερίσματος της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών λίγο μετά τις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.465,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,28%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,39 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) υποχωρεί σε ποσοστό 0,28%, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφει μικρά κέρδη 0,11%.

Σημαντική πτώση 1,35% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης.

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (+1,04%), της Coca Cola (+0,72%) και της ΔΕΗ (+0,52%)

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-4,55%), της Εθνικής (-4,10%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,86%).

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα καθαρού μερίσματος ύψους 0,36425 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,34 ευρώ διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΛΠ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, έστω και οριακά, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να σπάσει το τριήμερο πτωτικό σερί, αλλά και να κρατήσει το θετικό πρόσημο της εβδομάδας, η οποία είχε αρκετές αναταράξεις, με κυρίαρχο το stock picking από τους βραχυπρόθεσμους.

Τεχνική εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είχε την ένταση διαφυγής μετά την ανοδική διάσπαση των 1452 μονάδων κάνοντας ένα μίνι ράλι 35 μονάδων το οποίο ωστόσο αναχαιτίστηκε υπό την πίεση της πτώσης των διεθνών αγορών. Το γεγονός ότι η διόρθωση σταμάτησε στις 1.450 μονάδες δείχνει ότι οι αγοραστές δεν έχασαν τον έλεγχο της αγοράς.

Το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1.505 μονάδων παραμένει σε ισχύ.

Ο δύσκολος Ιούλιος

Υπενθυμίζεται ότι η αποκοπή μερισμάτων-ρεκόρ που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Έχει όμως δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις ενός rotation σε τίτλους που είτε είχαν μείνει πίσω στην κίνηση της αγοράς, είτε διόρθωσαν σε ελκυστικά επίπεδα μετά τις αναταράξεις που υπήρξαν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την έκτακτη φορολογία τόσο στα διυλιστήρια όσο και στους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο.

Βέβαια, όπως σημείωσαν και οι περισσότεροι αναλυτές εγχωρίως τις τελευταίες ημέρες, ουσιαστικά νέα δεδομένα δεν περιμένουμε το επόμενο διάστημα αν και η αγορά χρειάζεται νέα για να μπορέσει να αποκτήσει καλύτερο βάθος και ενδιαφέρον.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Με θετικό τόνο ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, προσβλέποντας παράλληλα σε μια ακόμη γεμάτη εβδομάδα κερδών και συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε όλη την περιοχή να διαπραγματεύονται στο πράσινο. Οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σημειώνουν αύξηση άνω του 0,9%, ενώ τα είδη οικιακής χρήσης υποχωρούν κατά 0,65%.

Κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των  εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο μετά την αναζωπύρωση της έντασης στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο