
Την προσθήκη του αγροτικού προϊόντος «Κασκαβάλι Πίνδου / Kashkavali Pindou / Κασκαβάλ Πίνδου / Kashkaval Pindou» από την Ελλάδα στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε η ΕΕ.
Αυτή η νέα ονομασία θα ενταχθεί στον κατάλογο των 3.619 προϊόντων που ήδη προστατεύονται, ο οποίος είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.
Αγροτικά προϊόντα: Με δυνατά brand names η ελληνική γη – Ο χάρτης των ΠΟΠ/ΠΓΕ
Τι είναι το «Κασκαβάλι Πίνδου»
Το «Κασκαβάλι Πίνδου / Kashkavali Pindou / Κασκαβάλ Πίνδου / Kashkaval Pindou» είναι ημισκληρό τυρί που παρασκευάζεται με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρόμαζας. Έχει υπόλευκο έως κιτρινωπό χρώμα και κυλινδρικό σχήμα. Η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη και λίγο αλμυρή, γεγονός που το διακρίνει από τα τυριά του ίδιου τύπου. Η τακτική προσθήκη αλατιού κατά τη διαδικασία παραγωγής και το χρησιμοποιούμενο γάλα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το ισχυρό και μεστό του άρωμα, συμβάλλουν στα γευστικά του χαρακτηριστικά.
Η περιοχή είναι η γενέτειρα βλαχόφωνων κτηνοτρόφων-νομάδων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής του τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου / Kashkavali Pindou / Κασκαβάλ Πίνδου / Kashkaval Pindou», ο οποίος είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο δύσκολο και ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, ενώ αποτέλεσε και τον κύριο λόγο για την κατάταξή του μεταξύ των κυριότερων προϊόντων της περιοχής και τη μεγάλη φήμη του.


Latest News

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς