Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το φιάσκο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με την μεθοδευμένη και εσπευσμένη επιλογή της εφαρμογής του γνωστού τεχνικού συμβούλου για τη λειτουργία του ΟΣΔΕ 2024.

Τα προβλήματα λειτουργίας είναι καθημερινά στην πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων των αγροτών οι οποίοι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα λάβουν τον Οκτώβριο τις προκαταβολές των ενισχύσεων.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ 2024, αποκαλύφθηκε και από τις μαρτυρίες των ίδιων των χρηστών της πλατφόρμας στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Στη διάρκεια δύο ημερίδων που διοργάνωσε ο Οργανισμός στις 24 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και στις 26 Ιουλίου στην Πάτρα, οι χρήστες των ΚΥΔ με αγανάκτηση περιέγραψαν στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη και την πρόεδρο της Επιτροπής Παραλαβής του έργου κυρία Ζωή Πολιτοπούλου, τα σοβαρά τεχνικά ζητήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας, ενώ έκρουσαν τον κίνδυνο να μην είναι εφικτή η τήρηση της προθεσμίας της 12ης Σεπτεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων από τους αγρότες.

Τα πυρά…

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι χρήστες των ΚΥΔ στη διάρκεια των δύο ημερίδων της 24ης και 26ης Ιουλίου επισήμαναν:

  • Με τόσα εμπόδια και καθυστερήσεις,  η  12η  Σεπτεμβρίου ως καταληκτική ημερομηνία δεν υπάρχει καν στο προσκήνιο… «Δεν θα οριστικοποιήσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε τμηματική  υλοποίηση του έργου όταν λείπουν μια σειρά ακόμη αποφάσεων και εγκυκλίων και να εκθέσουμε σε κίνδυνο τους αγρότες», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.
  • Η εφαρμογή δεν έχει ακόμα λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αριθμού των χρηστών αλλά και με βάση τις ταχύτητες εργασίας που χρειάζονται. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αποθηκεύσεις στοιχείων καθυστερούν με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο  χρόνος συμπλήρωσης μιας αίτησης, ενώ καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών. Η πλατφόρμα δε, είναι πολύ πιθανόν να αποθηκεύσει λανθασμένες πληροφορίες.
  • Η ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων και τα εργαλεία ψηφιακής απεικόνισης που την συνοδεύουν λειτουργούν με προβλήματα και δυσχεραίνουν  τις βασικές λειτουργίες του έργου. Χρήστες των ΚΥΔ υποστήριξαν πώς για τη διασύνδεση χωρικών δεδομένων θα πρέπει να επιστρέψει η πλατφόρμα στη μορφή που λειτουργούσε προ διετίας.
  • «Αφού η εφαρμογή δεν είναι έτοιμη για χρήση σε πραγματικό απαιτητικό περιβάλλον, η  Επιτροπή Παραλαβής τι παρέλαβε;» ήταν επίσης στα καίρια ερωτήματα που έθεσαν οι χρήστες των ΚΥΔ στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα ο πρόεδρος του Οργανισμού φέρεται να απάντησε σε αυτή την ερώτηση: «Αυτό είναι δικό σας θέμα;» για να ανταπαντήσει ο χρήστης των ΚΥΔ που υπέβαλε τη σχετική ερώτηση: «Είναι 24 Ιουλίου και δεν έχουμε έτοιμη την εφαρμογή…»

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Επιτροπής Παραλαβής του έργου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

  • Με την προθεσμία της 12ης Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσαν στα μέσα του Ιουλίου να μη βγαίνει… κι ενώ κρατούσαν από την 1η Απριλίου μέχρι τις 12 Ιουλίου κλειστή τη λειτουργία της συμβατής με το gov.gr πλατφόρμας, παραδέχτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο του τεχνικού συμβούλου, το οποίο παρέλαβαν και έθεσαν σε εφαρμογή σε μία ημέρα…
  • «Το καταλάβαμε, δεν έχουμε χρόνο. Είναι αδύνατο, το είπαμε να υποβληθούν οι αιτήσεις στις 12 Σεπτεμβρίου. Πάμε τώρα να επεξεργαστούμε μια λύση», φέρονται να παραδέχτηκαν οι κ.κ. Μπαμπασίδης και Πολιτοπούλου. Και σημείωσαν πώς πρέπει να εντοπιστούν τα προβλήματα.
  • Υποστήριξαν πώς υπάρχει χρόνος για τις πληρωμές των αγροτών λέγοντας πως «το κράτος-μέλος δικαιούται μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους (2025)  να πληρώσει τον παραγωγό».
  • Υποσχέθηκαν να προσαρμόσουν τη νέα εφαρμογή στις ανάγκες των χρηστών των ΚΥΔ, παραδεχόμενοι τις καθυστερήσεις. «Η πρώτη απαίτηση σήμερα είναι να μπορεί να είναι τουλάχιστον λειτουργική η πλατφόρμα  για να αρχίσουμε τις δηλώσεις. Θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται να καλύψουμε τις όποιες λειτουργικότητες μπορούν να ανέβουν. Να ξέρετε ότι κάθε φορά που σχεδιάζουμε νέο κώδικα, (αλλαγές που ζητούν τα ΚΥΔ για προσαρμογή μη λειτουργικής διαδικασίας) καθυστερούμε πάρα πολύ πάρα πολύ», φέρονται να είπαν μεταξύ άλλων.
  • Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μετέφερε επίσης τις ευθύνες για την ολοκλήρωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υποστήριξε ότι η ευθύνη του περιορίζεται στη μεταβίβαση της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του αλλά και στην αποστολή των σχετικών εγγράφων.

Οι ανακρίβειες

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επιδίωξε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να παρουσιάσει στοιχεία και δεδομένα τα οποία όμως βρίθουν ανακριβειών.

Πιο συγκεκριμένα στην ημερίδα της 26ης Ιουλίου είπε:

1.Ότι αφού στο σύστημα είναι 23.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024 (μόλις το 4%) και ότι με ρυθμό 10.000 την ημέρα λίγο μετά τις 12 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Εκτίμηση ανακριβής και αναληθής καθώς αν γίνουν στοιχειώδεις υπολογισμοί που βασίζονται στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ με βάση τις ελάχιστες κοινοτικές απαιτήσεις, τότε προκύπτει πώς οι αιτήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μεταξύ 15 και 25 Οκτωβρίου.

2. Ότι πέρυσι το 2023 τέτοια εποχή, είχαν υποβληθεί μόλις 30.000 αιτήσεις.

Πρόκειται για ανακριβές και αναληθές συμπέρασμα καθώς πέρυσι τέτοια εποχή ήταν οριστικοποιημένο το 50% των αιτήσεων, ήτοι 325.000. Και οι υπόλοιπες ήταν σε μεγάλο βαθμό επεξερφασμένες. Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι αιτήσεις ΟΣΔΕ ξεκίνησαν τον Μάιο του 2023 κι έτσι ήταν εφικτή η επίτευξη της προθεσμίας της 11ης Σεπτεμβρίου. Πράγμα πέρα για πέρα αναληθές (αποκρύβοντας ένα μηδενικό στο τέλος). Αν και ήταν πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ σε αυτό  βοηθούσε η παραγωγικότητα  της εφαρμογής.

3. Ότι μπορεί να γίνει τμηματοποίηση  του έργου υποβολής των δηλώσεων  του 2024.

Κάτι που είναι αναληθές, καθώς σύμφωνα με ειδικούς, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ γνωρίζει  ότι οι αιτήσεις πρέπει να είναι πλήρεις και να έχουν υποβληθεί όλες για να ελεγχθούν καθολικά από monitoring πριν την πληρωμή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα των προκαταβολών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί όπως αναφέρουν πληροφορίες ότι στις 11 Σεπτεμβρίου Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπόκεινται σε προγραμματισμένο έλεγχο στο πλαίσιο της επιτήρησης.

Αδιέξοδο

Όλα δείχνουν ότι το αδιέξοδο των επιλογών της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προ των πυλών και οι ευθύνες τους μεγάλες και στα όρια της νομιμότητας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καθώς παρέλαβαν ένα έργο χωρίς να ελέγξουν καν τη λειτουργικότητα του καθώς και αν συνάδει με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και της Ε.Ε.

Και όλα οδηγούν στη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2024 και στον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών ενισχύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO