Η Ryanair έχασε την τελική δίκη σχετικά με την υπόθεση χορήγησης κρατικού δανείου στην Austrian Airlines καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης τη Δευτέρα τάχθηκε στο πλευρό των αρχών ανταγωνισμού της ΕΕ που το ενέκριναν.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρά κέρδη, «γονάτισε» η Ryanair

Το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκε στην αυστριακή θυγατρική της Lufthansa το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Πάνω από 20 αγωγές από Ryanair

Η αεροπορική εταιρεία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό της Ευρώπης έχει ξεκινήσει περισσότερες από 20 αγωγές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή της κρατικής βοήθειας σε αεροπορικές εταιρείες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι η υποστήριξη έδωσε σε αυτούς τους αερομεταφορείς ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Ένα κατώτερο δικαστήριο το 2021 επικύρωσε την απόφαση της αρχής επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ, που εξέδωσε το 2020, με αποτέλεσμα η Ryanair να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Οι δικαστές ωστόσο του ΔΕΕ απέρριψαν την έφεση.

«Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του δανείου μειωμένης εξασφάλισης των 150 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε από την Αυστρία στην Austrian Airlines το καλοκαίρι του 2020», δήλωσαν δικαστές στο Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

«Ένα κράτος μέλος μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους, να προσφέρει σε μία μόνο επιχείρηση ενίσχυση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε από ένα έκτακτο περιστατικό», ανέφερε το ΔΕΕ.

Η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση. Η Ryanair κέρδισε τα αντίστοιχα δικαστήρια έναντι των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στη Lufthansa, την Condor, την KLM, την Air France και την TAP, αλλά έχασε τις δίκες έναντι της SAS και της Finnair.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή