Οι ετρυφούντες περί τα αθλητικά, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, γνωρίζουν καλά ότι ο εξοπλισμός δεν παύει να καινοτομεί, να προοδεύει και να ανανεώνεται. Όλα αυτά χάρη βέβαια στην τεχνολογία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως κορυφαίο αξιολογικά και επικοινωνιακά αθλητικό γεγονός στον πλανήτη δίνουν κάθε τέσσερα χρόνια μια ιδανική ευκαιρία στις εταιρείες του κλάδου να παρουσιάζουν και να δοκιμάζουν τα νέα τεχνολογικά τους επιτεύγματα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους αθλητές να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα

Ευκαιρία που εκμεταλλεύθηκαν η ιαπωνική εταιρεία αθλητικών ειδών Asics με τη συνεργάτιδά της, γαλλική Dassault Systèmes για να παρουσιάσουν στο Παρίσι αθλητικά παπούτσια με πέλματα εκτυπωμένα κατά παραγγελία και «sur mesure» από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Η παρουσίαση έγινε στο «Asics Personalization Studio», που αυτοσυστήνεται ως μια υπερ-συμπεριληπτική βιομηχανική μονάδα. Το πείραμα των δύο εταιρειών ξεκίνησε με την κατά παραγγελία κατασκευή πελμάτων παπουτσιών εξατομικευμένων και προσαρμοσμένων στο σχήμα του ποδιού του πελάτη.

Έπειτα από μια σάρωση των ποδιών που γίνεται πάνω σε μια συσκευή απεικόνισης που μοιάζει με ζυγαριά μπάνιου, τα δεδομένα προωθούνται σε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει μια σόλα που «πληροί ακριβώς τις προδιαγραφές κάθε πελάτη», όπως σημειώνουν οι κατασκευαστές.

«Ο βαθμός ευλυγισίας του προϊόντος μπορεί να τροποποιηθεί με ακρίβεια και να διαμορφωθεί ανάλογα με την ιδιομορφία του κάθε ποδιού ποδιού ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και να προωθεί τη φυσική ανάκαμψη και επαναφορά της σόλας με ταυτόχρονη μείωση της έντασης στο πέλμα και βελτίωση της απόδοσης του υποδήματος», διευκρινίζουν οι δύο εταιρείες. Επειδή πρόκειται για αθλητικό παπούτσι ευλόγως συνάγεται ότι βελτιστοποιεί τις αθλητικές επιδόσεις όποιου το φορεί.

Περισσότερη άνεση, λιγότερος άνθρακας

Αυτή η σόλα όμως που εκτύπωσαν η Assics και η Dassault δεν παρέχει μόνο πρόσθετη άνεση σ’ αυτόν που φορεί το παπούτσι που «χτίστηκε» ειδικά για το πόδι του, αλλά μειώνει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συνολικής κατασκευής του παπουτσιού. «Η κατασκευή ενός αθλητικού υποδήματος εκπέμπει στην ατμόσφαιρα περισσότερα από 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Με την 3D εκτύπωση, οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 900 γραμμάρια», τόνισε μιλώντας στη «Le Figaro» ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Systèmes Πασκάλ Νταλόζ.

Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία που κατέστη δυνατή χάρη στην ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης και τη χρήση νέων υλικών, σημειώνει η εφημερίδα. Όταν τα πέλματα των παπουτσιών παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο, οι απώλειες των υλικών λόγω κοπής είναι σημαντικές. Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει στον κατασκευαστή σχεδόν να μηδενίσει τις απώλειες αυτές.

Επιπλέον με την παραγωγή των παπουτσιών στον τόπο παραγγελίας από τον πελάτη σχεδόν μηδενίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη μεταφορά του προϊόντος εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Για τη Dassault Systèmes η κατασκευή αθλητικών παπουτσιών κατά παραγγελία με σκανάρισμα των ποδιών του πελάτη και την τεχνολογία 3D είναι «ένας τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα μιας μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής».

Το 2025 στο εμπόριο

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού η Asics και η Dassault Systèmes θα συνεχίσουν την προώθηση της καινοτόμου ιδέας τους στην Ιαπωνία. Η εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος αναμένεται να ξεκινήσει «τους επόμενους μήνες, πιθανότατα το 2025», γράφει ο «Figaro».

«Τίποτα δεν μας εμποδίζει να φανταστούμε ότι μια μέρα ολόκληρο το παπούτσι θα μπορούσε να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή», σχολιάζει η συντάκτρια της γαλλικής εφημερίδας Ελζά Μπαμπαρόν, η οποία στο τέλος του ρεπορτάζ επισημαίνει ότι ο «Figaro» ανήκει στον όμιλο Dassault.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα