
Οι ετρυφούντες περί τα αθλητικά, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, γνωρίζουν καλά ότι ο εξοπλισμός δεν παύει να καινοτομεί, να προοδεύει και να ανανεώνεται. Όλα αυτά χάρη βέβαια στην τεχνολογία.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως κορυφαίο αξιολογικά και επικοινωνιακά αθλητικό γεγονός στον πλανήτη δίνουν κάθε τέσσερα χρόνια μια ιδανική ευκαιρία στις εταιρείες του κλάδου να παρουσιάζουν και να δοκιμάζουν τα νέα τεχνολογικά τους επιτεύγματα.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους αθλητές να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα
Ευκαιρία που εκμεταλλεύθηκαν η ιαπωνική εταιρεία αθλητικών ειδών Asics με τη συνεργάτιδά της, γαλλική Dassault Systèmes για να παρουσιάσουν στο Παρίσι αθλητικά παπούτσια με πέλματα εκτυπωμένα κατά παραγγελία και «sur mesure» από τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Η παρουσίαση έγινε στο «Asics Personalization Studio», που αυτοσυστήνεται ως μια υπερ-συμπεριληπτική βιομηχανική μονάδα. Το πείραμα των δύο εταιρειών ξεκίνησε με την κατά παραγγελία κατασκευή πελμάτων παπουτσιών εξατομικευμένων και προσαρμοσμένων στο σχήμα του ποδιού του πελάτη.
Έπειτα από μια σάρωση των ποδιών που γίνεται πάνω σε μια συσκευή απεικόνισης που μοιάζει με ζυγαριά μπάνιου, τα δεδομένα προωθούνται σε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει μια σόλα που «πληροί ακριβώς τις προδιαγραφές κάθε πελάτη», όπως σημειώνουν οι κατασκευαστές.
«Ο βαθμός ευλυγισίας του προϊόντος μπορεί να τροποποιηθεί με ακρίβεια και να διαμορφωθεί ανάλογα με την ιδιομορφία του κάθε ποδιού ποδιού ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και να προωθεί τη φυσική ανάκαμψη και επαναφορά της σόλας με ταυτόχρονη μείωση της έντασης στο πέλμα και βελτίωση της απόδοσης του υποδήματος», διευκρινίζουν οι δύο εταιρείες. Επειδή πρόκειται για αθλητικό παπούτσι ευλόγως συνάγεται ότι βελτιστοποιεί τις αθλητικές επιδόσεις όποιου το φορεί.
Περισσότερη άνεση, λιγότερος άνθρακας
Αυτή η σόλα όμως που εκτύπωσαν η Assics και η Dassault δεν παρέχει μόνο πρόσθετη άνεση σ’ αυτόν που φορεί το παπούτσι που «χτίστηκε» ειδικά για το πόδι του, αλλά μειώνει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συνολικής κατασκευής του παπουτσιού. «Η κατασκευή ενός αθλητικού υποδήματος εκπέμπει στην ατμόσφαιρα περισσότερα από 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Με την 3D εκτύπωση, οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 900 γραμμάρια», τόνισε μιλώντας στη «Le Figaro» ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Systèmes Πασκάλ Νταλόζ.
Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία που κατέστη δυνατή χάρη στην ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης και τη χρήση νέων υλικών, σημειώνει η εφημερίδα. Όταν τα πέλματα των παπουτσιών παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο, οι απώλειες των υλικών λόγω κοπής είναι σημαντικές. Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει στον κατασκευαστή σχεδόν να μηδενίσει τις απώλειες αυτές.
Επιπλέον με την παραγωγή των παπουτσιών στον τόπο παραγγελίας από τον πελάτη σχεδόν μηδενίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη μεταφορά του προϊόντος εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Για τη Dassault Systèmes η κατασκευή αθλητικών παπουτσιών κατά παραγγελία με σκανάρισμα των ποδιών του πελάτη και την τεχνολογία 3D είναι «ένας τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα μιας μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής».
Το 2025 στο εμπόριο
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού η Asics και η Dassault Systèmes θα συνεχίσουν την προώθηση της καινοτόμου ιδέας τους στην Ιαπωνία. Η εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος αναμένεται να ξεκινήσει «τους επόμενους μήνες, πιθανότατα το 2025», γράφει ο «Figaro».
«Τίποτα δεν μας εμποδίζει να φανταστούμε ότι μια μέρα ολόκληρο το παπούτσι θα μπορούσε να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή», σχολιάζει η συντάκτρια της γαλλικής εφημερίδας Ελζά Μπαμπαρόν, η οποία στο τέλος του ρεπορτάζ επισημαίνει ότι ο «Figaro» ανήκει στον όμιλο Dassault.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X