Με περισσότερα κεφάλαια ενισχύουν τα αποθεματικά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να μπορέσουν να διαχειρισθούν ζημιές  που μπορεί να προκύψουν από την κλιματική αλλαγή,  ανταποκρινόμενες στην πίεση της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής τους.

Περίπου το 55% των τραπεζών λαμβάνουν πλέον υπόψη τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους κατά τη δημιουργία των λεγόμενων επικαλύψεων προβλέψεων,έναντι 16% το 2023,  ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας επιβεβαίωσε αντίστοιχη  έκθεση του Bloomberg τον Μάιο.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τα αποτελέσματά τους στο μικροσκόπιο των αγορών

Η ΕΚΤ έχει ηγηθεί των προσπαθειών για την προετοιμασία των τραπεζών για ζημίες από νέους τύπους κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών και των επιπτώσεων της μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία. Ορισμένες τράπεζες έχουν αντιδράσει, προειδοποιώντας ότι τα επιπλέον περιβαλλοντικά και κλιματικά αποθέματα ασφαλείας τους θέτουν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις.

Μακρύς ο δρόμος της διαχείρισης κινδύνων

Το αυξανόμενο μερίδιο των τραπεζών που λαμβάνουν υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους αποτελεί ένα πρώτο σημάδι ότι οι συστάσεις της ΕΚΤ «έχουν γίνει κατανοητές και αποδεκτές», δήλωσε ο εποπτικός φορέας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί» όσον αφορά τη διαχείριση των κλιματικών και άλλων κινδύνων.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι τράπεζες δεν είναι ανάλογες με την έκθεσή τους και μάλιστα είναι αντιφατικές σε πολλές περιπτώσεις, ανέφερε η ΕΚΤ. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες χρησιμοποιούν συγκεκριμένα δεδομένα για τον υπολογισμό των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών, πολλές αγνοούν τις πληροφορίες αυτές όταν πρόκειται να αποφασίσουν αν η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους έχει επιδεινωθεί.

Η ανάλυση αυτή γίνεται κυρίως σε επίπεδο μεμονωμένων δανειοληπτών «με πολύ περιορισμένη χρήση της συλλογικής αξιολόγησης», ανέφερε η ΕΚΤ.

Πολλές τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς η χρήση των επικαλύψεων και των προσαρμογών εντός του μοντέλου δεν είναι ανάλογη με τις «αυξανόμενες αβεβαιότητες»

Οι προβλέψεις για δάνεια εμπορικών ακινήτων είναι «ένα ιδιαίτερο αδύναμο σημείο» αναφέρει η έκθεση. Τέλος,  «μόνο οι μισές από τις τράπεζες περιέγραψαν ότι διαθέτουν μια τομεακή προσέγγιση για τη μέτρηση των επιπτώσεων του κινδύνου επιτοκίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή