Την ανιούσα έχει πάρει ο αριθμός των δανειοληπτών ομοσπονδιακών δανείων με εξαψήφια χρέη, σύμφωνα με το CNBC.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, 2,4 εκατομμύρια δανειολήπτες είχαν υπόλοιπο ομοσπονδιακού φοιτητικού δανείου μεταξύ 100.000 και 200.000 δολαρίων, έναντι 1,8 εκατομμυρίων ατόμων που χρωστούσαν τόσα κατά την ίδια περίοδο το 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας.

ΗΠΑ: Διαγράφει φοιτητικά δάνεια 7,4 δισ. ευρώ – 227.000 οι ωφελούμενοι

Εν τω μεταξύ, 1 εκατομμύριο άτομα είχαν υπόλοιπο ομοσπονδιακού φοιτητικού δανείου άνω των 200.000 δολαρίων έναντι 600.000 ατόμων

Ο Γουέιν Τζόνσον, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του Γραφείου Ομοσπονδιακής Φοιτητικής Βοήθειας από το 2017 έως το 2019 εξηγεί στο CNBC ότι κατά την διάρκεια της θητείας του είδε μερικά εντυπωσιακά υπόλοιπα φοιτητικών δανείων.

«Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που χρωστούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια» είπε. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του άρθρο της Wall Street Journal, πριν από 4 χρόνια, παρουσίασε το προφίλ ενός γιατρού του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνούσε τότε το 1 εκατ. δολάρια.

Ακριβή μου τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών με φοιτητικό δάνειο που το ύψος του είναι εξαψήφιο ποσό» εξηγεί η Μπέτσι Μέγιοτ , πρόεδρος του Institute of Student Loan Advisors, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που βοηθά τους δανειολήπτες να πλοηγηθούν στην αποπληρωμή του χρέους τους.

Ο σημαντικότερος παράγοντας, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει γίνει σημαντικά ακριβότερη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, εξηγεί.

Η δηλωμένη τιμή για ορισμένες σχολές, αφού συνυπολογιστούν τα δίδακτρα, τα τέλη, η διαμονή και η διατροφή και άλλα έξοδα, πλησιάζει πλέον τα 100.000 δολάρια το χρόνο. (Με την οικονομική βοήθεια, οι οικογένειες πληρώνουν συνήθως λιγότερα).

Η αγελάδα των μεταπτυχιακών σπουδών

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα χρέη ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων.

Ενώ οι προπτυχιακοί φοιτητές αντιμετωπίζουν όρια στο ποσό που μπορούν να δανειστούν σε ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν αντιμετωπίζουν. Μπορούν να δανειστούν όσα κοστίζει ένα πρόγραμμα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, τα σχολεία δεν χρειάζεται να ανησυχούν πολύ για την οικονομική προσιτότητα καθώς καθορίζουν τις τιμές τους, δήλωσε ο Τζόνσον, ο οποίος είναι τώρα υποψήφιος για το Κογκρέσο στη Τζόρτζια. «Σχεδόν κάθε κολέγιο βλέπει τα μεταπτυχιακά του προγράμματα ως τις αγελάδες τους», δήλωσε ο Τζόνσον.

Οδοντίατροι με υπόλοιπο φοιτητικού χρέους 300.000 δολαρίων

Συνολικά, πάνω από το 10% των μεταπτυχιακών και επαγγελματιών φοιτητών χρωστούν 100.000 δολάρια ή περισσότερα σε ομοσπονδιακά και ιδιωτικά φοιτητικά δάνεια, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Μαρκ Κάντροβιτζ. (Λιγότερο από το 1% των φοιτητών δανείζονται πάνω από αυτό το ποσό για προγράμματα πτυχίου).

Οι απόφοιτοι οδοντιατρικών προγραμμάτων χρωστούσαν κατά μέσο όρο περίπου 307.0000 δολάρια το 2019-2020, διαπίστωσε ο Κάντροβιτζ, ενώ οι κτηνίατροι χρωστούσαν περίπου 170.000 δολάρια.

Τα μεγάλα χρέη -τεράστιο άγχος για τους αποφοίτους

Σχεδόν το 80% όσων χρωστούν από 130.000 έως 139.000 δολάρια αναφέρουν ότι αισθάνονται «υψηλό» ή «πολύ υψηλό» άγχος για το χρέος τους, σε σύγκριση με περίπου 25% μεταξύ εκείνων που έχουν υπόλοιπο κάτω από 10.000 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε.

Γονείς φορτωμένοι με φοιτητικό χρέος

Εκτός από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι γονείς μπορούν επίσης να δανειστούν απεριόριστα ποσά σε δάνεια Parent Plus, σημειώνει ο Τζόνσον.

Οι ετήσιες εκταμιεύσεις των δανείων Parent Plus τριπλασιάστηκαν μεταξύ της χρονικής περιόδου 2000 και 2016, ξεπερνώντας τα 15 δισ δολάρια από περίπου 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Century Foundation το 2022.

«Επιδιώκοντας να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανέβουν μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι γονείς με χαμηλό εισόδημα και χαμηλό πλούτο που παίρνουν αυτά τα δάνεια κινδυνεύουν να γίνουν να κατέλθουν περαιτέρω κοινωνικοοικονομικά, μια συνέπεια που καμία οικογένεια δεν πρέπει να υποστεί στο όνομα των ευκαιριών για το κολέγιο», έγραψε το Ίδρυμα.

H διαγραφή των φοιτητικών δανείων

Τον Απρίλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τη διαγραφή φοιτητικών χρεών συνολικού ύψους 7,4 δισ. δολαρίων με ωφελούμενους συνολικά 277.000 δανειολήπτες.

Τα  σχέδια του Λευκού Οίκου για ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους που θα ωφελήσει τουλάχιστον 23 εκατομμύρια Αμερικανούς, με στόχο ο τότε υποψήφιος Τζο Μπάιντεν να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους.

Περιλαμβάνουν την ακύρωση έως και 20.000 δολαρίων συσσωρευμένων και κεφαλαιοποιημένων τόκων για τους δανειολήπτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι θα εξαλείψει το σύνολο των τόκων αυτών για 23 εκατομμύρια δανειολήπτες.

Ο τελευταίος γύρος ελάφρυνσης χρέους επηρεάζει 277.000 Αμερικανούς πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα SAVE, άλλους δανειολήπτες που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα αποπληρωμής βάσει εισοδήματος και δανειολήπτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα PSLG (Συγχώρεση Δανείου Δημόσιας Υπηρεσίας).

Η εξέλιξη αυτή έπεται προηγούμενης ανακοίνωσης τον Μάρτιο ότι θα διαγραφούν φοιτητικά δάνεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ωφελούμενους 78.000 δανειολήπτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή