Η ιαπωνική κυβέρνηση και η ιαπωνική κεντρική τράπεζα πρέπει να καθοδηγήσουν την πολιτική τους λαμβάνονατας προσεκτικά υπόψη την πρόσφατη αδυναμία του γιεν που πλήττει την κατανάλωση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ανώτατο οικονομικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Η επίτευξη ανάκαμψης της κατανάλωσης, η οποία συρρικνώθηκε για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, είναι το κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωση που έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Η αγορά πολυτελείας της Ασίας κατέρρευσε, αλλά όχι σε αυτή την χώρα

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον αντίκτυπο που έχει ένα αδύναμο γιεν και οι αυξανόμενες τιμές στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών», ανέφερε το συμβούλιο.

«Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να κατευθύνουν την πολιτική τους με προσοχή στις πρόσφατες μειώσεις του γιεν», ανέφερε το συμβούλιο στη δήλωση που παρουσιάστηκε στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα.

Η δήλωση υπογραμμίζει τις ανησυχίες που μοιράζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τις οικονομικές επιπτώσεις από το αδύναμο γιεν, το οποίο έχει πλήξει την κατανάλωση αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών καυσίμων και τροφίμων.

Το αδύναμο γεν είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας που λήγει την Τετάρτη, όταν το διοικητικό συμβούλιο της θα εκπονήσει ένα λεπτομερές σχέδιο για να μειώσει την τεράστια αγορά ομολόγων και θα συζητήσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια.

Το γεν έφτασε για λίγο σε χαμηλό 38 ετών στα 161,96 ανά δολάριο νωρίτερα τον Ιούλιο, σημειώνοντας πτώση 14% από την αρχή του τρέχοντος έτους, πυροδοτώντας παρέμβαση αγοράς γιεν από τις ιαπωνικές αρχές. Έχει ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειες για να κινηθεί στις 154,09 τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα επιδιώξει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και θα λάβει μέτρα για να αμβλύνει το πλήγμα από την αύξηση των τιμών, όπως πληρωμές σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και προσωρινές επιδοτήσεις για τον περιορισμό των λογαριασμών κοινής ωφελείας, ανέφερε το συμβούλιο.

Η κατανάλωση ήταν ένα ήπιο σημείο στην εύθραυστη ανάκαμψη της Ιαπωνίας με την αδυναμία της να ενοχοποιείται για τη συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.

Στη μηνιαία οικονομική έκθεσή της για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση περιέγραψε την ανάκαμψη της κατανάλωσης ως στασιμότητα. Η αξιολόγηση είναι πιο ζοφερή από αυτή της BOJ, η οποία έχει χαρακτηρίσει την κατανάλωση ως «ανθεκτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή