Στρατηγική δύο σταδίων για την αντιμετώπιση του Ντόναλντ Τραμπ, αναπτύσσουν οι Βρυξέλλες, προσφέροντας στον Ρεπουμπλικανό ηγέτη μια γρήγορη συμφωνία εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος και στοχευμένα αντίποινα εάν επιλέξει αντ’ αυτού τιμωρητικούς δασμούς.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν την προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» ως την καλύτερη απάντηση στη δέσμευση του Τραμπ να επιβάλει ελάχιστο δασμό 10%, ο οποίος εκτιμούν ότι θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές της ΕΕ κατά περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι διαπραγματευτές σχεδιάζουν να προσεγγίσουν την ομάδα Τραμπ , εάν κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του για να συζητήσουν ποια προϊόντα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΕ σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για τη βελτίωση του εμπορίου και ο Τραμπ εφαρμόσει υψηλότερους δασμούς, το τμήμα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταρτίζει λίστες με τις εισαγωγές στις οποίες θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 50%, ή ακόμα και περισσότερο.

«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εταίρος για τις ΗΠΑ, όχι πρόβλημα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Θα ψάξουμε για συμφωνίες, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εάν το πετύχουμε. Δεν θα μας καθοδηγεί ο φόβος».

Τα μαθήματα από την πρώτη θητεία

Η πρώτη θητεία του Τραμπ μεταξύ 2017 και 2021 ήταν επώδυνη για την ΕΕ, η οποία έχει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα αγαθών με τις ΗΠΑ.

Αφού ο Τραμπ εισήγαγε δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και αλλού το 2018 για λόγους εθνικής ασφάλειας, η ΕΕ απάντησε με δασμούς επανεξισορρόπησης αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δασμοί αυτοί αναστέλλονται μέχρι τον Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν για παύση των δασμών στα μέταλλα.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, δήλωσε στους Financial Times ότι ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αποφύγουν μια επανάληψη της «αντιπαράθεσης» του παρελθόντος.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και ειδικά στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για το εμπόριο», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας με δασμούς και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ξανά τα συμφέροντά μας εάν χρειαστεί».

Ο Λετονός ζήτησε μια «συνεργατική προσέγγιση» και είπε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοιχτές σε «στοχευμένες συμφωνίες» για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των 156 δισ. ευρώ σε αγαθά.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές των ΗΠΑ, καθώς τείνουν να είναι λιγότερο πολύτιμες από τις εξαγωγές της ΕΕ. Τα εμπορεύματα κυριαρχούν, ενώ οι κορυφαίες εξαγωγές της ΕΕ είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αυτοκίνητα και τα ακριβά τρόφιμα και ποτά, όπως η σαμπάνια.

Ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, προέβλεψε πρόσφατα ότι ένας δασμολογικός πόλεμος θα έβλαπτε την ΕΕ περισσότερο από τις ΗΠΑ. Θα κόστιζε 1 τοις εκατό του ΑΕΠ της ΕΕ, σε σύγκριση με 0,5 τοις εκατό των ΗΠΑ. Ωστόσο, θα προσθέσει επίσης 1,1 τοις εκατό στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 0,1 τοις εκατό στην ΕΕ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών ελπίζουν ότι ο Τραμπ δεν θα ήθελε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό όταν οι ψηφοφόροι ανησυχούν για το κόστος ζωής.

Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος είπε: «Ό,τι και να συμβεί αυτή τη φορά, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή