Τα κινεζικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακτούν μπόνους και μειώνουν τους μισθούς καθώς η Κίνα διευρύνει τον έλεγχό του στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να συμπεριλάβει αμοιβαία κεφάλαια και τραπεζίτες με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, ορισμένοι κορυφαίοι κρατικοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στην ηπειρωτική χώρα κλήθηκαν να επιστρέψουν το μέρος του ετήσιου μισθού τους που υπερέβαινε το ανώτατο όριο των 2,9 εκατομμυρίων Rmb (400.000 $). Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στελέχη που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ σε μονάδες που συνδέονται με τον κρατικό όμιλο Citic με συμβόλαια στην ηπειρωτική χώρα κλήθηκαν να επιστρέψουν τα μπόνους.

Παράλληλα, τα στελέχη της επενδυτικής μονάδας του κρατικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων του Χονγκ Κονγκ, Everbright Group, κλήθηκαν επίσης να επιστρέψουν τα μπόνους που έλαβαν τα τελευταία χρόνια.

Κίνα: Ζημιές και απολύσεις για τις δυτικές επενδυτικές τράπεζες

Σφίγγει ο κλοιός στην Κίνα

Αυτή η πίεση ακολουθεί τους αυστηρότερους ελέγχους των κρατικών χρηματοπιστωτικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική χώρα, είπαν τραπεζίτες για τα μέτρα στους Financial Times, με τον έλεγχο να επεκτείνεται τώρα σε ταμεία καθώς και σε τραπεζίτες που εργάζονται για κρατικούς οργανισμούς στο Χονγκ Κονγκ. Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών υπογράφει γενικά τα συνολικά πακέτα αμοιβών για τους κρατικούς δανειστές.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία των «νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων», όπως η τεχνολογία και οι κατασκευές έναντι των οικονομικών, ως μέρος μιας εθνικής εκστρατείας για «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας».

Έχει επίσης υποστηρίξει την «κοινή ευημερία», μια φιλοσοφία που συνέπεσε με την καταστολή των τραπεζιτών και των υπερβολών τους. «Βλέπουμε ξεκάθαρα ακόμα να παίζει το θέμα της «κοινής ευημερίας» καθώς και την άποψη του Σι ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης είναι παρασιτικό των «πραγματικών» οικονομικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Victor Shih, διευθυντής του 21st Century China Center στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Οι τελευταίες κινήσεις «δείχνουν ότι το Χονγκ Κονγκ , λόγω των στενών οικονομικών του διασυνδέσεων, δεν θα έχει ανοσία στη χρηματοπιστωτική και ρυθμιστική μεταρρύθμιση της ηπειρωτικής Κίνας», αναφέρει στους FT, ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος στη Natixis. «Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το εάν η τάση θα ενισχυθεί περαιτέρω τόσο στους μισθούς όσο και στους αριθμούς προσωπικού».

Για τα οικονομικά στελέχη της ηπειρωτικής χώρας που εστάλησαν στο Χονγκ Κονγκ για δουλειά «αυτό δεν αποτελεί έκπληξη πλέον», είπε ένα στέλεχος της Citic, που δεν ήθελε να κατονομαστεί. «Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό εάν τα συμβόλαιά σας και το πακέτο αποδοχών εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τη διαχείριση των κεντρικών γραφείων στο Πεκίνο».

Τα αμοιβαία κεφάλαια

Ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων «έχει γίνει ένας άλλος αποδιοπομπαίος τράγος», πρόσθεσε ένας διαχειριστής ενός κορυφαίου μεγέθους οίκου αμοιβαίων κεφαλαίων με έδρα το Πεκίνο. «Οι τραπεζίτες IPO είχαν δεχτεί το χτύπημα, τώρα είναι η σειρά των διαχειριστών κεφαλαίων».

«Όλα τα χρεόγραφα και τα αμοιβαία κεφάλαια των κρατικών χρηματοπιστωτικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων αναμένεται να νιώσουν τον αντίκτυπο», δήλωσε ένας τραπεζίτης σε κρατική εταιρεία κινητών αξιών του Πεκίνου. «Τα στελέχη και το υψηλόμισθο προσωπικό ήταν οι κύριοι στόχοι αρχικά, αλλά τώρα το πεδίο των ελέγχων έχει διευρυνθεί. Τα έξοδα ταξιδιού μας για τα τελευταία πέντε χρόνια εξετάζονται τώρα για το αν έχουν υπερβεί τα συγκεκριμένα πρότυπα.»

Στο Πεκίνο, πολλοί κρατικοί δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στους μισθούς, με ορισμένα στελέχη της China Construction Bank να αντιμετωπίζουν άλλη μια μείωση 10% στους μισθούς φέτος, σύμφωνα με τραπεζίτες που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση. Οι περικοπές μισθών εξαρτώνται από την ατομική απόδοση.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε μετά την τρίτη ολομέλεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η ηγεσία της Κίνας δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προστατεύεται από συστημικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Επιθεωρήσεις

Τον Απρίλιο, η αρμόδια αρχή στην Κίνα ξεκίνησε έναν νέο γύρο επιθεωρήσεων με στόχο 34 μεγάλες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, καθώς και τις τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες και αρκετές κορυφαίες κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τον Ιούνιο, το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου άρχισε να διεξάγει σπάνιες επιτόπιες επιθεωρήσεις ελέγχου των 10 κορυφαίων οίκων αμοιβαίων κεφαλαίων, ανέφεραν πηγές στους FT.

Το προσωπικό της κρατικής δανείστριας Industrial and Commercial Bank of China με έδρα το Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρήθηκε για την ακύρωση από την τράπεζα των έκτακτων μπόνους για τον εορτασμό της επετείου της παράδοσης της επικράτειας στην Κίνα. «Είμαστε ήδη κακοπληρωμένοι. . . Τώρα περιμένουμε ένα πάγωμα των μισθών ως το επόμενο βήμα», σύμφωνα με ένα μέλος του προσωπικού της ICBC Asia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή