«Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, είμαι αισιόδοξος ότι οι οικονομίες των προηγμένων χωρών μπορούν να ξεφύγουν αποφασιστικά από μια χαμηλού ρυθμού ανάπτυξη» αναφέρει ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και σύμβουλος των Allianz και Gramercy, σε άρθρο γνώμης του που φιλοξενείται στους Financial Times.

Ο οικονομικός αναλυτής υπογραμμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό, η ανεπαρκής ανάπτυξη έχει υπονομεύσει την οικονομική ευημερία, έχει αποδυναμώσει διαρθρωτικά τα όλο και πιο εύθραυστα δημόσια οικονομικά, έχει επιδεινώσει την ανισότητα και έχει κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.

Μοχάμεντ ελ Εριάν: Καλεί τη Fed να μην κάνει το ίδιο λάθος…

Επισημαίνει δε, ότι οι ρίζες αυτού του προβλήματος μπορούν να εντοπιστούν στις αρχές αυτού του αιώνα: «αντί να επικεντρωθούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, πάρα πολλές χώρες ερωτεύτηκαν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ως συντόμευση για την ανάπτυξη. Μερικοί μάλιστα ενήργησαν σαν τα χρηματοοικονομικά να παρείχαν το επόμενο στάδιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης — τη γεωργία, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και, τώρα, τη χρηματοδότηση» γράφει χαρακτηριστικά.

Το ειδύλλιο

Ο ελ Εριάν περιέγραψε την κατάσταση ως ένα ειδύλλιο που είδε τις ρυθμιστικές αρχές να επιλέγουν προσεγγίσεις «ελαφριάς επαφής» και οι χώρες να ανταγωνίζονται σκληρά για να γίνουν διεθνή οικονομικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό ελλείψει ανανεωμένων μηχανών ανάπτυξης, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών αυξήθηκαν σε μέγεθος περισσότερο από ό,τι είχε φανταστεί κανείς. Εν τω μεταξύ, τα μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, αποσπασματικά, ασυνεπή και στερούνταν στρατηγικού πλαισίου.

Αφού υπέστησαν τις συνέπειες, ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων τοποθετούν τώρα την ανάπτυξη στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Αυτό -σύμφωνα με τον ελ Εριάν- είναι ιδιαίτερα έντονα από την «αποστολή ανάπτυξης» της νέας βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι μια ανανεωμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να ακολουθήσει το ίδια παράδειγμα.

«Αυτή η εξέλιξη είναι μόνο ένα μέρος του λόγου που είμαι πιο αισιόδοξος για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Το άλλο είναι η συνειδητοποίηση ότι η απελευθέρωση των φρένων πρέπει να συνοδεύεται από την εμφάνιση ισχυρών νέων κινητήρων της αυριανής ανάπτυξης . Και υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τέτοιοι κινητήρες δεν είναι απλώς δυνατοί αλλά και πιθανοί» τονίζει στο άρθρο του.

Φαινομενικά κάθε χρόνο, υπάρχουν περισσότερες εντυπωσιακές καινοτομίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι βιοεπιστήμες και η βιώσιμη ενέργεια. Το καθένα βελτιώνει όχι μόνο το «τι» κάνουμε αλλά και το «πώς» το κάνουμε. Η τάση αυτή υποκινείται από την άφθονη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, τη σημαντική ανθρώπινη τεχνογνωσία και την επέκταση της ισχύος των υπολογιστών.

Ο αναλυτής διευκρινίζει ότι μαζί με αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν και άλλες πηγές δυνητικής ανάπτυξης από την αναδιάρθρωση συγκεκριμένων τομέων, δημιουργώντας ευεργετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η αισιοδοξία αυτή δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις: κάθε νέος μοχλός ανάπτυξης έρχεται με αυτό που αποκαλεί χαρακτηριστικά 80/20 — με δυνητικό αντίκτυπο 80% θετικό αλλά και 20% πιθανότητα αρνητικών συνεπειών.

Υπάρχει επίσης η πρόκληση της αποφυγής επανάληψης του λάθους με την παγκοσμιοποίηση της απώλειας της οπτικής γωνίας των διανεμητικών συνεπειών. Το δυναμικό αύξησης του εργατικού δυναμικού και όχι ο κίνδυνος εκτόπισης εργατικού δυναμικού αυτών των καινοτομιών πρέπει να τονιστεί έγκαιρα και με διαρκή τρόπο.

«Ωστόσο, οι προκλήσεις, όσο πραγματικές και αν είναι, δεν αρκούν για να περιορίσουν την αισιοδοξία μου. Το δυναμικό ανάπτυξης είναι πραγματικό και πολλά υποσχόμενο» υπογραμμίζει και καταλήγει λέγοντας: «Για χρόνια, ανησυχώ ότι η γενιά μου άφηνε στα παιδιά μας έναν κόσμο ανεπαρκούς ανάπτυξης, τρομερής ανισότητας, κατάρρευσης των δημόσιων υπηρεσιών, υψηλού χρέους και ενός κατεστραμμένου πλανήτη. Σήμερα, ελπίζω περισσότερο ότι θα έχουν ισχυρά νέα εργαλεία για να ξεπεράσουν αυτήν την απαίσια κληρονομιά και να επιτρέψουν στα παιδιά τους να ζήσουν σε έναν πιο ευημερούντα, βιώσιμο και ίσο κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή