![Παγκόσμια οικονομία: Τι έδειξε δημοσκόπηση του Reuters για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ot_global_economy1-768x450-1.png)
Περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζονται εκατοντάδες οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει η υψηλότερη ανησυχία παρά τις προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ενώ προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα βρεθούν σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα. Όσον αφορά τα ευρωεπιτόκια εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα τα μειώσει τρεις φορές.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες συσφίγγοντας επιθετικά τη νομισματική πολιτική έχουν βάλει σε καθοδική ρότα τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, αύξηση της απασχόλησης και των μισθών με αποτέλεσμα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού να παραμένει υπαρκτός.
Economist: Η φιλελεύθερη διεθνής τάξη σιγά σιγά διαλύεται – Τα σημάδια που δείχνουν κατακερματισμό
Από τους 202 οικονομολόγους οι 114, ήτοι το 56% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα το υπόλοιπο του 2024 και το ίδιο αναμένεται για τα επιτόκια.
Ανεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια οικονομία
Οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στο 3,1% για το 2024 και το 2025 έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου για ανάπτυξη 2,9% και 3% αντίστοιχα. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις κινούνται πιο κοντά στην τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αλλά ακόμη και με αυτήν την αναθεώρηση, πολλές κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές μέχρι το τέλος του έτους.
«Νομίζω ότι η μεγάλη ιστορία εδώ είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη κατάφερε να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός… η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να μείνει εκεί παρά τις έντονες πιέσεις και φυσικά τον σημαντικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης των δύο τελευταίων ετών» εξηγεί ο Ντάγκλας Πόρτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_global_economy2-1024x600.png)
«Αυξάνεται ακόμα λίγο πιο γρήγορα από 3% παρά τις πολλές προκλήσεις… Η έκκλησή μας είναι η ανάπτυξη να παραμείνει εκεί κοντά στο 3% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο» προσθέτει.
Αυτή η αισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με τις ανησυχίες νωρίτερα φέτος για το εάν η οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν σε θέση να απορροφήσει μια τόσο επιθετική περίοδο νομισματικής σύσφιγξης χωρίς ύφεση, παρόλο που οι ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, την Κίνα, παραμένουν.
Η γεωγραφία της ανάπτυξης
Οι ρυθμοί ανάπτυξης για 24 από τις 48 κορυφαίες οικονομίες που συμμετείχαν στην έρευνα αναβαθμίστηκαν σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από τρεις μήνες. Οι 13 ανήκουν στο κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπου υπήρχαν ανησυχίες για επιδείνωση της ζήτησης και οι 11 προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Δεκαοκτώ οικονομίες παρουσίασαν υποβάθμιση και έξι παρέμειναν αμετάβλητες.
Επιτόκια: Αγορές vs οικονομολόγοι
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσουν τα επιτόκια δύο φορές φέτος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τρεις.
Η άποψη του είναι συνεπής από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι για την Fed η αγορά είχε τιμολογήσει στην αρχή του χρόνου έξι μειώσεις επιτοκίων, μετά προσγειώθηκε στην πιθανότητα των μια ή δύο ενώ τώρα έχει επιστρέψει στην προσδοκία των τριών μειώσεων.
Με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται προς το παρόν, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπαγορεύει ως επί το πλείστον πόσο χαμηλά επιτόκια και πότε μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια. Ακόμη και τώρα, η μεγάλη πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών – 19 από τις 27 με στόχο για τον πληθωρισμό – δεν αναμενόταν να τον επιτύχει μέχρι το τέλος του 2024.
«Οι κίνδυνοι αυξάνονται… στις παγκόσμιες τιμές βασικών αγαθών, όπου το κόστος αποστολής πλησιάζει τα υψηλά του 2021/22» σημειώνει ο Τζέιμς Ρόσιτερ, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities.
«Δεν αναμένουμε τόσο μεγάλη ώθηση στον πληθωρισμό αυτή τη φορά… Αλλά η απειλή υψηλότερου πληθωρισμού βασικών αγαθών θα μπορούσε να μειώσει την αντιστάθμιση στον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών και τις αργές μειώσεις των επιτοκίων.»
Ερωτηθείς ποια συνιστώσα του δομικού πληθωρισμού θα είναι πιο επίμονη για το υπόλοιπο του 2024, η πλειοψηφία των οικονομολόγων, συγκεκριμένα 56 από τους 104 που απάντησαν σε αυτήν την ερώτηση, είπε οι υπηρεσίες, ενώ 30 εξ αυτών εστιάζουν στη στέγη και τα ενοίκια.
Τέλος, 131 από τους 220 οικονομολόγους, ήτοι το 60% αναμένουν ότι τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους είναι πιο πιθανό να είναι υψηλότερα από ό,τι προέβλεπαν επί του παρόντος αντί για χαμηλότερα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου