Περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζονται εκατοντάδες οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει η υψηλότερη ανησυχία παρά τις προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ενώ προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα βρεθούν σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα. Όσον αφορά τα ευρωεπιτόκια εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα τα μειώσει τρεις φορές.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες συσφίγγοντας επιθετικά τη νομισματική πολιτική έχουν βάλει σε καθοδική ρότα τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, αύξηση της απασχόλησης και των μισθών με αποτέλεσμα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού να παραμένει υπαρκτός.
Economist: Η φιλελεύθερη διεθνής τάξη σιγά σιγά διαλύεται – Τα σημάδια που δείχνουν κατακερματισμό
Από τους 202 οικονομολόγους οι 114, ήτοι το 56% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα το υπόλοιπο του 2024 και το ίδιο αναμένεται για τα επιτόκια.
Ανεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια οικονομία
Οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στο 3,1% για το 2024 και το 2025 έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου για ανάπτυξη 2,9% και 3% αντίστοιχα. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις κινούνται πιο κοντά στην τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αλλά ακόμη και με αυτήν την αναθεώρηση, πολλές κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές μέχρι το τέλος του έτους.
«Νομίζω ότι η μεγάλη ιστορία εδώ είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη κατάφερε να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός… η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να μείνει εκεί παρά τις έντονες πιέσεις και φυσικά τον σημαντικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης των δύο τελευταίων ετών» εξηγεί ο Ντάγκλας Πόρτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets.
«Αυξάνεται ακόμα λίγο πιο γρήγορα από 3% παρά τις πολλές προκλήσεις… Η έκκλησή μας είναι η ανάπτυξη να παραμείνει εκεί κοντά στο 3% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο» προσθέτει.
Αυτή η αισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με τις ανησυχίες νωρίτερα φέτος για το εάν η οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν σε θέση να απορροφήσει μια τόσο επιθετική περίοδο νομισματικής σύσφιγξης χωρίς ύφεση, παρόλο που οι ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, την Κίνα, παραμένουν.
Η γεωγραφία της ανάπτυξης
Οι ρυθμοί ανάπτυξης για 24 από τις 48 κορυφαίες οικονομίες που συμμετείχαν στην έρευνα αναβαθμίστηκαν σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από τρεις μήνες. Οι 13 ανήκουν στο κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπου υπήρχαν ανησυχίες για επιδείνωση της ζήτησης και οι 11 προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Δεκαοκτώ οικονομίες παρουσίασαν υποβάθμιση και έξι παρέμειναν αμετάβλητες.
Επιτόκια: Αγορές vs οικονομολόγοι
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσουν τα επιτόκια δύο φορές φέτος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τρεις.
Η άποψη του είναι συνεπής από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι για την Fed η αγορά είχε τιμολογήσει στην αρχή του χρόνου έξι μειώσεις επιτοκίων, μετά προσγειώθηκε στην πιθανότητα των μια ή δύο ενώ τώρα έχει επιστρέψει στην προσδοκία των τριών μειώσεων.
Με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται προς το παρόν, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπαγορεύει ως επί το πλείστον πόσο χαμηλά επιτόκια και πότε μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια. Ακόμη και τώρα, η μεγάλη πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών – 19 από τις 27 με στόχο για τον πληθωρισμό – δεν αναμενόταν να τον επιτύχει μέχρι το τέλος του 2024.
«Οι κίνδυνοι αυξάνονται… στις παγκόσμιες τιμές βασικών αγαθών, όπου το κόστος αποστολής πλησιάζει τα υψηλά του 2021/22» σημειώνει ο Τζέιμς Ρόσιτερ, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities.
«Δεν αναμένουμε τόσο μεγάλη ώθηση στον πληθωρισμό αυτή τη φορά… Αλλά η απειλή υψηλότερου πληθωρισμού βασικών αγαθών θα μπορούσε να μειώσει την αντιστάθμιση στον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών και τις αργές μειώσεις των επιτοκίων.»
Ερωτηθείς ποια συνιστώσα του δομικού πληθωρισμού θα είναι πιο επίμονη για το υπόλοιπο του 2024, η πλειοψηφία των οικονομολόγων, συγκεκριμένα 56 από τους 104 που απάντησαν σε αυτήν την ερώτηση, είπε οι υπηρεσίες, ενώ 30 εξ αυτών εστιάζουν στη στέγη και τα ενοίκια.
Τέλος, 131 από τους 220 οικονομολόγους, ήτοι το 60% αναμένουν ότι τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους είναι πιο πιθανό να είναι υψηλότερα από ό,τι προέβλεπαν επί του παρόντος αντί για χαμηλότερα.
Latest News
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές
Πέφτει αλλά δεν τιθασσεύεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Ο δύσκολος γρίφος
Σε δυσεπίλυτο γρίφο μετατρέπεται η υπόθεση του πληθωρισμού στην Τουρκία καθώς ο ρυθμός αποπληθωρισμού δεν είναι ο επιθυμητός
Air France: Αναστέλλει τις πτήσεις πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα
«Η απόφαση ακολουθεί την παρατήρηση από πλήρωμα φωτεινού αντικειμένου σε μεγάλο ύψος στην ζώνη του Σουδάν», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ αναμένουν ταχύτερη ανάκαμψη σε ταξίδια και τουρισμό
Τα ταξίδια θα ανακάμψουν συμβάλλοντας 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία
Βρετανία: Ο αριθμός των χαμηλότερα αμειβόμενων συρρικνώθηκε δραματικά
Το μερίδιο των χαμηλόμισθων Βρετανών πέφτει στο χαμηλότερο σημείο από το 1997
Πώς η Boeing έβαλε την αεροπορία των ΗΠΑ να πληρώσει με «καπέλο» 8.000% για σαπούνια
Πώς η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε 8.000% παραπάνω την Boeing για διανομείς σαπουνιού μπάνιου αεροσκαφών C-17
Ο άνθρωπος πίσω από τον όρο «The Magnificent Seven» λύνει τη σιωπή του
Γνωρίστε τον αναλυτή που χρησιμοποίησε τον όρο Magnificent Seven για τις μετοχές τεχνολογίας που διαφεντεύουν τη Wall Street
Πώς η «οικονομική γρίπη» της Γερμανίας μεταδίδεται στην Ευρώπη – Οι συνέπειες για Ελλάδα
Η νέα κρίση που φέρνει το λουκέτο σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια της Volkswagen δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί