Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Roche ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιταχύνει την ανάπτυξη των ανταγωνιστικών, στο Wegovy, φαρμάκων απώλειας βάρους μετά από πολλά υποσχόμενα δεδομένα δοκιμών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Παχυσαρκία: Τη χρυσή συνταγή που την καταπολεμά χωρίς ισχυρές παρενέργειες ψάχνουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Τα δύο υποψήφια φάρμακα κατά της παχυσαρκίας της εταιρείας προχωρούν στην επόμενη φάση δοκιμών και θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια, παρέχοντας μια πιθανή εναλλακτική λύση σε μορφή χαπιού απέναντι στην ενέσιμη μορφή του φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy της Novo Nordisk και του Zepbound της Eli Lilly.

«Παρακολουθούμε γρήγορα την κλινική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας για την παχυσαρκία με στόχο να φέρουμε αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς γρηγορότερα από το αναμενόμενο», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC.

Ισως και το 2028 το χάπι αδυνατίσματος της Roche

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία δεν αποκάλυψε το νέο της χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι θα παράσχει μια ενημέρωση «όταν κριθεί απαραίτητο». Ωστόσο, σε μια συνέντευξή του στους FT που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Schinecker ανέφερε ότι το πρώτο φάρμακο της εταιρείας για την παχυσαρκία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά «σημαντικά γρηγορότερα από ό,τι περιμένει ο κόσμος», ενδεχομένως μέχρι το 2028.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Roche Pharmaceuticals, Teresa Graham, δήλωσε στο CNBC τον Δεκέμβριο ότι με βάση τις εκτιμήσεις της, η εταιρεία θα είναι σε θέση να φέρει τα προϊόντα στην αγορά από το 2030 και μετά.

Το φάρμακο CT-388 της Roche εισέρχεται τώρα σε δοκιμές στη δεύτερη φάση, αφού τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο έδειξαν την αποτελεσματικότητά του στο να βοηθάει ασθενείς με παχυσαρκία να χάσουν το 18,8% του βάρους τους μετά από 24 εβδομάδες σε σχέση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το πειραματικό χάπι CT-996 της εταιρείας που χορηγείται μία φορά την ημέρα θα εισέλθει στις δοκιμές δεύτερης φάσης τον επόμενο χρόνο αφού οι δοκιμές νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους 6,1% μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε παχύσαρκους ασθενείς χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Τόσο το CT-388 όσο και το CT-996 αποκτήθηκαν ως μέρος της αγοράς από τη Roche της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Carmot Therapeutics, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο.

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αναδείξουν τη Roche ως πιθανό ανταγωνιστή των πρωτοπόρων εταιρειών στα φάρμακα για την παχυσαρκία, Novo Nordisk και Eli Lilly. Ο Schinecker είπε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η εταιρεία να προσφέρει τελικά μια σειρά φαρμάκων για την παχυσαρκία.

«Έχουμε πολλά πράγματα στα σκαριά που μπορούν πραγματικά να μας διαφοροποιήσουν από άλλους παίκτες», κατέληξε ο CEO της Roche.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή