Υπέρβαση δαπανών ύψους 22 δισ. λιρών «κληρονόμησε» η κυβέρνηση των Εργατικών, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς με αποτέλεσμα να περικόψει μια σειρά από έργα που είχε προγραμματίσει.

Σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Ριβς δεσμεύτηκε να κάνει τις «απαραίτητες», «επείγουσες» και «απίστευτα σκληρές» επιλογές για να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Βρετανία: Χείρα φιλίας στο επιχειρείν τείνει η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Τα σχέδια αντιμετώπισης

Η υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση θα ακυρώσει το πρόγραμμα Restoring Your Railways Fund, θα απορρίψει τα σχέδια για την κατασκευή σήραγγας στο Στόουνχεντζ και θα επανεξετάσει το πρόγραμμα επέκτασης νοσοκομείων που είχε ανακοινώσει ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Ριβς είπε ότι θα ακυρώσει τις καθολικές πληρωμές καυσίμων για τους συνταξιούχους το χειμώνα στην προσπάθεια να εξοικονομήσει χρήματα.

«Αν δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά, δεν μπορούμε να το κάνουμε» είπε προσθέτοντας ότι οι περικοπές των επενδύσεων δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το έλλειμμα. Προειδοποίησε ότι «δύσκολες αποφάσεις» θα πρέπει να ληφθούν ακόμη για τις δαπάνες, την κοινωνική πρόνοια και τη φορολογία.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τα σχέδια για την πώληση μετοχών της NatWest στο κοινό, λέγοντας ότι η πρόταση που είχε υποβάλει ο προκάτοχός της Τζέρεμι Χαντ δεν «αντιπροσώπευε την πραγματική αξία».

Η Ριβς είπε ότι σχεδιάζει να καταθέσει τον πρώτο ετήσιο προϋπολογισμό της στις 30 Οκτωβρίου σε αυτό που θα είναι το πρώτο μεγάλο δημοσιονομικό γεγονός της νέας κυβέρνησης.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης

Η επικεφαλής των οικονομικών της Βρετανίας έχει προηγουμένως αποκλείσει αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος, την εθνική ασφάλιση, τον ΦΠΑ ή τον εταιρικό φόρο – τις κύριες πηγές των κρατικών εσόδων. Ωστόσο,πρέπει να καταστρώσει μια λεπτή άσκηση ισορροπίας, δεδομένων των δεσμεύσεων του κόμματός της να ενισχύσει επίσης τις εθνικές επενδύσεις και τις αμοιβές του δημόσιου τομέα.

«Σήμερα, δεν θα ξεγελάσει απολύτως κανέναν με μια ξεδιάντροπη προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για αυξήσεις φόρων», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, απαντώντας στις δηλώσεις της Ριβς.

Ο Χαντ επέκρινε επίσης την υπουργό Οικονομικών επειδή είπε ότι η κατάσταση σχετικά με τα δημόσια οικονομικά ήταν νέα πληροφορία για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή