Ο καιρός που προβλέπεται να δώσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη αναμένεται να ωθήσει την κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα στο υψηλότερο επίπεδο για το φετινό καλοκαίρι στη Γαλλία, καθώς τα σπίτια και οι επιχειρήσεις αυξάνουν τη χρήση των κλιματιστικών μονάδων τους προκειμένου οι χώροι τους να διατηρούνται δροσεροί.

Γαλλία: Νέο σαμποτάζ σε τηλεπικοινωνίες

Η ζήτηση προβλέπεται να κορυφωθεί στα 53,3 γιγαβάτ την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Bloomberg, η μεγαλύτερη από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου. Η θερμοκρασία στο Παρίσι, όπου διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα φτάσει ακόμα και στους 36 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές για την εποχή, τις επόμενες ημέρες.

Αυξάνεται η ζήτηση για ρεύμα στη Γαλλία

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των κυμάτων καύσωνα, καταπονώντας τα δίκτυα της Ευρώπης καθώς αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Νωρίτερα φέτος, η υψηλή κατανάλωση προκάλεσε μπλακ άουτ στο Μαυροβούνιο, το οποίο έθεσε εκτός λειτουργίας και δίκτυα σε γειτονικές χώρες.

Από τη Δευτέρα, η γαλλική εταιρεία διαχείρισης δικτύου, RTE, πρόκειται να περιορίσει τις εξαγωγές για περισσότερο από δύο μήνες για να προστατεύσει το δίκτυο. Η Ιταλία, η οποία συνήθως βασίζεται στη γαλλική ηλεκτρική ενέργεια για να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης, είναι η πιο ευάλωτη στις μειωμένες ροές ενέργειας, όπως εκτίμησε η RTE.

Ο ζεστός καιρός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από την Τρίτη 30 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου, ανέφερε η Electricite de France SA σε ρυθμιστική κατάθεσή της τη Δευτέρα. Περιορισμοί στην παραγωγή είναι πιθανοί στο εργοστάσιο Golfech στα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς η θερμοκρασία σε ένα ποτάμι που χρησιμοποιείται για την ψύξη του νερού υπερβαίνει τα ρυθμιστικά επίπεδα.

Στα σύνορα της Γερμανίας, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σε ύψος – ρεκόρ τη Δευτέρα. Η παραγωγή έφτασε τα 48.781 Μεγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία του European Energy Exchange AG.

Η ημερήσια τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 67% στα 52,83 € ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας Epex Spot SE, όταν το αντίστοιχο γερμανικό συμβόλαιο αυξήθηκε 7,8% στα 77,24 €.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι τιμές στο ρεύμα έπεσαν μετά τις ανακοινώσεις για έκτακτο φόρο»
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Σηκώνει το γάντι… ο Μητσοτάκης στις αντιδράσεις για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στο ρεύμα

«Έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη» είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγες μέρες μετά την παρέμβαση Μυτιληναίου

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στάμτσης: Με διασυνδέσεις και μπλε τιμολόγια δεν θα ασχολούμασταν με τις τιμές του ρεύματος
Podcasts |

Στάμτσης: Οι λύσεις για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις τιμές του ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης ειδικός σε θέματα ενέργειας περιγράφει στο PODCAST ΒΑΒΕΛ την αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος – Τι λέει για πράσινα, κίτρινα τιμολόγια – Υπάρχει κερδοσκοπία;