Έτοιμη είναι η τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, με σκοπό την άντληση «υπερεσόδων» που θα δοθούν ως επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της διάταξης δεν αποκλείεται να κατατεθεί και εντός της ημέρας στη Βουλή σε νομοσχέδιο που βρίσκεται προς συζήτηση.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τελευταία σενάρια για τον έκτακτο φόρο και τις επιδοτήσεις

Ηλεκτρικό ρεύμα

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι πληροφορίες θέλουν το έκτακτο τέλος να έχει κλειδώσει στα 10 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα).

Σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο.

Τα έσοδα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμάται ότι θα αντλήσει περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα διατεθούν για επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος.

Πηγές θέλουν στην τροπολογία να προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης του έκτακτου τέλους έως και τρεις μήνες.

Η εφαρμογή του και για τους υπόλοιπους μήνες θα εξαρτηθεί, λένε οι πληροφορίες, από τις τιμές που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι αλλά κυρίως από εκείνες που θα αφορούν τους επαγγελματίες, οι οποίοι και δεν θα επιδοτηθούν.

Τα ποσά επιδότησης

Πάντως, τα ποσά επιδότησης δεν έχουν καθοριστεί ακόμη και αυτά θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα δώσουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια η εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως και να χει το υπουργείο φαίνεται να φτιάχνει έναν «κουμπαρά» τον οποίο δεν αποκλείεται να αξιοποιεί και σε επόμενες ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.

Προειδοποίησε δε, και για την επανάληψη της επιβολής του έκτακτου τέλους αν παραστεί ανάγκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι τιμές στο ρεύμα έπεσαν μετά τις ανακοινώσεις για έκτακτο φόρο»
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Σηκώνει το γάντι… ο Μητσοτάκης στις αντιδράσεις για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στο ρεύμα

«Έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη» είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγες μέρες μετά την παρέμβαση Μυτιληναίου

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στάμτσης: Με διασυνδέσεις και μπλε τιμολόγια δεν θα ασχολούμασταν με τις τιμές του ρεύματος
Podcasts |

Στάμτσης: Οι λύσεις για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις τιμές του ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης ειδικός σε θέματα ενέργειας περιγράφει στο PODCAST ΒΑΒΕΛ την αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος – Τι λέει για πράσινα, κίτρινα τιμολόγια – Υπάρχει κερδοσκοπία;