Έμμεση πλην σαφή απάντηση στις αντιδράσεις των ηλεκτροπαραγωγών για την επιβολή του έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο επιδίωξε να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα το σχόλιο του προέδρου και CEO της Metlen κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «υπεραντίδραση» την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του έκτακτου φόρου στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα στη διάρκεια του Ιουλίου σημείωσαν ακραίες διακυμάνσεις εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της αυξημένης ζήτησης ρεύματος. Στην ελληνική αγορά αλλά και στη βαλκανική και σε εκείνη της κεντρικής Ευρώπης οι τιμές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης εξαιτίας των αδύναμων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τελευταία σενάρια για τον έκτακτο φόρο και τις επιδοτήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο είπε:  «Και βέβαια η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια»

Και ο ίδιος υποστήριξε: «Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατά κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε».

Υπενθυμίζεται ότι με το έκτακτο τέλος η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αντλήσει έσοδα για την επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πτώση των τιμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στη χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση, γεγονός που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποδίδεται στην εκτόνωση των καιρικών συνθηκών και στην επαναφορά της ζήτησης σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Πάντως ο πρωθυπουργός είδε κι άλλον έναν λόγο για την υποχώρηση των τιμών: «Χαίρομαι διότι τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει οπότε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε στέλνοντας κι ένα μήνυμα περί νέας παρέμβασης αν χρειαστεί με την επιβολή φόρων.

Το έκτακτο τέλος

Οι ηλεκτροπαραγωγοί από την άλλη πλευρά αποδίδουν τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στη λειτουργεία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις προθέσεις τους δεν ήταν οι αυξήσεις των τιμών για τον μήνα Αύγουστο.

Μάλιστα η Protergia της Metlen έσπευσε να ανακοινώσει κι επισήμως την απόφαση της να διατηρήσει αμετάβλητες τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια για τον μήνα Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στάμτσης: Με διασυνδέσεις και μπλε τιμολόγια δεν θα ασχολούμασταν με τις τιμές του ρεύματος
Podcasts |

Στάμτσης: Οι λύσεις για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις τιμές του ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης ειδικός σε θέματα ενέργειας περιγράφει στο PODCAST ΒΑΒΕΛ την αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος – Τι λέει για πράσινα, κίτρινα τιμολόγια – Υπάρχει κερδοσκοπία;

Σδούκου: Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων, λέει η Σδούκου

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας