Για μια ιστορική αλλαγή με ευρύτερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο στα στενά όρια του τραπεζικού συστήματος κάνει λόγο ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στον «ΟΤ» για τη συμφωνία συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτια, την ΑΜΚ και την συνεπαγόμενη ιδιωτικοποίηση της ενοποιημένης τράπεζας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια τράπεζα αναδύεται απόλυτα καθαρή από μια διαδικασία εξυγίανσης, καθιστώντας την μάλιστα καθαρότερη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα σημαντική ή λιγότερη σημαντική, τόσο από πλευράς DTC (αναβαλλόμενης φορολογίας) όσο και πλευράς NPL’s (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τονίζει πως η Attica Bank δεν ήταν μια συνηθισμένη τράπεζα που θα μπορούσε να ενισχυθεί και τελικά να διασωθεί μέσα από μια απλή κεφαλαιακή ενίσχυση.
Βουλή: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία για τη συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας
Το όλο εγχείρημα, υπογραμμίζει ο ίδιος, «κατέστη δυνατόν επειδή για πρώτη φορά υπήρξε ταύτιση απόψεων υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας στις βασικές παραμέτρους του εγχειρήματος και κυρίως επειδή για πρώτη φορά συνέτρεξαν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:
1. Διάθεση, με κερδοφόρο τρόπο, κεφαλαίων του ΤΧΣ για λιγότερο σημαντικές τράπεζες.
2. Διάθεση από την κυβέρνηση του σχήματος «Ηρακλής» για λιγότερα σημαντικές τράπεζες (και τα δυο αυτά σηματοδοτούν τη βούληση της κυβέρνησης να βελτιώσει με καταλυτικό τρόπο τις συνθήκες ανταγωνισμού στο ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες μεταξύ σημαντικών και λιγότερο σημαντικών τραπεζών).
3. Ύπαρξη αξιόπιστου επενδυτή (Thrivest).
4. Ύπαρξη αξιόπιστης διοίκησης (management) και στις δυο υπο συγχώνευση τράπεζες».
Ο κ. Στουρνάρας στέκεται και στο μάνατζμεντ της τράπεζας αλλά και στους νέους επενδυτές (Thrivest), οι οποίοι σπεύδουν να συνεισφέρουν στο όλο εγχείρημα, όταν ουδείς άλλος προσφέρθηκε με αξιόπιστη πρόταση, αναλαμβάνοντας παράλληλα αναμενόμενη απόδοση και αναμενόμενο ρίσκο, παρόμοια με αυτά που άλλοι επενδυτές ανέλαβαν πρόσφατα ή στο απώτερο παρελθόν στις σημαντικές τράπεζες.
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται και στα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας ενοποίησης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια μετά την ψήφιση από την Βουλή της συμφωνίας, λέγοντας πως απαιτούνται μια σειρά από διαδικαστικές ενέργειες όπως εγκρίσεις από την ΤτΕ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σφικτά και τονίζει πως το όλο project θα κλείσει οπωσδήποτε μέχρι τέλους του έτους.
Κούρεμα καταθέσεων και bank run
Ο κ. Στουρνάρας σχολιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι του έκανε εντύπωση η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να αποδομήσουν αυτό το εγχείρημα, γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες επισημαίνοντας πως η προωθούμενη λύση με την Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί τη βέλτιστη λύση τόσο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Στάθηκε ιδιαίτερα και τόνισε την περίπτωση ότι εάν οι προσπάθειες των ανωτέρω αναφερόμενων κύκλων είχαν ευοδωθεί τότε υπήρχε ενδεχόμενο πολύ μεγάλης απογοήτευσης τόσο από καταθέτες όσο και επενδυτές χωρίς κανείς να μπορούσε να αποκλείσει δυνητική απώλεια καταθέσεων πάνω από 1,6 δισ. Ευρώ (κούρεμα) σε μη εγγυημένες καταθέσεις και στις απώλειες ύψους 1,7 δισ. ευρώ του ΤΕΚΕ που θα έπρεπε να καλύψουν οι σημαντικές τράπεζες προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλυμμένες καταθέσεις και των δύο υπο συγχώνευση τραπεζών.
Υπογράμμισε δε ότι χωρίς συμφωνία και χωρίς τη συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή θα εκμηδενιζόταν η συμμετοχή του ΤΧΣ ενώ το Δημόσιο θα είχε δυνητικές απώλειες 1,8 δισ. ευρώ ενώ συγχρόνως θα δημιουργείτο μια νέα γενιά νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους κουρεμένους καταθέτες που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Τόνισε ακόμη πως επειδή θα ήταν η πρώτη φορά μετά το τέλος της κρίσης που θα υπήρχε πιθανότητα να κουρευτούν καταθέσεις στη χώρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονίζονταν η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και είναι πιθανό να βλέπαμε «bank run» (μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων) σε λιγότερο σημαντικές τράπεζες, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε επιπτώσεις και στη ρευστότητα των σημαντικών τραπεζών».
Η εμπειρία της Silicon Valley Bank
Σύμφωνα με τον κ. Σουρνάρα, «η πρόσφατη εμπειρία από τη μεταφορά της κρίσης της Silicon Valley Bank των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές τράπεζες μας κατέστησε πάρα πολύ ευαίσθητους στην ΤτΕ στην οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού αυτή της ορθολογικής λύσης και για αυτό τον λόγο, αντιδράσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προσπάθειες υπονόμευσης αυτή της λύσης, σε απόλυτο συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών».
Οι επιπτώσεις στην Εθνική Τράπεζα
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ακόμη ότι η μη συμφωνία θα προκαλούσε «αναταραχή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα είχε επιπτώσεις στη διάθεση του υφιστάμενου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων».
… αλλά και μείωση των κόκκινων δανείων
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, απαρίθμησε εκτενώς στα μεγάλα οφέλη από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την θετική επίδραση τόσο στο κόστος όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών αλλά και την εξυγίανση των ισολογισμών των δύο τραπεζών που θα συμβάλλει στη μείωση του μέσου όρου των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προς τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρο.
Πηγή του κακού η περίοδος 2015-2016
Έκανε μια μικρή αναδρομή στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ελληνικός τραπεζικός τομέας κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης ενώ τόνισε ότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων της Attica Bank, αλλά και των σημαντικών τραπεζών, προήλθε από την περίοδο 2015-16.
Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη δημόσια δεδηλωμένη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να δημιουργήσει το λεγόμενο ‘παράλληλο τραπεζικό σύστημα’ το οποίο δεν θα υπάγονταν σε εποπτικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επισήμανε πως «η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε τότε το βασικό θεσμικό ανάχωμα στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να παρέμβει στο τραπεζικό σύστημα και στην Attica Bank ειδικότερα».
Latest News
ΑΧΙΑ: Τι περιμένει η αγορά να «ακούσει» από την Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με 0,72x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, με 13,6% RoTE. Η ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει τη σύσταση buy
Σύμπραξη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – ΕΒΕΑ
Στόχος η προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Και με τη... βούλα η πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit - Τι ακολουθεί
Alpha Bank και UniCredit συνεργάζονται ήδη για να εξυπηρετήσουν ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με 13 αγορές της Ευρώπης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει το ATHEX Small Cap Roadshow 2024
Ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στο roadshow
Δωρεά 180 ηλεκτροκίνητων κλινών στο νοσοκομείο Κορίνθου από τη Motor Oil
Η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος, του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και του Δήμου Κορινθίων
Cosco – PCT: Yποτροφίες ύψους 2.500 ευρώ σε 4 πρωτοετείς φοιτήτριες στο Πέραμα
Η απονομή των υποτροφιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου σε εορταστική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η PCT/COSCO
Μασούτης: Το ΓΕΜΗ λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των επενδυτών
H KEEE σε συνεργασία με τη Netrino Advisory προχώρησαν σε έρευνα για τον βαθμό ικανοποίησης τόσο των χρηστών όσο και των χειριστών του ΓΕΜΗ
Η Deloitte οικονομικός σύμβουλος για τη συμφωνία κατασκευής σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία
Το έργο είναι συνολικής συμβατικής δαπάνης 110,2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
«Ταύρος» η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες - «Βλέπει» αποδόσεις άνω του 10%
Η JP Morgan παραμένει εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι οι επαναγορές θα δώσουν ένα σαφές πλεονέκτημα