Ακίνητη περιουσία εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ και αντικειμενικής περίπου 1,4 δισ. καλείται να αξιοποιήσει η «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ», συμβάλλοντας στη βελτίωση των οικονομικών του εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η εταιρεία ξεκινά με αρχική «προίκα» 517 ακίνητα εκ των οποίων περίπου 200 στεγάζουν  υπηρεσίες και καταστήματα του ΕΦΚΑ, ενώ 140 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα (177) παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Οι προοπτικές και οι ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων – Ο ρόλος των «πράσινων» κτιρίων

Ακίνητα

Η ενεργοποίηση της εν λόγω εταιρείας γίνεται με σημαντική καθυστέρηση, καθώς ο νόμος για την δημιουργία της ψηφίσθηκε ψηφίστηκε το 2022. Ωστόσο η στελέχωση της εταιρείας ξεκίνησε τον Ιούνιο με τον υπεύθυνο Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας  και τον Διευθυντή Αξιοποίησης Ακινήτων, ενώ σχεδιάζεται η επιπλέον πρόσληψη περίπου 30 ατόμων.

Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ με διαφάνεια και λογοδοσία, μέσω της «ορθολογικής διαχείρισης και εκμετάλλευσής της».

Η πρώτη προσπάθεια συνολικής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της περιουσίας, είχε γίνει το 2017-2018, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Εργασίας κυρίας Εφης Αχτσιόγλου.

Ωστόσο πέρασε πολύς χρόνος έως ότου φθάσουμε στη δημιουργία Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Στο διάστημα αυτό χρειάστηκε να ξεπερασθούν πολλά εμπόδια, κυρίως νομικής φύσεως. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τελικά το 2022 και πέρασαν  άλλα δύο χρόνια ώσπου να συσταθεί η εταιρεία με καθορισμένο επιχειρηματικό αντικείμενο και καταγεγραμμένη περιουσία.

Η απογραφή

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε το 2017, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 517 ακίνητα.

Τα 230 αφορούν πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ, στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου, στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας, το 18,9% είναι εκμισθωμένα, το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ταμείου.

Από τα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα, η πλειοψηφία ανήκει στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 75,8%, το 55,2% στο π. ΝΑΤ, το 52,1% στο π. ΕΤΑΑ, το 17,0% στο π. ΟΑΕΕ και το 6.9% στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους στον e-ΕΦΚΑ, η μεγάλη διαφορά στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων ακινήτων ανάμεσα στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ οφείλεται στην ύπαρξη συγκροτημένης Τεχνικής Υπηρεσίας στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2016 για τους π. ΦΚΑ (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οπότε και καταργήθηκε με τον Ν. 4430/2016.

Οι στόχοι

Οι δύο βασικοί στόχοι της εταιρείας είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων του ασφαλιστικού φορέα και η ενίσχυση των εσόδων του καθώς και του ασφαλιστικού συστήματος.

Στις προτεραιότητες της νέας εξειδικευμένης εταιρείας είναι η άμεση καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπαρχόντων ακινήτων του ΕΦΚΑ, σε αυτά που είναι προς άμεση πώληση, σε αυτά που προορίζονται για ιδιόχρηση και σε αυτά που θα γίνει προσέλκυση εκμισθωτών – επενδυτών μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.

Πολλά από αυτά βέβαια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΕΦΚΑ, περίπου 40 είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. μόλις το 19% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Φορέα είναι μισθωμένα, ενώ το 20% είναι τελείως αναξιοποίητο.

Μέχρι τώρα ο ΕΦΚΑ, μέσω της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, έχει προκηρύξει διαγωνισμούς μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης οκτώ ακινήτων και οικοπέδων ιδιοκτησίας του, στο κέντρο της Αθήνας, για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και σύγχρονων γραφείων. Πρόκειται για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία τριών ακινήτων κυρίως ως ξενοδοχειακών μονάδων, την εκμίσθωση δύο κτιρίων για επαγγελματική στέγη, αλλά και την παραχώρηση οικοπέδων για υπαίθρια πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα