Tο Goethe Institute (Ινστιτούτο Γκαίτε) της Αθήνας είναι το πρώτο που ιδρύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλώνει σε συνέντευξή της στον ΟΤ η Άνγκελα Κάγια, γενική διευθύντρια του Γκαίτε Αθηνών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο έχει συμπληρώσει ήδη πάνω από 70 χρόνια λειτουργίας στη χώρας μας.

Η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο του αφιερώματος που έχει ξεκινήσει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, με αφορμή το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα φέτος στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η κ. Κάγια μιλά για τους στόχους του ινστιτούτου και τις δράσεις του, τις ευκαιρίες για σπουδές αλλά και εργασία στη Γερμανία, αλλά και για την εξέλιξη των ελληνογερμανική σχέσεων. Τέλος περιγράφει την εμπειρία της από τη διαμονή της στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός Πρέσβης στον ΟΤ: Το ρεκόρ των γερμανικών επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται το Goethe Institute στην Ελλάδα;

Το Goethe-Institut δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για περισσότερα από 70 χρόνια: το πρώτο Goethe-Institut στον κόσμο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1952 και ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα η ίδρυση της Θεσσαλονίκης. Στόχος ήταν η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μετά το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής ιστορίας κατά την εποχή των Ναζί και την κατοχή της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ίδρυσε ένα πολιτιστικό ινστιτούτο που επεδίωξε διάλογο με τοπικούς εταίρους προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού και να εφαρμόσουν έργα που σχετίζονται με τις δύο χώρες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ινστιτούτου;

Από την αρχή, κεντρικός στόχος ήταν η διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας για όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανάγκες. Το φάσμα των μαθημάτων που προσφέρονται είναι ποικίλο: κυμαίνεται από προετοιμασία για σπουδές, γερμανικά για εργασία, έως απόκτηση γερμανικών δεξιοτήτων για προσωπικά ενδιαφέροντα. Ένας σημαντικός λόγος για να έρθει κανείς στο Goethe-Institut είναι η ευκαιρία να αποκτήσει διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλώσσας σε όλα τα επίπεδα.

Ένας άλλος στόχος του Goethe-Institut παραμένει να μεταφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της Γερμανίας στα μαθήματα γλώσσας, μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή στις βιβλιοθήκες μας.

Στο επίκεντρο είναι πολιτιστικά προγράμματα που βασίζονται σε σημαντικά θέματα για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι εταίροι μας είναι μουσεία, ιδρύματα, πανεπιστήμια αλλά και ιδρύματα από την κοινωνία των πολιτών, για παράδειγμα από διαφορετικές συνοικίες μεγάλων πόλεων. Προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο ανθρώπους σε άλλα μέρη της χώρας χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο ψηφιακές μορφές. Όπου είναι δυνατόν, η εστίαση είναι στη δικτύωση: το Ινστιτούτο Goethe βλέπει όλο και περισσότερο τον εαυτό του ως πλατφόρμα και βοηθό και λιγότερο ως ηθοποιό.

Οι Έλληνες μαθαίνουν γερμανικά; Ποια είναι η τάση τα τελευταία χρόνια;

Στην Ελλάδα η εκμάθηση γερμανικών στα σχολεία έχει μακρά παράδοση. Ωστόσο, παρατηρούμε μειούμενους αριθμούς τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών εξελίξεων ή των αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών που γενικά δεν ευνοούν την εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας. Ως εκ τούτου, το Goethe-Institut συνεργάζεται στενά με τις εθνικές εκπαιδευτικές αρχές για την ενίσχυση των γερμανικών στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της δουλειάς μας είναι τα μαθήματα κατάρτισης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για Γερμανούς καθηγητές.

Η ζήτηση παραμένει αμείωτα υψηλή στην ανεξάρτητη εκπαίδευση, ειδικά στον τομέα των προσφορών για παιδιά και νέους. Είναι ενθαρρυντικό ότι η ζήτηση για μαθήματα που σχετίζονται με την εργασία αυξάνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες εγκαθίστανται στην Ελλάδα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τον ελληνικό πληθυσμό για σπουδές στη Γερμανία; 

Η Γερμανία είναι ελκυστική ως μέρος για σπουδές. Οι νέοι Έλληνες υποβάλλουν αιτήσεις ιδιαίτερα για αγγλόφωνα προγράμματα, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πολλοί νέοι μπορεί να μιλούν γερμανικά, αλλά όχι πάντα σε υψηλότερο επίπεδο που θα τους έδινε εμπιστοσύνη στην καθημερινότητα και κυρίως στις σπουδές τους. Οι νέοι Έλληνες ενδιαφέρονται πρωτίστως για θέματα MINT (σ.σ. Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), αλλά η Γερμανία συνεχίζει επίσης να έχει πολύ καλή φήμη ως εξαιρετικό μέρος για σπουδές και έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη τάση braindrain στην Ελλάδα. Σας προσεγγίζουν μεγαλύτεροι Έλληνες για την ευκαιρία να πάτε να εργαστείτε στο εξωτερικό στη Γερμανία;

Υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση για τους Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την επιλογή του τόπου εργασίας. Επιπλέον, η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται στενά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Επομένως, συνήθως δεν είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το Goethe-Institut για συμβουλές. Το Goethe-Institut δεν παρέχει επίσης θέσεις εργασίας. Περιστασιακά συμμετέχει σε σοβαρές πρωτοβουλίες από τη Γερμανία στο πλαίσιο της πρόσληψης ειδικευμένων εργαζομένων. Επικεντρώνεται στις βασικές του ικανότητες: να δίνει μαθήματα γερμανικών, να οργανώνει δίνει εξετάσεις και, εάν χρειάζεται, να συγκεντρώνει πληροφορίες για τη Γερμανία.

Υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης στο Goethe για ενήλικες;

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, το επίκεντρό μας είναι η περαιτέρω κατάρτιση των Γερμανών καθηγητών. Προσφέρουμε επίσης μαθήματα γλώσσας προσανατολισμένα στην καριέρα για όσους θέλουν να ειδικευτούν.

Δεδομένου ότι φέτος η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ποιες εκδηλώσεις ετοιμάζει το Ινστιτούτο;

Είμαστε ευγνώμονες και χαρούμενοι που η Γερμανία είναι η επίτιμη φιλοξενούμενη στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τη Γερμανική Πρεσβεία και τους Γερμανούς εταίρους μας στην Ελλάδα, συμβάλλουμε ενεργά στο υποστηρικτικό πρόγραμμα. Θα έχουμε ένα περίπτερο όπου θα προσφέρουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως συμβουλές για τα προγράμματα του Ινστιτούτου Γκαίτε, της Γερμανικής Ακαδημαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών και των Γερμανικών σχολείων. Θα υπάρχουν διασκεδαστικές προσφορές για παιδιά/νέους και ενήλικες. Μαζί με την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, παρουσιάζουμε νέα λογοτεχνία και θυμόμαστε τον Φραντς Κάφκα.

Οι δραστηριότητες του περιπτέρου μας συνοδεύονται από διαλέξεις και συζητήσεις στην κεντρική σκηνή και στο B2B lounge. Φυσικά δεν πρέπει να λείπει και ο πολιτισμός: δείχνουμε αποσπάσματα από πρόσφατες δραστηριότητες. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω την έκθεση Τότε και ξανά, που μόλις έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο .. και παρουσιάζει νέες γυναίκες φωτογράφους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί για στην Ελλάδα το «Deutsch bewegt!» – Τι είναι αυτό το συνέδριο και ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Μάλλον αναφέρεστε στο συνέδριο «Deutsch bewegt!» που πραγματοποιείται στις 5/6 Οκτωβρίου στο Goethe-Institut Athens, όπου όλες οι επιτροπές που προηγουμένως συνεδρίαζαν χωριστά συγκεντρώνονται για πρώτη φορά; Οι γερμανικοί ενδιάμεσοι οργανισμοί και φορείς από διάφορα συνέδρια Γερμανών εκπαιδευτικών ένωσαν τις δυνάμεις τους – με στόχο να επιτύχουν μεγαλύτερη προβολή, να προσεγγίσουν περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη, να προσελκύσουν την προσοχή της εκπαιδευτικής πολιτικής και να δημιουργήσουν συνέργειες σε ένα κοινό συνέδριο. Σε διαλέξεις και εργαστήρια, οι Γερμανοί δάσκαλοι λαμβάνουν πληροφορίες για τρέχουσες ερωτήσεις και θέματα για τα μαθήματά τους, λαμβάνουν υλικό και συμβουλές προσανατολισμένες στην πρακτική άσκηση για τα μαθήματά τους και την ευκαιρία να δικτυωθούν. Ανυπομονούμε πραγματικά για αυτό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια;

Η γερμανοελληνική σχέση έχει μεγαλώσει, είναι πολύπλοκη και δυναμική. Εμείς στο Goethe-Institut έχουμε πάντα επίγνωση της ιστορικής μας ευθύνης. Είμαστε ακόμη πιο ευγνώμονες για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες εταίροι μας. Βιώνουμε εξαιρετικά υψηλή ποιότητα σε όλους τους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και μαθαίνουμε πολλά στα έργα που πραγματοποιούμε μαζί. Aυτό είναι διασκεδαστικό!

Πώς βλέπετε τη ζωή στην Ελλάδα;

Έχω το προνόμιο να ζω σε αυτή την υπέροχη χώρα για 5 χρόνια. Για μένα ως φιλοξενούμενη στην Ελλάδα, αυτά ήταν γεμάτα και εμπνευσμένα χρόνια που μου έδωσαν πρόσβαση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και μέρη. Είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αέρας πολυτέλειας στο Παρίσι – Η δυναμική παρουσία των επώνυμων brand
Business of Sport |

Αέρας πολυτέλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού - Δυναμικό «παρών» από επώνυμα brand

Πώς τα brand πολυτελείας προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη φήμη της γαλλικής πρωτεύουσας για να ξανακερδίσουν το μεγάλο κοινό - «Χρυσή ευκαιρία» οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ανδρέας Κιντλ Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα: Ψήφος εμπιστοσύνης στο κοινό μας μέλλον η μεγάλη συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ
Συνεντεύξεις |

Ο Γερμανός Πρέσβης στον ΟΤ: Το ρεκόρ των γερμανικών επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα κ. Ανδρέας Κιντλ μιλά στον ΟΤ για τη μεγαλύτερη τα τελευταία 25 χρόνια συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε διεθνή έκθεση και στέλνει το μήνυμα για τη σημασία της παρουσίας των 100 και πλέον επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ