Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνει και καμία φωτογραφία του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται όμως, το επαναχρησιμοποιούμενο ρομποτικό διαστημοπλάνο της Κίνας μπορεί να έχει και στρατιωτικό χαρακτήρα, εκτιμούν ειδικοί που μίλησαν στο Reuters.

Όπως τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία, το κινεζικό σκάφος που κάποιοι αποκαλούν «Shenlong» ή «Θεϊκός Δράκος», εκτοξεύεται τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου, διαθέτει όμως φτερά και προσγειώνεται σαν αεροπλάνο με το τέλος κάθε αποστολής.

Το Shenlong εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο για την τρίτη απόρρητη αποστολή του, σχεδόν ταυτόχρονα με το εξίσου μυστηριώδες αμερικανικό διαστημοπλάνο X-37B, το οποίο αναπτύχθηκε από την Boeing για λογαριασμό του Πενταγώνου.

Και τα δύο σκάφη πιθανώς δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες για πολιτικές και στρατιωτικές διαστημικές εφαρμογές, εκτιμούν ειδικοί.

Ειδικά το Shenlong φαίνεται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ή καταστροφή εχθρικών δορυφόρων, εκτίμησε ο Μάρκο Λάνγκμπρεκ του Πανεπιστημίου της Ντελφτ στην Ολλανδία.

Τον Ιούνιο, το Shenlong παρατηρήθηκε να απελευθερώνει ένα άγνωστο αντικείμενο σε τροχιά, να απομακρύνεται κατά αρκετά χιλιόμετρα και να πλησιάζει ξανά σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

«Είναι προφανές ότι έχει στρατιωτικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση ή εξουδετέρωση εχθρικών αντικειμένων» δήλωσε ο Λάνγκμπρεκ.

«Έχει όμως και μη στρατιωτικές εφαρμογές. Η απόκτηση εμπειρίας στην σύλληψη και απελευθέρωση αντικειμένων είναι χρήσιμη αν θέλεις, για παράδειγμα, να ανεφοδιάσεις τους δορυφόρους σου με καύσιμα» συνέχισε.

Με τους στρατιωτικούς δορυφόρους να αυξάνονται ταχύτατα, ένα επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος που παρεμβαίνει στη λειτουργία εχθρικών δορυφόρων θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, είπαν ο Λάνγκμπρεκ και τρεις άλλοι ειδικοί.

Το πιθανότερο είναι ότι το Shenlong δοκιμάζει νέες διαστημικές τεχνολογίες όπως το αμερικανικό X-37B, δήλωσε η Βικτόρια Σάμσον της δεξαμενής σκέψης Secure World Foundation στην Ουάσιγκτον.

«Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι κανένα από τα δύο έχει σημαντική στρατιωτική αξία, Μαντεύω ότι και τα δύο δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες».

Ανταγωνισμός

Το σίγουρο είναι ότι τόσο το X-37B όσο και το Shenlong σχεδιάστηκαν για αποστολές μακράς διαρκείας. Η προηγούμενη πτήση του κινεζικού σκάφους ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και διήρκεσε 276 ημέρες.

Το δε X-37B παρέμεινε σε τροχιά για περισσότερες από 900 ημέρες μετά την προηγούμενη εκτόξευσή του τον Νοέμβριο του 2022.

Το πειραματικό επαναχρησιμοποιούμενο διαστημπλάνο X-37B του αμερικανικού Πενταγώνου (US Air Force)

Σύμφωνα με δεδομένα Δυτικών υπηρεσιών, το Shenlong εκτοξεύεται από το Τζιουκουάν της κεντρικής Κίνας και προσγειώνεται σε αεροπορική βάση στο Λοπ Νουρ της επαρχίας Σιντζιάνγκ.

Η βάση συνδέεται στενά με τον κινεζικό στρατό και βρίσκεται κοντά σε περιοχή όπου πραγματοποιούνταν παλαιότερα πυρηνικές δοκιμές, επισήμανε ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian.

Το ύψος στο οποίο κινείται παρατηρήθηκε να αυξομειώνεται από τα 350 στα 600 χιλιόμετρα.

Το σκάφος εκτιμάται επίσης ότι έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το X-37B, το οποίο έχει μήκος περίπου 9 μέτρα.

Τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία, σε υπηρεσία το διάστημα 1981-2011, είχε το μέγεθος επιβατικού αεροπλάνου και μπορούσε να μεταφέρει επτά άτομα, όχι όμως για περισσότερο από 17 ημέρες σε κάθε πτήση.

Από τις 135 πτήσεις που πραγματοποίησαν τα διαστημικά λεωφορεία, οι 10 ήταν απόρρητες, κάτι που οδήγησε την τότε Σοβιετική Ένωση στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για στρατιωτικό σκάφος. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε η ανάπτυξη του σοβιετικού διαστημικού λεωφορείο Buran, δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις της δεξαμενής σκέψης Center for Nonproliferation Studies. Το Buran πραγματοποίησε μόνο μία δοκιμαστική πτήση τριών ωρών το 1988.

«Δεν θέλουμε να βλέπουμε αυτό το [κινεζικό] διαστημοπλάνο με τον ίδιο τρόπο που οι Σοβιετικοί έβλεπαν το διαστημικό λεωφορείο. Πρόκειται κυρίως για πειράματα, αντί για καλοσχεδιασμένες στρατιωτικές πλατφόρμες» είπε ο Λιούις.

Παρόλα αυτά, η τελευταία αποστολή του Shenlong έχει θορυβήσει την Ινδία, δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας δύο ανώτεροι αξιωματικοί του ινδικού στρτού.

«Το εν λόγω διαστημικό σκάφος είναι οπωσδήποτε πηγή ανησυχίας» είπε ο ένας από τους δύο. «Αυτού του είδους τα πράγματα μπορεί να έχουν διπλή λειτουργία. Η Ινδία παρακολουθεί προσεκτικά».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία