Ήταν οι Παριζιάνοι που είπαν ευθέως στους ταξιδιώτες «μην έρχεστε» στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των θερινών αγώνων; Ή μήπως οι υψηλές τιμές για τα δωμάτια ξενοδοχείων, τις ενοικιάσεις σπιτιών και τα εισιτήρια των εκδηλώσεων έδιωξαν τους ταξιδιώτες;

Για οποιοδήποτε λόγο, πολλοί ήταν εκείνοι – συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων – που απέφυγαν το Παρίσι κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις προβλέψεις για μια εκρηκτική τουριστική ζήτηση, που επικεντρώνονταν στον αριθμό των ανθρώπων που αναμένεται να παρακολουθήσουν τους Αγώνες – αγνοώντας την ίδια στιγμή τον αριθμό των ταξιδιωτών που απομακρύνονται από αυτούς.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γιατί τα ξενοδοχεία στο Παρίσι παραμένουν άδεια

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένα διφορούμενο τουριστικό φαινόμενο

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι οι πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπουν μια έκρηξη ταξιδιωτών γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με όσα επισήμανε στο CNBC ο John Grant, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας πληροφοριών για τις αερομεταφορές OAG.

«Το φαινόμενο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι η τοπική αγορά δεν ταξιδεύει», είπε. Επιπλέον, «ο κανονικός επαγγελματίας ταξιδιώτης που κανονικά θα ταξίδευε εκείνη τη στιγμή, σταματά και μένει στο σπίτι του».

Το Λονδίνο, η Αθήνα και η Ατλάντα είδαν μείωση των θερινών επισκεπτών όταν φιλοξένησαν τους θερινούς αγώνες, δήλωσε ο Grant. «Απλώς ποτέ δεν επιτυγχάνει και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα», είπε.

Οι αεροπορικές εταιρείες

Μία μόλις ημέρα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η AirFrance-KLM ανακοίνωσε ότι αναμένει πλήγμα στα έσοδά της κατά το τρίτο τρίμηνο, ύψους 150-170 εκατ. ευρώ (163-184 εκατ. δολάρια), λόγω της υποτονικής ζήτησης για επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα αυτό το καλοκαίρι.

Η Air France επισήμανε προβλήματα νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοινώνοντας την 1η Ιουλίου ότι η κίνηση από και προς το Παρίσι υστερούσε σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όχι μόνο το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο, αλλά «οι διεθνείς αγορές δείχνουν σημαντική αποφυγή του Παρισιού», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ομοίως, η Delta Air Lines προβλέπει επίσης μεγάλο πλήγμα – πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα – λόγω της πτώσης του όγκου των ταξιδιών προς τη Γαλλία ως άμεσο αποτέλεσμα των θερινών αγώνων. «Αν δεν πας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν πας καθόλους στο Παρίσι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ed Bastian στο CNBC.

Καμία έκπληξη

Τίποτα από αυτά όμως δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με τον Grant.

Καμία από τις δύο αεροπορικές εταιρείες δεν αύξησε πολύ τη χωρητικότητα – η Air France κατά 5% και η Delta καθόλου – σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο, είπε. Αντίθετα, οι απώλειές τους σχετίζονται με την τιμολόγηση των ναύλων, είπε.

«Έχουν κρατήσει και προσπαθούν να πουλήσουν ναύλους σε υψηλότερη τιμή από αυτή που θα μπορούσε να υποστηρίξει η ζήτηση στην αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες τελικά έκαναν έκπτωση σε αυτούς τους ναύλους για να έχουν όποια έσοδα περισσότερα μπορούσαν.

Στο τουριστικό βαρόμετρο του Ιουνίου, η επιτροπή τουρισμού του Παρισιού προέβλεψε πτώση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε όλες τις αγορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων – μείωση 8% τον Ιούνιο και σχεδόν 15% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το 2023.

Η τουριστική επιτροπή αναμένει επίσης αύξηση 11% στις αφίξεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων, που θα ωθηθεί από επισκέπτες από την Ευρώπη (+24%) και τη Βόρεια Αμερική (+15%), αλλά θα αντισταθμιστεί από την απότομη πτώση των αφίξεων από τη Μέση Ανατολή (-42%) και την Ωκεανία (-30%). olympics

Άδεια Airbnbs

Τα ξενοδοχεία, επίσης, αισθάνονται την καλοκαιρινή επιβράδυνση του Παρισιού, με τα ποσοστά πληρότητας να αναμένεται να πέσουν στο 60% στις αρχές Ιουλίου, περίπου 10 μονάδες κάτω από το 2023, σύμφωνα με την επιτροπή τουρισμού του Παρισιού.

Όπως και οι αεροπορικές εταιρείες, πολλά ξενοδοχεία αύξησαν τις τιμές τους για να επωφεληθούν από την τουριστική άνοδο, για να τις μειώσουν μετά από μια ανοιξιάτικη περίοδο χαμηλών κρατήσεων.

Παρόλα αυτά, οι μέσες τιμές είναι αυξημένες σχεδόν κατά 70% φέτος τον Ιούλιο, από 202 ευρώ πέρυσι σε 342 ευρώ κατά την ολυμπιακή περίοδο. Οι εκτιμήσεις του ιστότοπου σύγκρισης ταξιδιωτικών τιμών Trivago δείχνουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά 85% σε ετήσια βάση στο Παρίσι και κατά 131% στη Λιλ, η οποία φιλοξενεί ορισμένους από τους αγώνες μπάσκετ και χάντμπολ.

Τα Airbnb μειώνουν επίσης τις τιμές – ορισμένοι κατά περισσότερο από 50%. Ένα loft δύο υπνοδωματίων κοντά στην Παναγία των Παρισίων έριξε την τιμή της διανυκτέρευσης από 1.407 δολάρια σε 683 δολάρια κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των αγώνων – η οποία είναι χαμηλότερη από την τιμή το φθινόπωρο.

Η Airbnb δήλωσε ότι οι καταχωρίσεις στο Παρίσι έφτασαν σε ιστορικό υψηλό αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι επιχειρηματίες Παριζιάνοι θέλησαν να επωφεληθούν από την τάση των αθλητικών τουριστών να ξοδεύουν.

Η Airbnb δήλωσε στο CNBC ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις πόλεις υποδοχής είχαν ανοίξει τα σπίτια τους για πρώτη φορά. Αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να πει τον ακριβή αριθμό των καταχωρίσεων που παρέμειναν χωρίς κρατήσεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων – μίλησε όμως στο CNBC Travel για τους «Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 που θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός φιλοξενίας στην ιστορία της Airbnb, με περισσότερους επισκέπτες να διαμένουν σε τοπικά σπίτια στην πλατφόρμα μας από ό,τι σε οποιοδήποτε γεγονός, ποτέ πριν».

Η Airbnb δήλωσε επίσης ότι το «εγχώριο ενδιαφέρον» για διαμονή κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν ήταν ποτέ υψηλότερο από ό,τι τις εβδομάδες πριν από τους Αγώνες του Παρισιού.

Απούλητα εισιτήρια

Οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής μπορούν ακόμα να βρουν εισιτήρια για τους Αγώνες του Παρισιού. Από τα 10 εκατομμύρια εισιτήρια προς πώληση, 8,95 εκατομμύρια έχουν πωληθεί ή διατεθεί μέχρι την Πέμπτη, δήλωσε το γραφείο Τύπου του Παρισιού 2024 στο CNBC.

Ακόμα περισσότερα είναι διαθέσιμα στην ολοένα αυξανόμενη αγορά μεταπώλησης, όπου η πληθώρα ακριβών εισιτηρίων προσελκύει λίγους αγοραστές, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Σε μια εποχή όπου ο «αθλητικός τουρισμός» και τα ταξίδια με επίκεντρο το γεγονός και την εμπειρία κυριαρχούν, μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η κορωνίδα των παγκόσμιων αγώνων -στην οποία οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου διαγωνίζονται σε μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του- δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη ταξιδιωτική άνοδο στην πόλη που την φιλοξενεί.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ ευρείς… δεν είναι ένα και μοναδικό γεγονός», εξηγησε ο Grant. «Υπάρχει ένα χρυσό μετάλλιο στο τένις, αλλά δεν είναι το Γουίμπλεντον». Επιπλέον, υπάρχουν πάρα πολλές επιμέρους διοργανώσεις, κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός