Από τη McDonald’s μέχρι τη Nissan και την Tesla, αλλά και τους κολοσσούς Nestle και Unilever τα εταιρικά κέρδη διαμορφώθηκαν πάνω-κάτω στα επίπεδα που ανέμεναν οι αγορές. Όχι καλά. Αυτό, όμως, το γεγονός, δηλαδή, ότι επαλήθευσαν τις εκτιμήσεις, δεν ικανοποιεί τους επενδυτές, μετά από μια περίοδο ισχυρής ανόδου των μετοχών. Κάθε άλλο. Φέρνει απογοήτευση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα κερδών από το 40% περίπου των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εισηγμένων, ενώ η προσοχή αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένη σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple, η Microsoft και η Samsung, καθώς και στην Τoyota, σε πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Exxon Mobil και η Shell και στους ευρωπαϊκούς λιανοπωλητές L’Oreal και Adidas.

McDonald’s: Ο κόσμος περιόρισε τα Big Mac – Πρώτη πτώση πωλήσεων από το 2020

Τα δεδομένα είναι ενδεικτικά μιας σεζόν με μεικτά αποτελέσματα, ενώ, όπως σχολιάζει ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στη Zacks Investment Management, μιλώντας στο Reuters, αρχίζουν πλέον να γίνονται σαφείς οι επιπτώσεις από τα υψηλότερα με διάρκεια επιτόκια στην ικανότητα των επιχειρήσεων να οδηγούν την αύξηση των κερδών και των εσόδων.

Οι πολυεθνικές, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα που πλήττουν τα αποτελέσματα: τα υψηλότερα επιτόκια που περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες και την υποαπόδοση της οικονομίας της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο.

Η McDonald’s ανέφερε την πρώτη της πτώση στις πωλήσεις παγκοσμίως σε 13 τρίμηνα, επικαλούμενη μειωμένες πωλήσεις στην οικονομία της Κίνας.

Καταναλωτικές συμπεριφορές και κινεζική οικονομία

Τις επιδόσεις τους στην κινεζική αγορά επικαλέστηκαν και η Unilever, η Visa και η Aston Martin, με φόντο τις προειδοποιήσεις των αναλυτών ότι η ζήτηση στον καθοριστικό για την παγκόσμια κατανάλωση γίγαντα Κίνα, είναι απίθανο να αντιστραφεί, καθώς η παρατεταμένη ύφεση στον τομέα των ακινήτων και η εργασιακή ανασφάλεια επιβαρύνουν τις αποφάσεις των καταναλωτών για αγορές. Από πολλούς η Κίνα θεωρείται ως ο πιο αδύναμος κρίκος μεταξύ των μεγάλων καταναλωτικών αγορών, σίγουρο πολύ πιο πίσω από τις συνήθειες προσδοκίες, καθώς είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν αξιόλογες δαπάνες.

Οι αμερικανικές εταιρείες μείωσαν τις προβλέψεις του τρίτου τριμήνου κατά 7,3% σε ετήσια βάση την Παρασκευή, από 8,6% στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

«Ενώ τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου ήταν συνολικά αξιοπρεπή, η σεζόν εντούτοις τρόμαξε την αγορά με ενδείξεις άγχους από τους καταναλωτές», αναφέρουν αναλυτές της Bank of America σε ερευνητικό σημείωμα.

Ενδεικτικό των καταναλωτικών συμπεριφορών είναι ότι η Nestle και η Unilever, που βρίσκονται στις καθημερινές δαπάνες άμεσης ανάγκης των νοικοκυριών, ανέφεραν αύξηση πωλήσεων που υπολείπεται των προσδοκιών στο πρώτο εξάμηνο. Και, καθώς οι εταιρείες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης γίνονται πιο απαισιόδοξες, επόμενο είναι να εγείρονται ανησυχίες για υποτονική ανάκαμψη συνολικά στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο CEO της Nestle, Μαρκ Σνάιντερ, η εταιρεία διαπιστώνει «πίεση, ειδικά στο φάσμα των χαμηλών εισοδημάτων».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις ΗΠΑ. Έχουν βρεθεί με μεγάλα αποθέματα και υλικοτεχνικά προβλήματα που πιέζουν τα κέρδη της Ford, της Stellantis και της Nissan.

Τα αποτελέσματα της Tesla απογοήτευσαν τους επενδυτές και πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν την εταιρεία ως πολύ υπερτιμημένη, την ώρα που οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων επιβραδύνονται.

Η εταιρεία μπαταριών ηλεκτροκίνησης LG Energy Solution, η οποία προμηθεύει την Tesla και τη Hyundai Motor, προβλέπει ότι τα έσοδα θα μειωθούν περισσότερο από 20% φέτος λόγω της πιο έντονης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα. Ήδη, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, η κινεζική CATL ανέφερε πτώση 13% στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου.

Τα καλά νέα

Τα νέα, ωστόσο, δεν είναι μόνο κακά. Η αύξηση των εσόδων της μητρικής της Google, Alphabet, από το cloud computing προοικονομεί καλά νέα για άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τις επόμενες μέρες.

Τα αποτελέσματα του βιομηχανικού ομίλου 3M οδήγησαν τις μετοχές του κοντά σε υψηλό δύο ετών, ενώ η General Motors και η Johnson & Johnson είχαν ισχυρά κέρδη. Όσο για τη JP Morgan, αποκόμισε κέρδη που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και σημείωσαν ρεκόρ.

Οι κατασκευαστές ημιαγωγών της Ασίας προβλέπουν καλύτερες προοπτικές όσον αφορά τη ζήτηση, επωφελούμενοι από την παγκόσμια έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντιστάθμισμα της ύφεσης της ζήτησης στον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, αυτή της πίεσης που υφίστανται οι μεγάλοι ασιατικοί κατασκευαστές τσιπ ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες. Αυτό είναι εμφανές και στην απόδοση του ηγέτιδας δύναμης στην ΑΙ, την  Nvidia, η αξία της οποίας ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο δείκτης MSCI έχει σημειώσει άνοδο 11% μέχρι στιγμής φέτος. Καθοριστικά θετικές είναι οι προσδοκίες της αγορά ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ακολουθώντας άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν μπει ήδη σε τροχιά αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές