Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές , καθώς τα κέρδη συνέχισαν να κυριαρχούν στη χρηματιστηριακή αγορά και οι επενδυτές προετοιμάζονται για αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 514,48 μονάδες. Οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Ο κλάδος των αποθεμάτων κατασκευών και υλικών σημείωσε αύξηση 1,37%, ενώ ο κλάδος αποθεμάτων εξόρυξης υποχώρησε κατά 1,22%.

Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα με το βλέμμα στη Fed και στα εταιρικά κέρδη

Ο βρετανικός FTSE 100 μειώθηκε κατά 0,09% στις 8.285,01  μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 18.424,13 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53%  στις 7.483, 05 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι επενδυτές εστίασαν στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελέσμάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα ποτών Diageo. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε έως και 10% ενδοσυνεδρικά, καθώς ανακοίνωσε την πρώτη πτώση των πωλήσεών της από το 2020 και έκλεισε με απώλειες 4,9%.

Οι μετοχές της Standard Chartered έκλεισαν με κέρδη  6% υψηλότερα, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών της, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, και αύξησε τις προοπτικές της στα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Η μεγάλη πετρελαϊκή BP έκλεισε την ημέρα ελαφρώς χαμηλότερα, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη, μετά την αύξηση του μερίσματος, καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Tα μάκρο

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς η ανθεκτικότητα σε χώρες-κλειδιά επέτρεψε την αντιστάθμιση της αιφνιδιαστικής συρρίκνωσης στη Γερμανία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με αυτόν που είχε σημειώσει στην αρχή του έτους. Το νούμερο αυτό ήταν υψηλότερο από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 0,2%, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η Ιταλία συνέχισε να αναπτύσσεται, αντισταθμίζοντας την μείωση 0,1% στη Γερμανία.

Τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πλησιάζουν στην απόφαση του Σεπτεμβρίου σχετικά με το αν η κατάσταση οικονομία της ευρωζώνης δικαιολογεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.

Ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα, με τον προκαταρκτικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο να διαμορφώνεται στο 2,3% σε ετήσια βάση. Αυτό ήταν ελαφρώς πάνω από το 2,2% του Ιουνίου, που ήταν και η αναμενόμενη μέτρηση για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αρνητικό πρόσημο και χαμηλές «πτήσεις» στον τζίρο

Στις 1.460,46 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας πτώση 0,51% αφού κινήθηκε εντός στενού εύρους διακύμανσης 8,33 μονάδων.

Ο τζίρος κινήθηκε και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, στα 85 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 17,8 εκατ. αφορούσαν 10 πακέτα (ένα στον ΟΠΑΠ για 5,3 εκατ., ένα την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για 5,8 εκατ, ένα στην ΕΤΕ για 1,9 εκατ., ένα στην Jumbo για 1 εκατ.) ενώ διακινήθηκαν 15,3 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.277,76 μονάδες με -0,14%, ο FTSE βρέθηκε στις 3.555,34 μονάδες με -0,57%, όπως και ο FTSEM που ολοκλήρωσε τις 2.307,32 μονάδες με -0,05%.

Πάντως σε αντίθεση βέβαια με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει προς το κλείσιμο ενός μήνα με σημαντικά κέρδη άνω του 4%, κάτι που την τρέχουσα εβδομάδα ίσως και να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές