Τα παγκόσμια hedge funds έσπευσαν να καλύψουν σχεδόν όλες τις short θέσεις που είχαν χτίσει τον προηγούμενο χρόνο στο γεν. Το κλείσιμο έγινε τις τελευταίες δύο εβδομάδες  που το ιαπωνικό νόμισμα κατέγραψε ισχυρή άνοδο έναντι του δολαρίου , σύμφωνα με σημείωμα της UBS προς πελάτες που είδε το Reuters.

«Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) κάλυψαν σχεδόν όλες τις θέσεις short γεν που δημιουργήθηκαν τον περασμένο χρόνο, καθώς το γεν αυξήθηκε κατά περίπου 5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις 10 Ιουλίου», ανέφερε η UBS , επικαλούμενη τα εσωτερικά της στοιχεία για τις ροές συναλλάγματος χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή στοιχεία για το ύψος των κεφαλαίων.

Γεν: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας- «Άρωμα» στήριξης 22 δισ. δολαρίων

Η παρέμβαση στήριξης στο γεν και το carry trade

Μια παρέμβαση σχεδόν 40 δισ. δολαρίων από τις ιαπωνικές αρχές οδήγησε την ισοτιμία του γεν σε περίπου 153 ανά δολάριο από περίπου 162 ανά δολάριο στα μέσα Ιουλίου.

«Πιστεύω ότι στόχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι να πείσει τους επενδυτές να μην στοιχηματίσουν εναντίον τους και να ωθήσει την αγορά να απομoχλεύσει από το carry trade », δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος του hedge fund Pinpoint Asset Management. Ο όρος carry trade αφορά την επενδυτική συναλλαγή όπου ο επενδυτής δανείζεται φθηνά σε νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο και επενδύει τα κεφάλαια που δανείστηκε σε νόμισμα με υψηλότερα επιτόκια άρα υψηλότερης απόδοσης.

Η ενίσχυση του γεν διέκοψε αυτές τι συναλλαγές, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα ήταν το πιο δημοφιλές νόμισμα από όπου αντλούσαν οι επενδυτές κεφάλαια καθώς η Ιαπωνία είχε το χαμηλότερο επιτόκιο από όλες τις οικονομίες που ανήκουν στην ομάδα G10.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτική επιλογή καθώς το γεν έχει γίνει πολύ ασταθές.

Εν αναμονή της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ξεκίνησε μια διήμερη συνάντηση πολιτικής που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Οι traders είναι επιφυλακτικοί αυτή την εβδομάδα καθώς αναμένουν τις επικείμενες αποφάσεις για τα επιτόκια και τις λεπτομέρειες του σχεδίου της (BoJ) να αποσυρθεί σταδιακά από τις τεράστιες αγορές κρατικών ομολόγων.

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι από την παρέμβαση της BOJ, ωστόσο, και οι απόψεις για τη μελλοντική κατεύθυνση του γεν ολοένα και διίστανται.

Σε αντίθεση με την απόσυρση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, η κοινότητα του πραγματικού χρήματος ή οι παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με μακροχρόνια χρήση, χρησιμοποίησαν «το πρόσφατο ράλι του γιεν ως ευκαιρία για να συνεχίσουν να πουλάν το νόμισμα», ανέφερε η UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές