![Πανώλη αιγοπροβάτων: Ορίζονται ζώνες προστασίας και επιτήρησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/PROVATA1.jpg)
Έκακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά και το νέο κρούσμα που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο της Αττικής.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον ορισμό ζωνών προστασίας και επιτήρησης, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Στρατάκου γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «συζητήσαμε για μία ζώνη προστασίας και μία ζώνη επιτήρησης με επίκεντρο την εκμετάλλευση στην οποία βρέθηκε το θετικό κρούσμα και την εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την εκρίζωση της νόσου».
Πανώλη αιγοπροβάτων: Πρώτο κρούσμα και στην Αττική
Σχετικά με το τι άλλα μέτρα θα ληφθούν, ο κ. Στρατάκος είπε: «Με χθεσινή απόφαση οι μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί στο σύνολο της χώρας, δεδομένου ότι έχουμε μια διασπορά της νόσου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε δύο άλλες περιφέρειες και αναφέρομαι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, αναβαθμίσαμε τα μέτρα ούτως ώστε να απαγορεύσουμε τις μετακινήσεις όλων των ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, για σφαγή, αλλά και προς τους θερινούς βοσκότοπους, ούτως ώστε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και να περιορίσουμε και την εξάπλωση της νόσου».
Αυτή τη στιγμή, όπως επισήμανε ο κ. Στρατάκος, «είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Ιχνηλατήσουμε όλες τις πορείες και όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο Αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει. Κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».
Σε ετοιμότητα
Ο κ. Αλεξανδρόπουλος Θωμάς, γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής, από την πλευρά του επισήμανε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολούνται με το θέμα αυτό. «Η νομοθεσία είναι σαφής. Εγκύκλιοι και κατευθυντήριες οδηγίες υπάρχουν. Έμπειροι κτηνίατροι στο πεδίο υπάρχουν και σε κάθε περίπτωση στον μικρότερο δυνατό χρόνο, γιατί με τον χρόνο παλεύουμε, είμαστε στο πεδίο, παίρνουμε αμέσως τα μέτρα και διερευνούμε γύρω από κάθε θετική εκτροφή σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων όλες τις μονάδες μία προς μία.
Η καταγραφή γίνεται πάντα, κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή η εντολή των συνεργείων είναι ξεκινάμε από την μονάδα που είναι θετική και πηγαίνουμε γύρω γύρω από τη μονάδα αυτή στα τρία χιλιόμετρα και ελέγχουμε όλες, και τις καταγεγραμμένες και τις μη καταγεγραμμένες και τις νόμιμες και τις μη νόμιμες και ελέγχουμε κάθε ζώο και αν δούμε συμπτώματα τότε παίρνουμε και δείγμα.
Προβλέπονται από την κοινοτική οδηγία αποζημιώσεις με μια υπουργική απόφαση που βγαίνει κάθε χρόνο με βάση κοινοτική απόφαση και θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε όλα τα λοιμώδη νοσήματα».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν