Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, καθώς μετά τη Θεσσαλία (Τρίκαλα και Λάρισα) και την Κόρινθο, νέο κρούσμα εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Εδώ και αρκετές ημέρες είχαν τεθεί σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Νέα μέτρα κατά της πανώλης μικρών μηρυκαστικών

Στη συνέχεια τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και την υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ απαγορεύεται ως και 4/8 τουλάχιστον, κάθε μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα, καθώς και βοοειδών που προέρχονται από συστεγαζόμενες με αιγοπρόβατα εκμεταλλεύσεις.

Στα 22 τα κρούσματα σε αιγοπρόβατα της Θεσσαλίας

Σε απολογισμό των ελέγχων σε κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία προχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη «μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε  227.930 αιγοπρόβατα στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων. Διαπιστώθηκαν 22 θετικά κρούσματα και έχουν θανατωθεί 7.177 σε σύνολο 9.257 προς εκρίζωση.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Σε ετοιμότητα η Ηλεία

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ιδιαίτερα το Τμήμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Ήδη ληφθεί δείγματα από τρεις κτηνοτροφικές μονάδες του νομού, τα οποία εστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, με τις απαντήσεις να αναμένονται άμεσα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της λήψης περιοριστών και προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της νόσου,  προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη, 31 Ιουλίου, ανοικτή και ευρεία σύσκεψη στις 11 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο,  προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την προστασία της κτηνοτροφίας.

Έντονη οργή από τους κτηνοτρόφους

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς όπου εμφανίζεται η νόσος έχει καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία. Ειδικότερα, την έντονη οργή για την είσοδο της πανώλης των αιγοπροβάτων εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), την οποία συνυπογράφουν η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ΠΕΚ και το Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ.

Όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι η είσοδος της πανώλης είναι «αποτέλεσμα του αίσχους του λαθρεμπορίου ζώων για το οποίο ακόμα δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη και δεν έχουμε ακόμα κάποια σχετική ενημέρωση από την δικαιοσύνη. Είναι εξοργιστικό πώς αυτά τα ζώα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους. Πού ήταν οι υπεύθυνοι;  Πώς επιτρέπεται να πωλούνται ζώα κρεατοπαραγωγής που υποτίθεται εισήχθησαν για σφαγή να καταλήξουν ως ζωντανά ζώα γαλακτοπαραγωγής σε εκμεταλλεύσεις ανά την χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο παρακάμπτοντας κάθε κανόνα ασφαλείας κάτι που μας δικαιώνει όταν ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα και για τις ελληνοποιήσεις και για εισαγωγές ζώων αμφιβόλου ποιότητας από άλλες χώρες».

«Επιδοτήσεις κομμένες και μειωμένες στους ανθρώπους της παραγωγής ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επιτήδειοι λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καμία ενημέρωση για την κατανομή των επιδοτήσεων, αποζημιώσεις για πλημμύρες και φωτιές ακόμα στον αέρα, ΟΣΔΕ «αμφίβολο», έλεγχος διακίνησης προϊόντων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων κτηνιατρείων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων εργαστηρίων ελλιπής, αγροτική πολιτική με όραμα και σχεδιασμό ανύπαρκτη, κανένας πραγματικός διάλογος με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των πολιτών μας. Η κυβέρνηση δείχνει με τις πράξεις της ότι δεν νοιάζεται για τον κλάδο που παράγει την τροφή μας, την βασική ανάγκη για την επιβίωση των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για αυτή την καταστροφική κατάσταση. Η αδράνεια και η ανικανότητα ορισμένων υπαλλήλων, της έχουν οδηγήσει σε αυτήν την καταστροφή. Η αργοπορία στην εξέταση των αρχικών δειγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Για όλα αυτά, δεν φταίνε οι κτηνοτρόφοι, αλλά το διαλυμένο και ανίκανο κράτος που αφήνει ανεξέλεγκτους επιτήδειους να δρουν όπως θέλουν με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή του κλάδου αλλά και του εθνικού μας προϊόντος την ΦΕΤΑ», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Ο ΣΕΚ απαιτεί άμεση δράση από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία του κλάδου από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά. «Η ανευθυνότητα και η αδιαφορία πρέπει να τελειώσουν εδώ, σε αντίθετη περίπτωση μας οδηγείτε σε γενικό ξεσηκωμό, με ότι αντίκτυπο θα έχει αυτό για την κυβέρνηση αλλά και την αυτάρκεια των τροφίμων της χώρας μας, αφού θα μας απομακρύνετε από την παραγωγή και τα αποτελέσματα των αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων τροφίμων τα βλέπουμε ήδη», τονίζουν.

Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση:

1. Δίκαιες αποζημιώσεις για θανατωθέντα ζώα αλλά και νεκρά ζώα λόγω του ιού, ζητώντας ως τιμή αποζημίωσης ανά ζώο τα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο.

2. Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν υπολογίσει αυτές τις τροφές και τώρα εξαναγκάζονται να τις προμηθευτούν.

3. Άμεση στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων, καθώς όπως επισημαίνουν «σχεδόν το 10% των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας μας δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό».

4. Αποζημιώσεις για απολυμάνσεις στα κοπάδια με ειδικά σκευάσματα, τα οποία θα στοιχίσουν ως και 2 ευρώ ανά ζώο για κάθε μήνα απολύμανσης. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει αυτά τα κόστη άμεσα.

5. Οι περιφέρειες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των βυτίων γάλακτος και των φορτηγών ζωοτροφών στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται σε περιορισμό.

6. Παραδειγματικές Κυρώσεις: Οι κτηνοτρόφοι καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσες και σκληρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, θεωρώντας «αδιανόητο να μην έχει επέμβει ακόμα εισαγγελέας και να μην έχει ασκηθεί δίωξη στους λαθρεμπόρους. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοια εγκλήματα», τονίζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO