Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σε χιλιάδες οπαδούς του bitcoin το Σαββατοκύριακο ότι ως πρόεδρος θα κάνει την Αμερική «την παγκόσμια υπερδύναμη του bitcoin», κερδίζοντας έτσι ευρεία υποστήριξη εντός μιας αγοράς που δυσανασχετεί με τον ρυθμιστικό έλεγχο. «Η δουλειά μου θα είναι να σας απελευθερώσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Με μια ενθουσιώδη ομιλία υπέρ των κρυπτονομισμάτων το Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς του με μια βιομηχανία που έχει βαρεθεί την αντιληπτή δίωξή της από την κυβέρνηση Μπάιντεν και είναι έτοιμος να δαπανήσει πολλά για να εξασφαλίσει ένα πιο φιλικό προς τα crypto ακροατήριο στην Ουάσιγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο «Βασιλιάς Δολάριο»

Τα σχόλια του Τραμπ στο ετήσιο συνέδριο bitcoin στο Νάσβιλ – για πρώτη φορά για υποψήφιο πρόεδρο μεγάλου κόμματος – σηματοδότησαν μια στροφή για έναν άνθρωπο που μόλις πριν από τρία χρόνια χλεύαζε το bitcoin ως «απάτη» που αποτελούσε απειλή για το δολάριο ΗΠΑ, σημειώνουν σε σχετικό άρθρο οι Financial Times.

Ο παράγοντας «feelgood» βοήθησε να ωθήσει το bitcoin σε υψηλό έξι εβδομάδων τη Δευτέρα, αγγίζοντας για λίγο τα 70.000 δολάρια και απέχοντας λίγο από το υψηλό ρεκόρ του, που είναι λίγο πάνω από τα 73.000 δολάρια.

«Νομίζω ότι θα είναι ο πρώτος crypto-πρόεδρος», δήλωσε στους FT ο επενδυτής Σερβίν Πισεβάρ.

Η βαριά σκια του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Ο εναγκαλισμός των κρυπτονομισμάτων με τον Τραμπ έρχεται καθώς προσπαθεί να αποτινάξει τα βαριά σύννεφα που έφερε στην αγορά ο ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος φέτος οδηγήθηκε στη φυλακή για 25 χρόνια για απάτη, και έφερε πολιτικές καταστολής από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Στελέχη του κλάδου θρηνούν για την επιθετική προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης σε εταιρείες όπως η Coinbase και την αποτυχία της να περάσει κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει να καταπνίξει την καινοτομία και να ωθήσει τις αμερικανικές εταιρείες σε offshore.

O ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

Η κρυπτογράφηση είχε αντιμετωπίσει «μια βάναυση επίθεση» υπό τον Μπάιντεν και τον Γκάρι Γκένσλερ, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε ο Μαρκ Άντρεσεν, συνιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος επενδυτής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 8 δισ. δολάρια για να στοχεύσει στον τομέα. «Ήταν έντονα απογοητευτικό και αδύνατο να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα με τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Αντίθετα, η θέση του Τραμπ είναι «μια ευθεία, συνολική έγκριση ολόκληρου του χώρου. Μια πλήρης, οριζόντια, ομοιόμορφη αποδοχή του όλου πράγματος», είπε. «Είναι μια απόλυτη στροφή 180 μοιρών σε σχέση με αυτό που βιώνουμε».

Η εμφάνιση του Τραμπ στο Νάσβιλ ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Κάμαλα Χάρις, η οποία είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να μιλήσει αργά, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει. Τα μεγαλύτερα ονόματα και οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι πρόθυμες να ρίξουν το βάρος τους πίσω από την εκστρατεία του Τραμπ.

Τον περασμένο μήνα ο Πισεβάρ συνδιοργάνωσε έναν έρανο για τον Τραμπ στη Silicon Valley στο σπίτι του επενδυτή Ντέιβιντ Σακς, μαζί με στελέχη της Coinbase και τους Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλεβος, ιδρυτές του ανταλλακτηρίου Gemini, οι οποίοι έχουν δωρίσει ο καθένας 1 εκατ. δολάρια σε bitcoin στην εκστρατεία του. Ο Τζέσι Πάουελ, συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Kraken, δήλωσε ότι δώρισε 1 εκατ. δολάρια κυρίως σε αιθέρα.

Άλλοι μεγαλοδωρητές του Τραμπ – ο διευθύνων σύμβουλος της Cantor Fitzgerald Howard Lutnick – συμμετείχαν στους παρευρισκόμενους στο Νάσβιλ μαζί με υποστηρικτές που φορούσαν κόκκινα καπέλα με το σύνθημα «Make Bitcoin Great Again». Έξω, ένα Tesla Cybertruck που προωθούσε το Bitcoin έκανε κύκλους γύρω από το συνέδριο του Νάσβιλ, μοιραζόμενο έναν δρόμο γεμάτο με λεωφορεία για εργένικα πάρτι, τρακτέρ και καντίνες.

Η ομιλία του Τραμπ το Σάββατο ήταν διανθισμένη με υποσχέσεις για την αμερικανική βιομηχανία κρυπτογράφησης, από το να τους αποκαλέσει «σύγχρονους Έντισον» μέχρι τη μετατροπή της ποινής του Ρος Ούλμπριχτ, ο οποίος είναι σε ισόβια κάθειρξη για τη δημιουργία της διαδικτυακής μαύρης αγοράς Silk Road.

Γκάρι Γκένσλερ… απολύεσαι!

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα απέσπασε για την υπόσχεση να απολύσει τον μπαμπούλα του κλάδου, – τον Γκάρι Γκένσλερ της SEC – ο οποίος υπήρξε ένθερμος επικριτής των κρυπτονομισμάτων.

Υπό τη θητεία του Γκένσλερ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει καταθέσει αγωγές εναντίον των μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Binance, Coinbase, Kraken και Gemini, καθώς και του παρόχου πληρωμών Ripple Labs και της εταιρείας λογισμικού blockchain Consensys, μεταξύ άλλων, κατηγορώντας τους για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κινητών αξιών. Ο Τραμπ εξεπλάγη τόσο πολύ από την έντονη ιαχή του ακροατηρίου που επανέλαβε τον όρκο του.

Δεσμεύτηκε επίσης να τερματίσει την «καταστολή» το Σάββατο, λέγοντας ότι οι κανόνες πρέπει να «γράφονται από ανθρώπους που αγαπούν τη βιομηχανία σας, όχι από ανθρώπους που μισούν τη βιομηχανία σας».

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την υπόσχεση του Τραμπ να δημιουργήσει ένα «στρατηγικό εθνικό απόθεμα bitcoin», μην πουλώντας ποτέ τα περίπου 210.000 bitcoin που έχουν κατασχεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι σίγουρα κέρδισε κάποιες ψήφους», δήλωσε ο Φρεντ Θίελ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Marathon Digital Holdings, μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ. αγορές

Προσπάθεια αναστροφής της Χάρις

Ο εναγκαλισμός της εκστρατείας του Τραμπ με τα crypto έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες- ο ίδιος δέχεται πληρωμές σε κρυπτονομίασματα και δήλωσε ότι η εκστρατεία του έχει λάβει περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια σε δωρεές κρυπτογράφησης. Ο αντιπρόεδρός του, ΤζέιΝτι Βανς, κατείχε έως και 250.000 δολάρια σε Bitcoin, σύμφωνα με το έντυπο οικονομικής δήλωσης του 2022, κερδίζοντας περαιτέρω επαίνους από στελέχη της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών.

Η αγορά έχει επίσης γίνει πιο πολιτικά έξυπνη με τα χρήματά της από τις ημέρες που ο Μπάνκμαν-Φριντ υποστήριζε μεμονωμένους πολιτικούς. Η ομάδα Fairshake υπέρ της κρυπτογράφησης έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα super Pacs μέχρι στιγμής φέτος, συγκεντρώνοντας σχεδόν 203 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία. Ο όμιλος υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τις Coinbase, Ripple και Andreessen Horowitz, αλλά δεν σχεδιάζει να παίξει στην προεδρική εκστρατεία.

«Είναι σαφές ότι [ο Τραμπ] σκέφτεται εδώ και καιρό να κρατήσει την αμερικανική βιομηχανία εδώ. Είτε πρόκειται για προστατευτισμό είτε για διατήρηση προσγειωμένων των πραγμάτων, υποψιάζομαι ότι αυτή είναι η βασική αρχή», δήλωσε ανώτερο στέλεχος αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Σε μια ένδειξη της ανησυχίας των Δημοκρατικών για την κλίμακα της υποστήριξης των crypto πίσω από τον Τραμπ, οι σύμβουλοι της Κάμαλα Χάρις προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να «επαναφέρουν» τις σχέσεις μεταξύ του κόμματος και του κλάδου, επικοινωνώντας με ανθρώπους σε εταιρείες όπως η Coinbase και η Ripple, ανέφεραν οι Financial Times.

Δεν έχουν πειστεί όλοι από τον Τραμπ

Αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι από τη δέσμευση του Τραμπ στην κρυπτογράφηση. Ο Βίταλικ Μπουτέριν, συνιδρυτής της Ethereum, επέκρινε την ιδιοτελή υποστήριξη του Τραμπ από την αγορά. Η ενίσχυση υποψηφίων υπέρ της κρυπτογράφησης σημαίνει ότι «οι πολιτικοί καταλαβαίνουν ότι το μόνο που χρειάζονται για να κερδίσουν την υποστήριξή σας είναι να υποστηρίξουν την “κρυπτογράφηση”», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog του.

Άλλοι επικρίνουν την ιδιοτελή σχέση μεταξύ του Τραμπ και της βιομηχανίας κρυπτογράφησης.

«Οι απόψεις του Τραμπ μπορούν να εξαγοραστούν, όπως έχουμε δει», δήλωσε ο Βινόντ Κόσλα, ιδρυτής της Khosla Ventures, προσθέτοντας ότι τα στελέχη συμβάλλουν σαφώς στην εκστρατεία του προκειμένου να επιτύχουν λιγότερο επαχθείς ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα.

Η εκστρατεία του Τραμπ «είναι σίγουρα πολύ έξυπνη όταν πρόκειται να γνωρίζει πού είναι το βούτυρο στο ψωμί και να γνωρίζει ποια συστατικά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα», δήλωσε η Σίλα Γουόρεν, διευθύνουσα σύμβουλος του Crypto Council for Innovation.

«Το να θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος και το να είναι πρόεδρος είναι πολύ διαφορετικά πράγματα… το τι θα κάνει στην πραγματικότητα όταν αναλάβει το αξίωμα είναι ένα διαφορετικό ερώτημα», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto