Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς η ανθεκτικότητα σε χώρες-κλειδιά επέτρεψε την αντιστάθμιση της αιφνιδιαστικής συρρίκνωσης στη Γερμανία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με αυτόν που είχε σημειώσει στην αρχή του έτους. Το νούμερο αυτό ήταν υψηλότερο από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 0,2%, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η Ιταλία συνέχισε να αναπτύσσεται, αντισταθμίζοντας την μείωση 0,1% στη Γερμανία.

Γιατί η Goldman Sachs χτυπά το «καμπανάκι» για την Ευρώπη – Τι λέει για την ΕΚΤ [γραφήματα]

Τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πλησιάζουν στην απόφαση του Σεπτεμβρίου σχετικά με το αν η κατάσταση οικονομία της ευρωζώνης δικαιολογεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι «πολύ αναγκαίο για να αρχίσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν ξανά αγαθά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κόνραντ Κέιζερ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας παραγωγής ειδικών χημικών Clariant AG. «Υπάρχει μια καθυστερημένη επίδραση σίγουρα, αλλά όταν τα επιτόκια μειωθούν, αυτό θα τροφοδοτήσει τις αγορές κατοικιών και κατασκευών».

Η Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας μερικές φορές επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα λόγω του ρόλου της ως ευρωπαϊκής φορολογικής βάσης για πολυεθνικές εταιρείες, παρουσίασε την ισχυρότερη ανάπτυξη από κάθε μέλος της ευρωζώνης με 1,2%.

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία – Πώς επηρέασαν την Ευρωζώνη

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό και κτίρια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην κρίση», δήλωσε ο Κλάους Βολράμπε, επικεφαλής ερευνών στο ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο. «Το τρίτο τρίμηνο προσφέρει ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση».

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, ενώ η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8%. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα αντιστοιχούν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και υπερβαίνουν τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Η μέτρηση της Γαλλίας αποτυπώνει μόνο εν μέρει τον αντίκτυπο των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου, τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η ισπανική οικονομία έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες της ευρωζώνης τα τελευταία τρίμηνα, χάρη στην ισχυρή απασχόληση. Η πολιτική αβεβαιότητα δεν έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό για το 2024 και το σχέδιό της να παρουσιάσει έναν για το 2025 περιβάλλεται από αμφιβολίες, αφού έχασε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση βασικών δημοσιονομικών στόχων.

Στην Ιταλία, το αποτέλεσμα της ανάπτυξης αντιστοιχούσε στη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων. Οι υπηρεσίες κινήθηκαν ισχυρότερα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ η βιομηχανία και το καθαρό εμπόριο συγκράτησαν την ανάπτυξη. Η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται επί του παρόντος να αναπτυχθεί κατά 0,9% φέτος, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ιταλίας, αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει σε ένα αποτέλεσμα της τάξης του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή