Μια ομάδα ομολογιούχων της Intrum, της μεγαλύτερης εταιρείας είσπραξης χρεών στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να εμποδίσει μια κρίσιμη αναδιάρθρωση δανείων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, αφού η σουηδική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή απομείωσης των συμμετοχών της, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Η Intrum έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής κόκκινων δανείων στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας άφθονο δικό της χρέος, μεγάλο μέρος του οποίου εκδόθηκε όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων αποδείχθηκε πρόκληση καθώς τα χρέη της καθίστανται ληξιπρόθεσμα προς αποπληρωμή. Η Intrum ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με την πλειοψηφία των ομολογιούχων της για την αναδιάρθρωση των χρεών της.

Νέο χτύπημα από Moody’s – Υποβάθμισε την Intrum, μη βιώσιμη η κεφαλαιακή της δομή

Σύμφωνα με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης, τα υφιστάμενα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της Intrum θα ανταλλάσσονταν με τέσσερις σειρές νέων ομολόγων που θα λήγουν μεταξύ του 2027 και του 2030, στο 90% της αρχικής τους αξίας. Στους ομολογιούχους προσφέρθηκε επίσης το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Intrum ως κίνητρο. Περισσότεροι από τους μισούς ομολογιούχους του ομίλου έχουν υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την εταιρεία.

Η μετοχή της σημείωσε άνοδο άνω του 50% από την ανακοίνωση της συμφωνίας στη Στοκχόλμη στις 11 Ιουλίου. Αλλά ορισμένα funds με χρέη που λήγουν το επόμενο έτος εξοργίστηκαν από την κίνηση αυτή, καθώς πίστευαν ότι θα εξοφλούνταν σύντομα.

Intrum: Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Άνθρωποι προσκείμενοι στην ομάδα των θιγόμενων ομολογιούχων επεσήμαναν στους Financial Times ότι τα χρέη που λήγουν φέτος είχαν εξοφληθεί και ζήτησαν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο και οι δικές τους συμμετοχές. Η εν λόγω ομάδα κατόχων 2025 ομολόγων υπέγραψε «συμφωνία συνεργασίας» για να αντιταχθεί στους όρους της συμφωνίας.

Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην ομάδα δήλωσε ότι η συμφωνία που προσέφερε η Intrum «δεν σέβεται τη χρονική προτεραιότητα» των ομολόγων μικρότερης διάρκειας. Για να υλοποιήσει τη συμφωνία, η Intrum θα πρέπει πιθανότατα να προχωρήσει σε εταιρική αναδιάρθρωση μέσω δικαστικής διαδικασίας.

Οι κάτοχοι χρέους που αντιδρούν στη συμφωνία είναι βέβαιοι ότι έχουν αρκετή υποστήριξη για να εμποδίσουν την πρώτη μορφή αναδιάρθρωσης, μέσω ενός σχεδίου διευθέτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη περίπου των τριών τετάρτων των κατόχων χρέους. Μια διαδικασία πτώχευσης στο άρθρο 11 στις ΗΠΑ θα ήταν ευκολότερο για την εταιρεία να εφαρμοστεί, καθώς απαιτεί τη συμφωνία μόνο των δύο τρίτων περίπου των κατόχων χρέους.

Οι κάτοχοι βραχυπρόθεσμων ομολόγων υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα ήταν καλή λύση για μια φερέγγυα εταιρεία, αλλά άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην Intrum το αμφισβητούν αυτό, λέγοντας ότι φερέγγυες εταιρείες χρησιμοποιούν τακτικά τη διαδικασία του άρθρου 11.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν δήλωσαν στους FT ότι η εταιρεία ήταν βέβαιη ότι θα μπορούσε να υλοποιήσει τη συμφωνία και απέκτησε περισσότερη υποστήριξη από τότε που δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το 50,1% των κατόχων συμβολαίων είχε υπογράψει τη δεσμευτική συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή