Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε φέτος σχέδια ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Microsoft ,  που αφορούν σε κέντρα δεδομένων στη χώρα.

Ταυτόχρονα, αποφεύγει σκόπιμα να παραχωρεί συνδέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο καθώς θέλει επίσης να εμποδίσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν πάρα πολλά κέντρα δεδομένων.

Kίνα: Γιατί είναι ο μεγαλύτερος παράδεισος στον κόσμο για τεχνολογία και φάρμακα

Ένας λόγος για αυτό είναι η άποψη της κυβέρνησης ότι ο κλάδος υπερεκτιμά κατά τουλάχιστον τρεις φορές τη ζήτηση της Ισπανίας για χωρητικότητα κέντρων δεδομένων τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια, αναφέρει το Fortune.

Ενώ η αδειοδότηση για την κατασκευή κέντρων ελέγχεται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση βρήκε έναν τρόπο να κατευθύνει τη στρατηγική της βιομηχανίας αξιοποιώντας την πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των έργων.

Πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα

Πολλά από τα αιτήματα πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο αφορούν κέντρα που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί γύρω από την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Μαδρίτης , η οποία κυβερνάται από την Ιζαμπέλ Ντιαζ Αγιουζο (Isabel Diaz Ayuso) του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος , το οποιο και ελέγχει τις περισσότερες από τις 17 περιφέρειες και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Η στάση της κεντρικής κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κέντρα δεδομένων κοντά στη Μαδρίτη, δεδομένου του μεγάλου κενού χώρου που είναι διαθέσιμος αλλού.

Η Ισπανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά έχει επίσης μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις – αφήνοντας μεγάλες εκτάσεις αραιοκατεχόμενης γης. Η ανάπτυξη περισσότερων βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε αυτές τις πιο άδειες περιοχές είναι ένας σημαντικός κοινός στόχος , στον οποιο συμφωνούν οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.

Χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα

Οι διαχειριστές κέντρων δεδομένων υποστηρίζουν ότι οι τοποθεσίες τους πρέπει να βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις, όπου βρίσκονται οι καταναλωτές και η οικονομική δραστηριότητα.

Η Spain DC, ένας βιομηχανικός όμιλος, εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί να επενδύσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2040 για να προσαρμόσει τα δίκτυά της για να καλύψει τη ζήτηση. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του δικτύου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

«Δεν ζητάμε από τους φορολογούμενους να πληρώσουν για τη χωρητικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι επενδυτές είναι έτοιμοι να το κάνουν», δήλωσε ο Μάξιμο Εσκρίχε (Maximo Escriche), αντιπρόεδρος πωλήσεων στην εταιρεία διαχείρισης κέντρων δεδομένων AQ Compute.

«Αλλά θα χρειαστούμε ένα ισχυρότερο δίκτυο για να ανταγωνιστεί η Ισπανία με μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς κόμβους».

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης βλέπουν επίσης καθυστερήσεις στην απόκτηση συνδέσεων στο δίκτυο και ωθούνται σε νέες τοποθεσίες.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες εταιρείες βλέπουν ήδη πλεονεκτήματα στην κατασκευή σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές της Ισπανίας.

Η Amazon ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα επενδύσει 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει τα κέντρα δεδομένων της στη βορειοανατολική περιοχή της Αραγονίας και η Meta Platforms Inc. κατασκευάζει ένα κέντρο κοντά στην πόλη Talavera de la Reina.

Ευκαιρίες για κοινές επιχειρήσεις

Προς το παρόν, οι εντάσεις δεν επηρεάζουν τα σχέδια μεγάλων ισπανικών εταιρειών.

Την Τετάρτη, η Iberdrola SA, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με προγραμματιστές κέντρων δεδομένων για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων.

Και μια μέρα νωρίτερα, η κτηματομεσιτική εταιρεία Merlin Properties Socimi SA ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ από πώληση μετοχών για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα κέντρα δεδομένων. Ήδη χτίζει τρία κέντρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή