Οι Ολυμπιακοί Aγώνες έχουν ξεκινήσει και 11.000 αθλητές αγωνίζονται για την κορυφαία διάκριση, ένα χρυσό μετάλλιο. Παρά την ονομασία τους όμως, τα μετάλλια δεν αποτελούνται εξ ολοκλήρου από χρυσό.

Φέτος, τα χρυσά μετάλλια αποτελούνται από 523 γραμμάρια αργύρου, επικαλυμμένα με 6 γραμμάρια χρυσού. Τα ασημένια μετάλλια, από την άλλη πλευρά, ζυγίζουν 525 γραμμάρια και είναι κατασκευασμένα από καθαρό ασήμι, ενώ τα χάλκινα μετάλλια ζυγίζουν 455 γραμμάρια και είναι κατασκευασμένα από χαλκό, κασσίτερο και ψευδάργυρο, σημειώνει το Oxford Economics. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη.

Αυτό που όμως αποτελεί έκπληξη είναι ότι τα φετινά ολυμπιακά μετάλλια θα αποκλίνουν ελαφρώς από την ιστορική τους παράδοση και θα συμπεριλάβουν ένα σιδερένιο κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ.

Έως €11,1 δισ. το κέρδος της Γαλλίας από τους Ολυμπιακούς – Γιατί θα είναι οι πιο «πράσινοι» μέχρι σήμερα

Η αξία των μεταλλίων

Ενώ η αξία του σιδερένιου κομματιού του Πύργου του Άιφελ είναι ανεκτίμητη, τα εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των ολυμπιακών μεταλλίων έχουν συγκεκριμένες τιμές.

Εξαιρώντας την αξία του σιδερένιου κομματιού του Πύργου του Άιφελ, το οποίο θα τοποθετηθεί στο κέντρο κάθε ολυμπιακού μεταλλίου, η αξία κάθε χρυσού μεταλλίου κατά τη διάρκεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πάνω από χίλια δολάρια ΗΠΑ – συγκεκριμένα 1.027 δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα ασημένια και τα χάλκινα μετάλλια αξίζουν 535 δολάρια και 4,6 δολάρια, αντίστοιχα.

Η Oxford Economics εκτιμά ότι μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες τα μετάλλια αυτά θα αξίζουν πολύ περισσότερο. Μέχρι το 2028, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, τα χρυσά μετάλλια θα έχουν αυξηθεί στα 1.136 δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα ασημένια μετάλλια θα αξίζουν 579 δολάρια ΗΠΑ και τα χάλκινα μετάλλια 5,2 δολάρια ΗΠΑ.

Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μπρίσμπεϊν το 2032, τα μετάλλια θα αξίζουν 1.612 δολάρια ΗΠΑ, 608 δολάρια ΗΠΑ και 6 δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Αυξάνεται η αξία των μετάλλων

Η αύξηση της αξίας αυτών των μεταλλίων μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση των πολύτιμων και βιομηχανικών μετάλλων. Οι προβλέψεις από την Global Commodity Forecast Service αποκαλύπτουν ότι τόσο οι τιμές των πολύτιμων όσο και των βιομηχανικών μετάλλων θα αυξηθούν σημαντικά στο μέλλον.

Χρυσός: Οι σταθερές διαρθρωτικές δυνάμεις της ζήτησης, όπως η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών και τους Κινέζους καταναλωτές, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον. Στο μέλλον, αναμένεται ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη θα ωθήσουν τις τιμές του χρυσού προς τα πάνω. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να διαπραγματεύεται πάνω από 2.640 δολάρια/ουγγιά έως το 2028 και έως το 2032 2.865 δολάρια/ουγγιά.

Άργυρος: Οι τιμές ανέκαμψαν, ενισχυμένες από τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Fed και την ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας, πριν διορθώσουν προς τα κάτω στις αρχές του μήνα. Οι προοπτικές της βιομηχανικής παραγωγής επηρεάζουν τον άργυρο σημαντικά περισσότερο από ό,τι τον χρυσό, λόγω της μεγαλύτερης βιομηχανικής χρήσης του. Αναμένεται ότι οι τιμές του αργύρου θα έχουν μικρές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, αλλά αναμένεται επίσης να ανατιμηθούν στα 31,27 δολάρια/ουγγιά έως το 2028 και στα 32,83 δολάρια/ουγγιά έως το 2032.

Χαλκός: Οι τιμές του χαλκού θα είναι κατά μέσο όρο 9.300 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο φέτος, σύμφωνα με την Oxford Economics. Οι τιμές διόρθωσαν τον Ιούνιο, αλλά αυξήθηκαν κοντά στα 10.000 δολάρια/τόνο στις αρχές Ιουλίου. Οι τιμές θα παραμείνουν ευμετάβλητες, αλλά θα συνεχίσουν πιθανότατα διαπραγματεύονται πιο κοντά και κατά μέσο όρο στα 9.500 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο για το υπόλοιπο του έτους, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων περιορίζουν οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδο των τιμών. Αναμένει ότι οι τιμές θα διορθωθούν προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 9.490 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο το τρίτο τρίμηνο και θα αυξηθούν σταδιακά και πάλι από το τέταρτο τρίμηνο, με μια πιο σημαντική τριμηνιαία αύξηση των τιμών το 2025, με αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση. Οι τιμές αναμένεται να φτάσουν κατά μέσο όρο 12.898 δολάρια/τόνο έως το 2032.

Ψευδάργυρος: Η αγορά ψευδαργύρου παρουσίασε μεγάλο πλεόνασμα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Οι τρέχουσες υψηλές τιμές ψευδαργύρου είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν λόγω αυτού. Ωστόσο, η εξόρυξη ψευδαργύρου συρρικνώθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο, γεγονός που οδήγησε τα έξοδα επεξεργασίας σε χαμηλά επίπεδα και αύξησε την ανοδική τάση των επενδυτών. Η ζήτηση ψευδαργύρου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη χαλυβουργική και κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία θα βελτιωθεί αργά φέτος και θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος καθώς θα μειωθούν τα επιτόκια των προηγμένων οικονομιών. Προβλέπει ότι οι τιμές του ψευδαργύρου θα είναι κατά μέσο όρο 2.863 δολάρια/τόνο το 2028.

Κασσίτερος: Η ζήτηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα ηλεκτρονικά είδη, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς. Πιστεύουμε ότι οι τιμές αυξήθηκαν πολύ γρήγορα και θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του Η2, αλλά θα παραμείνουν υψηλές καθώς η διαταραχή της προσφοράς χαλαρώνει, ενώ η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Πιστεύουμε ότι οι τιμές του κασσίτερου θα είναι κατά μέσο όρο 33.834 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή