
Οι Ιταλοί που θα κατευθύνονται προς τις παραλίες τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς οι επιχειρήσεις ενοικίασης ξαπλωστρών απειλούν να προχωρήσουν σε απεργία, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσοδοφόρες παραχωρήσεις τους.
Δύο από τις επιχειρηματικές ενώσεις του κλάδου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους και τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες για 2 έως 4 ώρες σε αρκετές ημέρες τον Αύγουστο για να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
Κύμα δυσαρέσκειας κατά των τουριστών – Τι συμβαίνει σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα
«Θέλουμε να ακουστούν οι κραυγές πόνου που προέρχονται από τις ιταλικές παραλίες», δήλωσε στους Financial Times ο Αντόνιο Καπατσιόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Επιχειρηματιών Παραλιών. «Οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τους νόμους του κράτους που έλεγαν “επενδύστε όσο θέλετε” και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα και δεν κάνει τίποτα».
Το ιστορικό του προβλήματος
Εδώ και χρόνια, οι πιέσεις των Βρυξελλών αυξάνονται προς την Ιταλία να ανακαλέσει τις 30.000 παραχωρήσεις διαχείρισης παραλιών -που έχουν χορηγηθεί πριν από δεκαετίες έναντι ευτελούς αμοιβής- και να τις επαναχορηγήσει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των παραχωρήσεων – οι οποίες κυμαίνονται από παράγκες με ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών – αντιπροσωπεύουν μια σημαίνουσα πολιτική ομάδα που αντιστέκεται σθεναρά στον ανταγωνισμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ιταλίας το 2020, αφού η κυβέρνηση της οποίας ηγείτο τότε το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων ψήφισε νόμο για την παράταση των παραχωρήσεων μέχρι το 2033.
Σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης, η επόμενη κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, συμφώνησε να τερματίσει όλες τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και να πραγματοποιήσει δημοπρασίες για νέες στο τέλος του 2023. Αλλά η κυβέρνησή του κατέρρευσε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Μόλις ανέλαβε την εξουσία, η Μελόνι παρέτεινε την ισχύ των υφιστάμενων παραχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2024.
Η κυβέρνησή της χαρτογράφησε επίσης τα 7.900 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Ιταλίας σε μια προσπάθεια να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν πολλές ελεύθερες παραλίες και ότι δεν ήταν απαραίτητο να ακυρωθούν οι υφιστάμενες παραχωρήσεις. Η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρώμης και προέτρεψε την κυβέρνηση Μελόνι να προχωρήσει στην υποσχεθείσα μεταρρύθμιση.
Οι ιταλικοί δήμοι -που ιστορικά εξέδιδαν παραχωρήσεις- προετοιμάζουν ο καθένας τους νέους διαγωνισμούς, καθώς και την κατάρτιση πολιτικών αποζημίωσης για τους επιχειρηματίες που πρόκειται να χάσουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις.
Όμως οι επιχειρηματίες της παραλίας απαιτούν από τη Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που να εγγυάται το ισοδύναμο τουλάχιστον δύο ετών του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ως αποζημίωση για τις χαμένες επιχειρήσεις τους.
«Είναι η Άγρια Δύση στις ιταλικές παραλίες ελλείψει εθνικού κανόνα», δήλωσε ο Καπατσιόνε στους Financial Times. «Είναι το ελάχιστο δυνατό. Απαιτούμε δικαιοσύνη. Είναι ηθικά αποδεκτό για κάποιον να πάρει δωρεάν στην κατοχή του [μια επιχείρηση] που χτίστηκε με τις θυσίες ενός επιχειρηματία που δεν κοιμόταν τη νύχτα;»


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%