Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, οι Ευρωπαίοι δεν παίρνουν ρίσκα. Αν το έκαναν, τα 10 τρισεκατομμύρια ευρώ που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς – δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας – θα μπορούσαν να επενδυθούν στο χρηματιστήριο. Αυτό θα έδινε στις εταιρείες περισσότερο ρευστό. Αυτό θα επέτρεπε στις εταιρείες αυτές να δαπανήσουν σε έργα για το δημόσιο καλό.
Και όλα αυτά θα έδιναν ώθηση στην οικονομία της Ευρώπης που πνίγεται, σημειώνει το Politico.
«Μαστίγιο και καρότο» από την ΕΕ στις ΗΠΑ: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του Τραμπ
Για τις κυβερνήσεις, η άρση των εμποδίων για να μπορέσουν να συμβούν όλα αυτά ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η ήπειρος από το να γλιστρήσει στην οικονομική άβυσσο. Είναι μέρος αυτού που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλεί Ένωση Κεφαλαιαγορών – ένα βαρετό όνομα για ένα περίπλοκο σχέδιο που περιέχει μερικές αρκετά αδιαπέραστες ιδέες – αλλά το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.
«Η ένωση των κεφαλαιαγορών μεταβάλλεται από ένα “ωραίο να έχεις” σε ένα απολύτως κρίσιμο “πρέπει να έχεις”», δήλωσε στο Politico ο Νιλς Μπραμπ, επικεφαλής ρυθμιστικός αξιωματούχος του ομίλου χρηματιστηρίων Deutsche Börse.
Αποτυχία και επανόρθωση
Η ΕΕ διατυμπανίζει εδώ και καιρό την ενιαία αγορά της – την ιδέα ότι οι άνθρωποι, τα αγαθά και τα χρήματα πρέπει να μπορούν να κινούνται εντός της Ένωσης τόσο ανεμπόδιστα, σαν να επρόκειτο για μια μεγάλη χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα απέτυχε να τηρήσει αυτή την υπόσχεση, ιδίως όσον αφορά τη ροή του χρήματος, και οι οικονομικές συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι πλέον προφανείς. Η ένωση κεφαλαιαγορών είναι μια προσπάθεια να διορθωθεί αυτό.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που έχει κάποιους ισχυρούς υποστηρικτές. «Δεν μπορούμε να αναβάλουμε αυτές τις επενδύσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα φέτος. Και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η επερχόμενη πενταετής θητεία της είναι «η εποχή των επενδύσεων», η οποία θα ξεκινήσει με την «ολοκλήρωση της ένωσής μας στις κεφαλαιαγορές».
Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρειάζεται ένα τόσο τολμηρό όραμα. Η ευρωπαϊκή οικονομία υστερεί ολοένα και περισσότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση. Οι περιορισμένες σε μετρητά νεοφυείς επιχειρήσεις της είναι μικρότερες και λιγότερο επιτυχημένες από τους υπερπόντιους ανταγωνιστές τους. Και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ σημαίνουν ότι υπάρχουν λίγα δημόσια χρήματα για να δαπανηθούν για την προώθηση της πράσινης ενέργειας και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας.
«Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ριψοκίνδυνα έργα καινοτομίας για να καλύψουμε το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Στεφάν Μπουνιά, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού ομίλου Euronext.
Ένας κουμπαράς σε σχήμα σύνταξης
Έτσι, τα 10 τρισεκατομμύρια ευρώ των αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων φαίνονται πολύ ελκυστικά. Και παρόλο που είναι μόνο ένα μέρος της ιδέας της ένωσης κεφαλαιαγορών, είναι ένα μεγάλο μέρος, και γι’ αυτό μπορεί σύντομα να γίνει μια αλλαγή στο όνομα της ένωσης αποταμιεύσεων και επενδύσεων.
Ως πρώτο βήμα, η Γαλλία πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού αποταμιευτικού προϊόντος σε επίπεδο ΕΕ. Ο στόχος θα ήταν να ωθήσει τους ευρωπαίους αποταμιευτές από τις χαμηλότοκες τραπεζικές καταθέσεις σε μετοχές, όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αναπτυχθούν.
Οι συντάξεις αποτελούν επίσης προφανή στόχο.
Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι συντάξεις καταβάλλονται από την κυβέρνηση και χρηματοδοτούνται μέσω της φορολογίας. Αντίθετα, στις ΗΠΑ υπάρχει το 401(k) – ένας ιδιωτικός λογαριασμός με φορολογικά κίνητρα που επενδύει τα χρήματα και πληρώνει όταν οι άνθρωποι συνταξιοδοτηθούν.
«Αν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε την ευρωπαϊκή οικονομία και να παράσχετε σταθερή χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η αναζήτηση των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων είναι μια πολύ προφανής επιλογή», δήλωσε ο Μίχιελ Χορκ, ανώτερος σύμβουλος στην PGGM Investments, μια ολλανδική εταιρεία διαχείρισης συντάξεων που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 243 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι διαφορές φαίνονται στις στατιστικές. Στις ΗΠΑ, σχεδόν το 60% των νοικοκυριών κατέχουν μετοχές, άμεσα ή έμμεσα μέσω των συντάξεών τους. Στη Γαλλία ο αριθμός αυτός είναι περίπου 18%, με παρόμοια ποσοστά στη Γερμανία.
Η αξία όλων των εταιρειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι η μισή από εκείνη των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής.
Και το επιχειρηματικό κεφάλαιο στην Ευρώπη – το οποίο ποντάρει σε εταιρείες αρχικών σταδίων στον τομέα της τεχνολογίας και θεωρείται ως το μαγικό συστατικό που κάνει την Αμερική τόσο ελκυστική για νεοφυείς επιχειρήσεις – είναι το 1/20 του μεγέθους αυτού των ΗΠΑ.
Τι είναι η κεφαλαιαγορά;
Ένα εργοστάσιο πυρομαχικών, ένα αιολικό πάρκο και μια νεοφυείς επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης είναι όλα πολύ διαφορετικά. Έχουν όμως ένα κοινό: χρειάζονται χρήματα για να ξεκινήσουν να λειτουργούν.
Εδώ έρχονται οι κεφαλαιαγορές, τονίζει το Politico.
Μια κεφαλαιαγορά είναι κάθε μέρος όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν πηγές χρηματοδότησης. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι ένα χρηματιστήριο μετοχών, όπου αγοράζονται και πωλούνται μετοχές εταιρειών, αλλά υπάρχουν επίσης παρόμοιες αγορές για χρέη εταιρειών ή κυβερνήσεων, γνωστά ως ομόλογα.
Ιδανικά, η ένωση κεφαλαιαγορών θα συνέδεε τις 27 διαφορετικές αγορές που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την ΕΕ, επιτρέποντας στις επενδύσεις να διαχέονται πέρα από τα σύνορα, και στην πορεία θα προσέλκυε περισσότερα κεφάλαια από τους αποταμιευτές για να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να τη βοηθήσει να ανταγωνιστεί τους υπερπόντιους ανταγωνιστές της.
Δεν είναι ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν, δήλωσε ο Ματιέ Σαβαρί, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BCA Research, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών. Αλλά «η Ευρώπη έχει κατακερματισμένες κεφαλαιαγορές… γεγονός που καθιστά ακριβότερη την άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις». Αυτή τη στιγμή, ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ επενδύονται στο εξωτερικό κάθε χρόνο, κυρίως στις ΗΠΑ.
Καθώς η οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μόνιμη κατάσταση, κάποια πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν τον Απρίλιο να «επανεκκινήσουν» την ευρωπαϊκή αγορά μεταπωλούμενου χρέους, γνωστή ως τιτλοποίηση, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πολιτικά τοξική στην Ευρώπη λόγω του ρόλου της στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008. Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν επίσης τον Μάιο να εργαστούν για την «εμβάθυνση» των εθνικών κεφαλαιαγορών – αύξηση των ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών – η οποία δεν θα απαιτούσε νομοθέτηση σε επίπεδο ΕΕ.
Υπάρχει η αίσθηση ότι πρόκειται για μια ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει. Στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον Ιούλιο, ο Γερμανός Christian Lindner κατσούφιασε όταν απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το τεράστιο χρέος της Γαλλίας – αλλά σχεδόν έλαμψε όταν το POLITICO ρώτησε για την ένωση κεφαλαιαγορών.
Είναι «μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας», είπε. «Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να εξετάζουμε πάντα το ενδεχόμενο περαιτέρω δημόσιου χρέους.
Και εν μέσω μιας κατά καιρούς δύσκολης σχέσης μεταξύ των πιο ισχυρών κυβερνήσεων της ΕΕ, είναι ένα θέμα στο οποίο το Παρίσι και το Βερολίνο συμφωνούν.
Στους Γερμανούς αρέσει γιατί μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη για περισσότερο κοινό δανεισμό της ΕΕ, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τον οποίο μισούν.
Για τη Γαλλία, το σχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση να καταστεί η ΕΕ λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Τα ιδιωτικά κεφάλαια θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να αναπροσανατολιστεί σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα. Το γεγονός ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους Ευρωπαίους αποταμιευτές να απεξαρτηθούν από τις αμερικανικές επενδύσεις είναι ένα πρόσθετο μπόνους.
«Οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι πλέον επαρκείς, διότι αν εξετάσουμε την άμυνα και την ασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, την απαλλαγή των οικονομιών μας από τον άνθρακα και την καθαρή τεχνολογία, έχουμε ένα τείχος επενδύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν στην ομιλία του με τίτλο “Η Ευρώπη – μπορεί να πεθάνει”.
Εντελώς κολλημένος
Δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό, σημειώνει το Politico. Η τυποποίηση του πτωχευτικού δικαίου, ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου, έχει κολλήσει εντελώς. Αυτό είναι κρίσιμο, διότι όταν οι πιστωτές αποφασίζουν αν θα βοηθήσουν ή όχι στη χρηματοδότηση ενός έργου, θέλουν να γνωρίζουν τι θα συμβεί αν αυτό χρεοκοπήσει.
Μια άλλη βασική ιδέα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής της ΕΕ για τους «μη τραπεζικούς» χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως τα χρηματιστήρια και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα τους επέτρεπε να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες σε όλο το μπλοκ όταν λειτουργούν διασυνοριακά, αλλά πολλές πρωτεύουσες δεν είναι υπέρ. Ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη μελλοντική εποπτική αρχή της ΕΕ θα είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) με έδρα το Παρίσι – αλλά οι αντίπαλες πρωτεύουσες ανησυχούν ότι θα είναι ο νικητής που θα κερδίσει όλους, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να μετεγκαθίστανται στη Γαλλία για να βρίσκονται κοντά στην εποπτική τους αρχή.
Στη συνέχεια, υπάρχει το γεγονός ότι θα υπάρξουν χαμένοι σε κάθε συντονισμένη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τα χρηματοοικονομικά. Αυτή τη στιγμή, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – τράπεζες, ασφαλιστές, χρηματιστήρια και τα παρόμοια – επωφελούνται από το γεγονός ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη. Στο πλαίσιο της ένωσης κεφαλαιαγορών θα ήταν εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό από όλη την Ευρώπη. Ορισμένα από αυτά δεν θα τα κατάφερναν, είτε θα χρεοκοπούσαν είτε θα εξαγοράζονταν από τους ανταγωνιστές τους.
«Πολύ λίγες χώρες είναι σίγουρες ότι οι εθνικοί πρωταθλητές τους θα επιβίωναν στην επαφή με τον πραγματικό ανταγωνισμό», δήλωσε ο Μπράιαν Κάφλαν, υπεύθυνος βιώσιμης χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών. «Όλοι πάντα λένε ότι θέλουν ανοιχτές αγορές και ανταγωνισμό και ούτω καθεξής, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις πραγματικές ρυθμίσεις πολιτικής».
Η εφαρμογή του
Ακόμα και αν η ένωση κεφαλαιαγορών ολοκληρωθεί, μπορεί να μην είναι η «ασημένια σφαίρα» που ελπίζει η Ευρώπη. Το πόση χρηματοδότηση θα ξεκλειδώσει παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση. Ο Τιερί Φιλιπονά, επικεφαλής οικονομολόγος της ΜΚΟ Finance Watch, φοβάται ότι ορισμένα από τα πιο αισιόδοξα αποτελέσματα είναι «ευσεβείς πόθοι».
«Κοιτάξτε, κάντε το, αλλά μην ονειρεύεστε ότι θα χρηματοδοτήσει μη κερδοφόρα έργα ή έργα χωρίς επαρκείς αποδόσεις», δήλωσε. «Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε σήμερα, ιδίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι τέτοιας φύσης».
Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Finance Watch διαπίστωσε ότι ακόμη και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, όπου η ένωση των κεφαλαιαγορών θα ολοκληρωθεί, η ιδιωτική χρηματοδότηση θα μπορούσε να καλύψει μόνο το ένα τρίτο των αναγκών της ΕΕ για πράσινη μετάβαση. Το υπόλοιπο θα πρέπει να προέλθει από το δημόσιο ταμείο.
Αν και παραμένει ακόμη στο τραπέζι των σχεδίων, ο κίνδυνος είναι ότι η ένωση κεφαλαιαγορών επιτρέπει στους πολιτικούς να παρακάμπτουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το πώς θα αντλήσουν περισσότερα δημόσια χρήματα -είτε μέσω δανεισμού σε εθνικό ή σε επίπεδο ΕΕ, είτε μέσω αύξησης των φόρων είτε μέσω περικοπής των δαπανών- και να αποφύγουν τη χρηματοδότηση των βασικών προτεραιοτήτων του μπλοκ για τη βασική έρευνα, την άμυνα και την ενέργεια.
Παρόλα αυτά, ακόμη και αν πρόκειται για όνειρο απατηλό, ίσως είναι το καλύτερο που έχουν.
Ο Μπουνιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext, είναι ενθουσιασμένος με τις προοπτικές της, τώρα που οι ηγέτες επιτέλους πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα.
«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι εξαιρετικά γρήγοροι», δήλωσε. Και πρέπει να είναι, συμπληρώνει το Politico.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη