Τον τρόπο με τον οποίο η UBS ελέγχει τους ριψοκίνδυνους πλούσιους πελάτες που θέλει να μεταφέρει από την Credit Suisse, εξετάζει η η ελβετική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή.

Νωρίτερα φέτος, η εποπτική αρχή FINMA εξέτασε τα φίλτρα που εφαρμόζει η UBS, η οποία σήμερα αξίζει 105 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά, για να ελέγξει τους πελάτες της Credit Suisse, ώστε να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός γίγαντας της Ελβετίας δεν θα καταλήξει με προβληματικούς πελάτες στα βιβλία της, σύμφωνα με το Reuters.

UBS: 1η Ιουλίου ολοκληρώνεται ο γάμος με την Credit Suisse

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία φιλτραρίσματος για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων που σχετίζονται με τους πελάτες στο πλαίσιο των κανόνων συμμόρφωσής τους για τον μετριασμό των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

UBS: Έλεγχοι ρυθμιστικής αρχής

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή ήρθε σε αντιπαράθεση με τη UBS σχετικά με τα φίλτρα και τους κανόνες «γνώριζε τον πελάτη σου», ένα σύνολο διαδικασιών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών και τις πληροφορίες που συνδέονται με αυτούς. Επανεξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η UBS εφαρμόζει αξιολογήσεις που κυμαίνονται από υψηλό έως χαμηλό κίνδυνο σε υποψήφιους πελάτες.

Η FINMA θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω ελέγχους καθώς η UBS προχωρά με την ενσωμάτωση των πελατών της Credit Suisse στις δικές της πλατφόρμες, ανέφερε το Reuters.
Σε σχόλιό της η UBS ανέφερε πως «καθώς προετοιμάζεται για τη μετάβαση των πελατών της Credit Suisse στις δικές της πλατφόρμες, διατηρεί τις αυστηρές διαδικασίες δέουσας επιμέλειας πελατών που είχε ήδη εφαρμόσει πριν από την εξαγορά».

«Ο έλεγχος των πελατών βασίζεται στις μακροχρόνιες διαδικασίες της UBS, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις κανονιστικές απαιτήσεις».

Γιατί γίνεται ο έλεγχος

Η εμπλοκή της FINMA στον έλεγχο των πελατών της UBS δείχνει πόσο στενά θέλει να ασχοληθεί η ρυθμιστική αρχή καθώς η UBS ενσωματώνει τον πρώην ανταγωνιστή της στη μεγαλύτερη τραπεζική συγχώνευση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή επικρίθηκε έντονα στην Ελβετία για τον χειρισμό της κατάρρευσης της Credit Suisse τον Μάρτιο του 2023. Ο νέος διευθύνων σύμβουλός της Στέφαν Βάλτερ, ο οποίος ανέλαβε τον Απρίλιο, ζήτησε περισσότερη ρυθμιστική εξουσία για την εποπτεία των τραπεζών.

Ο έλεγχος υποδεικνύει επίσης τις επιχειρησιακές προκλήσεις για την τράπεζα με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Σέρτζιο Ερμότι, καθώς εισέρχεται σε μια πιο δύσκολη φάση, με περίπου 2.000 αφοσιωμένους υπαλλήλους της τράπεζας να εργάζονται για την ενσωμάτωση τουλάχιστον εκατοντάδων χιλιάδων πελατών, ώστε να επιτευχθεί η υποσχόμενη εξοικονόμηση κόστους ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2026.

Από την πλευρά της η FINMA επισήμανε ότι η συγχώνευση αποτελεί κορυφαία εποπτική ανησυχία και ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται τόσο με τους χρηματοοικονομικούς όσο και με τους μη χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Για την προστασία της Ελβετίας

Η FINMA επεδίωξε να εμπλακεί στενά στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης από την αρχή σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελβετίας μετά την εξαγορά, που  δημιούργησε ένα χρηματοπιστωτικό κολοσσό με περιουσιακά στοιχεία σχεδόν διπλάσια από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.

Η παγκόσμια διαχείριση πλούτου είναι η ναυαρχίδα της UBS, αποτελώντας περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων του ομίλου, ύψους 40,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Η τράπεζα δήλωσε ότι στοχεύει να έχει περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2028.

Ο Ερμότι είχε αναφέρει εξάλλου σε ομιλία του στη Λουκέρνη ότι η διαχείριση κινδύνων είναι «ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της εργασίας και της κουλτούρας μας».

Οι μετοχές της UBS έχουν αυξηθεί περίπου 57% από την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ανακοίνωση της έκτακτης εξαγοράς της Credit Suisse τον Μάρτιο του 2023, έναντι αύξησης 44% του δείκτη STOXX Europe 600 Banks. Αλλά η προσοχή των επενδυτών έχει μετατοπιστεί στο πιο δύσκολο έργο της εισόδου των πελατών και στα αιτήματα της ελβετικής κυβέρνησης για περαιτέρω κεφάλαια.

Ο Αντρέας Βεντίτι, οικονομικός αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Vontobel, εξήγησε στο Reuters ότι η ενσωμάτωση μόλις άρχισε να αντιμετωπίζει λεπτομερώς τις διπλές δομές των τραπεζών. «Πρόκειται για ένα ηράκλειο έργο, μια τεράστια δουλειά», πρόσθεσε.

Τα στάδια της συγχώνευσης

Η UBS δήλωσε ότι θα απορροφήσει πρώτα τους πλούσιους πελάτες της στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, με στόχο να ολοκληρώσει τη μεταφορά μέχρι το τέλος του έτους, προτού προχωρήσει σε εκείνους στην Ελβετία το 2025.

Ο οικονομικός διευθυντής Τοντ Τάκνερ είχε κάνει λόγο για ένα σημαντικό μέρος της αναμενόμενης εξοικονόμησης κόστους στις αρχές του 2025, όταν οι πελάτες μετακινηθούν στις πλατφόρμες της UBS και οι υποδομές της Credit Suisse κλείσουν.

Η ακαθάριστη εξοικονόμηση κόστους της UBS έφθασε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Ο επικεφαλής της FINMA έχει ενισχύσει την ομάδα του, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή στο Reuters, με περίπου 60 άτομα προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες σχετικές με την εποπτεία της UBS και μια βασική ομάδα 22 ατόμων που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την παρακολούθηση της τράπεζας.

«Καθήκον μας είναι να εντοπίζουμε τους κινδύνους και να είμαστε προληπτικοί για την αποκατάσταση των προβλημάτων», συμπλήρωσε ο Γουόλτερ. «Θα το κάνουμε αυτό ακόμη πιο συνειδητά στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή