Ορατός είναι ο κίνδυνος, σύμφωνα με ηλεκτροπαραγωγούς, με την επιβολή του έκτακτου φόρου των 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα να αυξηθούν και τον Αύγουστο.

Με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ/MWh να βρίσκεται στο δρόμο… για τη βουλή, εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιούν για νέες αυξήσεις  στο ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς μάλιστα να υφίσταται λόγος…

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το μπρα ντε φερ για τις τιμές, τον φόρο και τις επιδοτήσεις [γράφημα]

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη για την επιβολή του έκτακτου τέλους ή φόρου στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως έγραψε χθες ο ΟΤ η έκτακτη εισφορά θα είναι 10 ευρώ/MWh, ενώ στη διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο ή σήμερα 30 Ιουλίου ή το αργότερο αύριο 31 του μηνός φέρεται να υπάρχει και η πρόβλεψη για την επέκταση του για δύο ίσως και τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι το έκτακτο τέλος θα επιβληθεί στις καταναλώσεις αερίου του Ιουλίου, με στόχο, όπως σημείωσε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακτηθούν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών από τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών του τρέχοντος μήνα.  Στη συνέχεια θα επιδοτηθούν οι τιμές των οικιακών καταναλωτών για τον Αύγουστο.

Τις αυξήσεις οποίες πυροδότησε για λίγες ημέρες ο παρατεταμένος καύσωνας και οι αδύναμες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που στέρησαν στις χώρες της Βαλκανικής και της κεντρικής Ευρώπης τις συναλλαγές ποσοτήτων σε ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών.

Οι νέες αυξήσεις

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το κόστος που θα επωμιστούν οι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο θα είναι στα 20 ευρώ για την παραγωγή ρεύματος αφού το έκτακτο τέλος των 10 ευρώ/MWh στο ορυκτό καύσιμο διπλασιάζεται ως αξία στην ηλεκτρική ενέργεια.

Την επιβάρυνση αυτή, οι ηλεκτροπαραγωγοί, λένε οι ίδιες πηγές, θα τη μετακυλίσουν στη χονδρεμπορική αγορά τον Αύγουστο.

Και μόνο η ύπαρξη της πιθανότητας να επεκταθεί το μέτρο, προκαλεί ένα ρίσκο για την αγορά, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωριστεί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πώς αν η χονδρεμπορική τιμή είναι στα 100 ευρώ/MWh αυτόματα θα αναπροσαρμοστεί στα 120 ευρώ/MWh.

Φαύλος κύκλος

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή της επέκτασης της έκτακτης εισφοράς ή της πρόβλεψης για επέκταση της, είναι πιθανόν, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Να αυξάνονται οι τιμές και η κυβέρνηση να χρειάζεται έσοδα για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος…

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πώς πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται το τελικό κείμενο της τροπολογίας να μην περιλαμβάνει αυτήν την πρόβλεψη επέκτασης του μέτρου.

Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για στήριξη διαρκείας στα νοικοκυριά από αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες επτά ημέρες οι τιμές στο ρεύμα έχουν σημειώσει μεγάλη υποχώρηση, ενώ με τις επιδοτήσεις που θέλει να δώσει η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκράτηση των χρεώσεων στο «πράσινο» τιμολόγιο στα επίπεδα των 15 ευρώ/MWh.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι τιμές στο ρεύμα έπεσαν μετά τις ανακοινώσεις για έκτακτο φόρο»
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Σηκώνει το γάντι… ο Μητσοτάκης στις αντιδράσεις για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στο ρεύμα

«Έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη» είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγες μέρες μετά την παρέμβαση Μυτιληναίου