Η State Grid Corporation of China, η οποία καλύπτει πάνω από το 80% του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, αύξησε τις προγραμματισμένες επενδύσεις της για φέτος στο ύψος – ρεκόρ των 82,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (600 δισεκατομμύρια κινεζικά γουάν) για την ενίσχυση των γραμμών μεταφοράς από τα βασικά κέντρα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα hotspot ζήτησης.

Ενέργεια: Η κατά κεφαλή κατανάλωση της Κίνας ξεπέρασε την Ευρώπη για πρώτη φορά

Η εταιρεία αύξησε πρόσφατα κατά 13% τις δαπάνες του προϋπολογισμού της για το 2024, σύμφωνα με την Economic Information Daily που επικαλείται το Bloomberg.

Η Κίνα επιδιώκει να αμβλύνει τα σημεία συμφόρησης στο δίκτυο, καθώς εγκαταστάσεις αυξανόμενης χωρητικότητας ηλιακής και αιολικής ενέργειας πρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο για την παροχή καθαρής ενέργειας.

Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 και να σημειώσει κορύφωση στις εκπομπές άνθρακα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Παγκόσμιος ηγέτης η Κίνα στις ΑΠΕ

Η χώρα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είναι επίσης μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που εξακολουθούν να εγκρίνουν και να χτίζουν εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Η ενεργειακή ασφάλεια και η ανάγκη για σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ζήτησης αιχμής για την υποστήριξη της αναπτυσσόμενης οικονομίας και της σταθερότητας του εφοδιασμού προηγούνται των ανησυχιών σχετικά με τις εκπομπές.

Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, η Κίνα έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο στην καθαρή ενέργεια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η αύξηση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και αιολικής ενέργειας μείωσε το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το 60% για πρώτη φορά στην ενεργειακή ιστορία της χώρας.

Φέτος, η διψήφια αύξηση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας ώθησε το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το 60%.

Ωστόσο η παραγωγή άνθρακα συνέχισε να αυξάνεται, όπως και όλες οι άλλες πηγές ενέργειας, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Αλλά η άνοδος της παραγωγής άνθρακα ξεπεράστηκε από πολύ υψηλότερες αυξήσεις στην υδροηλεκτρική και ηλιακή παραγωγή.

Η Κίνα συνεχίζει να είναι ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στις εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς κατασκευάζει επί του παρόντος πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με διπλάσια ισχύ σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Global Energy Monitor (GEM) σε έκθεσή της νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι τιμές στο ρεύμα έπεσαν μετά τις ανακοινώσεις για έκτακτο φόρο»
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Σηκώνει το γάντι… ο Μητσοτάκης στις αντιδράσεις για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στο ρεύμα

«Έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη» είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγες μέρες μετά την παρέμβαση Μυτιληναίου