Την εναρμόνιση των δύο βασικών νομοθετημάτων, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών, καθώς και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τα οριζόμενα στον ν. 5108/2024 (δικαστικός χάρτης) επιδιώκει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Apple: Η δύσκολη μάχη με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και η κατάργηση των ειρηνοδικείων επιφέρουν θεμελιώδεις αλλαγές στην Πολιτική Δικονομία αλλά και στις εσωτερικές υπηρεσιακές σχέσεις των δικαστικών λειτουργών.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Επικαιροποίηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και η χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, δημιούργησε ζητήματα επικαιροποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που επιβάλλουν την τροποποίηση των διατάξεών του. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται ζητήματα παρερμηνείας και σύγκρουσης διατάξεων.

Περαιτέρω ρυθμίζονται οι κανόνες δικαίου που καθορίζουν τη λειτουργία των οργάνων απονομής της Δικαιοσύνης και τις υπηρεσιακές σχέσεις μεταξύ τους.

Η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου υποβοηθά το έργο των δικαστικών αρχών, συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, με την αποφυγή, μεταξύ άλλων, της καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Google: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το εργαλείο ανίχνευσης ορίων πυρκαγιών
Επικαιρότητα |

Google: Επεκτείνει το εργαλείο ανίχνευσης πυρκαγιών και στην Ελλάδα – Πώς λειτουργεί

Οι πληροφορίες της Google εμφανίζονται μέσω ειδοποιήσεων και λειτουργιών που παρέχουν ενημέρωση σχετικά με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε πυρκαγιά