Σε επέκταση της συνεργασίας με την Neste για την προμήθεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στην Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών και την επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα, προχωράει η HELLENiQ ENERGY.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα καύσιμα του μείγματος Neste MY Sustainable Aviation Fuel (SAF) διακινούνται και μέσω πλοίων, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες.

Helleniq Energy: Αλλάζει πίστα με έξοδο εκτός Ευρώπης και νέα φάση στον μετασχηματισμό του ομίλου

Με αυτό τον τρόπο, όπως ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY, θα διευκολυνθεί η διανομή τους σε όλα τα αεροδρόμια ανά την επικράτεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αξιοποιήσουν μία διαθέσιμη και στη χώρα μας επιλογή, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα ταξίδια τους.

Η νέα συμφωνία των δύο ενεργειακών Εταιρειών έρχεται εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου που αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς καταφτάνουν δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι η χρήση των καυσίμων SAF έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως βασικός παράγοντας στην προσπάθεια για μείωση των εκπομπών από τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά η διαθεσιμότητα επαρκούς ποσότητάς τους αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας.

Η νέα συμφωνία της HELLENiQ ENERGY με την Neste, παγκόσμιο ηγέτη στα SAF, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτήν την προσπάθεια. Παράλληλα, η έλευση του καυσίμου στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, αντί οδικώς, βοηθάει στη μείωση των συνολικών εκπομπών για όλο τον κύκλο ζωής του καυσίμου.

Δηλώσεις

Ο Ανώτερος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων και Συμμετοχών της HELLENiQ ENERGY κ. Διομήδης Σταμούλης, δήλωσε: «Από το 2022, πρώτη η HELLENiQ ENERGY είχε εξασφαλίσει την προμήθεια των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων της Neste στην Ελλάδα. Η επέκταση της συνεργασίας μας συνάδει με τον στρατηγικό μας στόχο να γίνουμε πάροχος προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και να μειώνουμε συνεχώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας. Επιδίωξή μας είναι να βοηθήσουμε τους προμηθευτές αεροπορικών καυσίμων, τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προετοιμαστούν έγκαιρα για τους επερχόμενους υποχρεωτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα SAF, που θα ξεκινήσουν το 2025. Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, όταν μέσω της θυγατρικής μας ΕΚΟ ξεκινήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να ανεφοδιάζουμε με SAF τα αεροσκάφη της AEGEAN για τις πτήσεις της που αναχωρούν από το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο καταγράφηκε ως το 7ο στον κόσμο με δυνατότητα παροχής με καύσιμο SAF. Τώρα, αυτή η προσπάθεια επεκτείνεται για το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα με ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες και σε περισσότερα αεροδρόμια».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Renewable Aviation Business της Neste κ. Alexander Kueper, ανέφερε: «Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα είναι μια άμεσα διαθέσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα αεροπορικά ταξίδια. Η συνεργασία μας με την HELLENiQ ENERGY για την παροχή SAF στην Ελλάδα υπογραμμίζει τόσο τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τις αεροπορικές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και τη σημασία της συνεργασίας με φιλόδοξους εταίρους για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της υιοθέτησης των SAF. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη σύμπραξή μας με την HELLENiQ ENERGY».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις