Λύση στην υποχώρηση των πωλήσεων και των οικονομικών μεγεθών της Starbucks φιλοδοξεί να δώσει η επενδυτική Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, που έχει αποκτήσει ένα μεγάλο μερίδιο του αμερικανικού κολοσσού της βιομηχανίας καφέ.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται εδώ και μήνες με τη διοίκηση προκειμένου να βρει τρόπους να βελτιώσει τις επιδόσεις της αλυσίδας καφέ, την ίδια στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Λάξμαν Ναρασιμχάν δέχεται πιέσεις για να αλλάξει την πορεία της εταιρείας μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Αυτό δεν ισχύει όμως για τον ιδρυτή Χάουαρντ Σουλτς, που παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, αντιτίθεται πλέον ανοιχτά σε κάθε διακανονισμό.

Starbucks: O πρώην CEO προειδοποιεί ότι η αλυσίδα πρέπει να ανακαινίσει άμεσα τα καταστήματά της

Starbucks: Επόμενη ημέρα με αψιμαχίες

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τη δημόσια κριτική που άσκησε ο τρεις φορές επικεφαλής της αλυσίδας και εταιρείας στη σημερινή της διοίκηση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πλέον επίσημο ρόλο στην εταιρεία. Παραμένει ωστόσο ο έκτος μεγαλύτερος μέτοχος της Starbucks, με συμμετοχή περίπου 1,6 δισ. δολαρίων.

Η Elliott, γνωστή ως επιθετικός επενδυτής, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία αξίας 86 δισ. δολαρίων και έχει πιέσει ιδιωτικά για αλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τις αδύναμες επιδόσεις της Starbucks, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Σουλτς έφυγε από το διοικητικό συμβούλιο πριν από ένα χρόνο και στην περιορισμένη επαφή του με το διοικητικό συμβούλιο από τότε, η συμβολή του επικεντρωνόταν πάντα στις αξίες και την κουλτούρα της Starbucks ως πρωταρχικό παράγοντα επιτυχίας και απόδοσης.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην πωλητής μηχανών καφέ ηγήθηκε της εταιρείας τρεις διαφορετικές φορές – για περίπου 14 χρόνια ξεκινώντας το 1986, στη συνέχεια ξανά από το 2008 έως το 2017 και πιο πρόσφατα ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος από το 2022 έως το 2023.

Τον διαδέχθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πέρυσι ο Λάξμαν Ναρασιμχάν, ο οποίος ήρθε από τον βρετανικό όμιλο καταναλωτικής υγείας και υγιεινής Reckitt. Ο Σουλτς παραμένει επίτιμος πρόεδρος, αλλά αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες.

starbucks

Ο δισεκατομμυριούχος της Elliot Management, Πολ Σίνγκερ

Οι αιχμηρές παρεμβάσεις του Σουλτς

Ο Σουλτς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει για μια τέταρτη θητεία ως διευθύνων σύμβουλος, παρέμεινε στο περιθώριο. Αυτή την άνοιξη επέκρινε τις επιδόσεις της εταιρείας στο LinkedIn, γράφοντας μια ανοιχτή επιστολή στην οποία ανέφερε ότι οι ανώτεροι ηγέτες και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρέπει «να περνούν περισσότερο χρόνο με εκείνους που φορούν την πράσινη ποδιά».

Τον Ιούνιο εμφανίστηκε επίσης στο επιχειρηματικό podcast Acquired, μιλώντας για την ιστορία της Starbucks και τις συστάσεις του προς τη διοίκηση. «Δεν ήταν μια σπουδαία χρονιά για τη Starbucks», είπε. «Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον Λάξμαν, υπάρχουν πολλά εξωτερικά ζητήματα που συνέβαλαν στην πίεση, όπως σε κάθε εταιρεία. Αλλά η εταιρεία δεν εκτέλεσε με τον τρόπο που νομίζω ότι θα έπρεπε».

«Αν η εταιρεία διολισθήσει προς τη μετριότητα, θεωρώ την ηγεσία και το διοικητικό συμβούλιο υπεύθυνα γι’ αυτό», είπε αργότερα στο τρίωρο podcast.

Οικονομική υποχώρηση

Η τιμή της μετοχής της Starbucks έχει υποχωρήσει περίπου 20% από τις αρχές του 2024. Η εταιρεία μείωσε τις οικονομικές της προβλέψεις τον Ιανουάριο και ξανά τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο την Τρίτη.

Πριν από τρεις μήνες ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις για πρώτη φορά από το 2020 και μείωσε τις προοπτικές πωλήσεων συνολικά στο 2024, με αποκορύφωμα ένα ανησυχητικό πρώτο τρίμηνο για την πολυεθνική αλυσίδα κατά το οποίο παραδοσιακά σημείωνε ισχυρά κέρδη. Γεγονός που οδήγησε τον Λάξμαν Ναρασιμχάν να μιλήσει για «απογοητευτική πορεία».

starbucks

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς

Η απογοήτευση του α’ τριμήνου

Οι πωλήσεις ιδίων καταστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 3%, καταγράφοντας μια απότομη αντιστροφή από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όταν αυξήθηκαν κατά 12%. Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της αλυσίδας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11%, με την εταιρεία να κατηγορεί τον ανταγωνισμό για «πόλεμο τιμών» και εκπτώσεις στην ασιατική χώρα.

Συνολικά, τα παγκόσμια έσοδα μειώθηκαν σχεδόν κατά 2%, στα 8,56 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Starbucks προβλέπει τώρα τα έσοδα να αυξηθούν σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, μια απότομη πτώση από την προηγούμενη πρόβλεψή μεταξύ 7% και 10%.

Η αλυσίδα καφέ είχε μερίδιο αγοράς 13,6% της αγοράς καφέ και μπαρ της Κίνας το 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Η Daxue Consulting, μια εταιρεία έρευνας αγοράς, υπολόγισε την αγορά καβουρδισμένου καφέ της Κίνας σε 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και προέβλεψε ότι θα αυξηθεί στα 13,25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Η Starbucks έχει προβεί σε αλλαγές στο διοικητικό της συμβούλιο τον τελευταίο χρόνο. Τρία νέα μέλη, μεταξύ των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι του YouTube και της T-Mobile, Neal Mohan και Mike Sievert, εντάχθηκαν νωρίτερα φέτος. Αυτή την άνοιξη, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο.

starbucks

O CEO της Starbucks, Λάξμαν Ναρασιμχάν

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πέρυσι, εξάλλου, οι διοικούντες την αμερικανική πολυεθνική Starbucks έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά, υπογράφοντας με τη Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ νέα σύμβαση δικαιόχρησης έως το 2033, συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία τους, η οποία μετράει πλέον 22 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2022, ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας που διαθέτει 27 καταστήματα Starbucks, αυξήθηκε κατά 38,8%, στα 20,3 εκατ. ευρώ έναντι 14,62 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης, για το 2022 η ζημία περιορίστηκε σε 483 χιλ. ευρώ από απώλειες που άγγιξαν τα 2 εκατ. ευρώ το 2021.

Η ανοδική πορεία φαίνεται ότι συνεχίστηκε και το 2023, αφού, όπως επισημαίνεται, κατά το πρώτο 7μηνο του 2023 οι πωλήσεις κινήθηκαν περαιτέρω ανοδικά, ανακάμπτοντας πλήρως σε σχέση με την δυσμενή εποχή της πανδημίας, κάτι που κυρίως αποδίδεται στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ

Εκτός όμως από τον τζίρο αυξήθηκε και ο δανεισμός της εταιρείας το 2022. Συγκεκριμένα λόγω κεφαλαιοποίησης μη εξυπηρετούμενων τόκων τα δάνεια έφθασαν συνολικά στα 27,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού προέρχεται από την Eurobank (13,2 εκατ. ευρώ) ενώ μικρότερα, άλλα σημαντικά, είναι τα ποσά σε Alpha Bank (7,2 εκατ. ευρώ) και Πειραιώς (5,2 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι η κατά τη χρήση του 2022 αλλά μέχρι και τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων (τον Οκτώβριο του 2023) «δεν εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις». Περαιτέρω προστίθεται όμως πως «εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις τρεις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων της εταιρείας σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση τόσο στην αποπληρωμή, όσο και μείωση του περιθωρίου».

Από την άλλη, το 2023 η εταιρεία έκλεισε οριστικά οφειλή 326 χιλ. ευρώ από δανειακή υποχρέωση προς συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου και μία ακόμη παρόμοια οφειλή ύψους 1,729 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση της εταιρείας παραμένει αρνητική σε 35,98 εκατ. ευρώ περίπου και το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος ενεργητικού υπολείπεται των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 38,52 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές της συνθήκες ο ορκωτός ζητά από την εταιρεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, αν και η διοίκηση από την πλευρά της βλέπει θετικές προοπτικές, με επέκταση του δικτύου καταστημάτων «με την παραδοχή ότι θα υπάρξει λύση και στο χρόνιο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News