Με καθαρά κέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το α΄ εξάμηνο της εφετινής χρήσης για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαμόρφωσή τους στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς.

Ελληνικές τράπεζες: Διανέμουν μέρισμα μετά από 16 χρόνια

Οι συστημικοί όμιλοι θα δώσουν αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα τις οικονομικές τους καταστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε νέα αναθεώρηση των επιχειρησιακών στόχων της περιόδου 2024 – 2026, υπό το πρίσμα των έως σήμερα καλύτερων του αναμενόμενου επιδόσεών τους.

Οι τράπεζες

Την αρχή θα κάνουν την Τετάρτη οι διοικήσεις των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, για να ακολουθήσουν την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα και την Παρασκευή η Alpha Bank.

Στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια των τακτικών γενικών συνελεύσεων της περασμένης εβδομάδας, προανήγγειλαν ένα ισχυρό β΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το καθαρό τους αποτέλεσμα αθροιστικά θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη των 1,1 δισ. ευρώ την υπό εξέταση περίοδο.

Οι μεταβολές στα επιτόκια

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η πολύ καλή πορεία του επιτοκιακού τους εισοδήματος.

Κι αυτό διότι, τα ευρωπαϊκά επιτόκια αναφοράς, βάση των οποίων τιμολογούνται τα δάνεια, ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά την αποκλιμάκωσή τους εντός του 2024, λόγω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων, επί του σύνολου των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο, γύρω από το 25%, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ως προς το ύψος των αποδόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε λογαριασμούς προσυμφωνημένης διάρκειας στο τέλος Ιουνίου 2023 βρίσκονταν καταθέσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ. Ένα χρόνο μετά έχουν ενισχυθεί κατά μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά έσοδα από τους τόκους συνέχισαν να αναπτύσσονται και στο β΄ τρίμηνο του 2024 με υψηλούς ετήσιους ρυθμούς.

Οι νέες εκταμιεύσεις

Επιπλέον, καλά είναι τα νέα από το μέτωπο των νέων εκταμιεύσεων στα δάνεια. Στα επίσημα στατιστικά της κεντρικής τράπεζας καταγράφεται η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Απρίλιος – Ιούνιος 2024 οι νέες δανειοδοτήσεις ξεπέρασαν κατά 2,6 δισ. ευρώ τις αποπληρωμές υφιστάμενων χορηγήσεων, οδηγώντας σε μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στην εγχώρια αγορά.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται τόσο με την ανάπτυξη των νέων εργασιών στις χρηματοδοτήσεις, όσο και με την υποχώρηση των πρόωρων αποπληρωμών από μεγάλες επιχειρήσεις, που πίεζαν το προηγούμενο διάστημα τα έσοδά τους.

Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο οι νέες πιστώσεις θα κινηθούν με πιο μεγάλη ταχύτητα, αντισταθμίζοντας ένα σημαντικό μέρος των αναπόφευκτων απωλειών από τη μείωση του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη.

Θετική είναι επίσης η πορεία των καθαρών εσόδων από προμήθειες, τα οποία συνέχισαν ανοδικά, στηριζόμενα και στην άνοδο της παραγωγής νέων δανείων.

Αναλυτές δεν αποκλείουν το σχετικό μέγεθος να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας επιπλέον ώθηση στο οργανικό αποτέλεσμα των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Ελεγχόμενα τα έξοδα

Από την άλλη, απολύτως ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στο μέτωπο των εξόδων, λειτουργικών και πιστωτικού κινδύνου.

Οι γενικές δαπάνες, παρά τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, δεν καταγράφουν ιδιαίτερες μεταβολές, ενώ δεν αποκλείεται τουλάχιστον σε ορισμένους ομίλους, η ετήσια μεταβολή να είναι αρνητική.

Ουσιαστικά οι τράπεζες δρέπουν τους καρπούς της αναδιάρθρωσης του δικτύου τους και της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των προηγούμενων ετών.

Ικανοποιητική είναι η εικόνα και από το μέτωπο των επισφαλειών, εξέλιξη που επιτρέπει στις διοικήσεις των τραπεζών να διατηρήσουν χαμηλά τις προβλέψεις. Όσο δε, θα μειώνονται τα επιτόκια, τόσο θα υποχωρούν οι αθετήσεις πληρωμών.

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν κάποιες νέες συναλλαγές αποενοποίησης προβληματικών χορηγήσεων, με ή χωρίς τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής», που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των δεικτών καθυστερήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις