Η απόφαση της Unilever να περικόψει 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και 7.500 παγκοσμίως θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις δραστηριότητες του πολυεθνικού κολοσσού και στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα, η ελληνική θυγατρική του ολλανδικού ομίλου επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και στην Ελλάδα αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας από τις αλλαγές που δρομολογούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Unilever: «Καθαρίζει» 7.500 εργαζόμενους – Τι κάνει στην Ελλάδα

Τις προσδιόρισε μάλιστα, λέγοντας πως το πρόγραμμα παραγωγικότητας που υιοθετεί δεν αφορά το σύνολο της εταιρείας, αλλά συγκεκριμένα τους ρόλους υπαλλήλων γραφείων. Εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία οι  εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου.

Unilever Hellas: Σε ανοιχτή γραμμή με τους εργαζομένους

O OT επικοινώνησε με την εταιρεία, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με τις δρομολογούμενες αλλαγές στην ελληνική αγορά και πως ακριβώς αυτές θα προχωρήσουν.

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι αδυνατεί να προσδιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που θα επηρεαστούν, αφού «η νέα οργανωτική δομή δεν έχει ακόμα καθοριστεί για τη χώρα μας» ενώ τονίζει πως «διατηρεί πάντα την ανοιχτή και ουσιαστική επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Σωματείου με κοινό στόχο την αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των εργαζομένων». unilever

Κανονικά η τροφοδοσία

Σπεύδει ακόμη να υπογραμμίσει σε σχετική ερώτηση ότι «η τροφοδοσία της ελληνικές αγοράς δεν θα επηρεαστεί καθόλου» από τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχει σχέδιο ανάθεσης σε τρίτο

Επισημαίνει δε πως δεν υφίσταται κανένα σχέδιο για την ανάθεση της δραστηριότητας του ομίλου Unilever στην Ελλάδα σε άλλη εταιρεία. «Η Unilever», όπως τονίζει η εταιρεία στον ΟΤ, «έχει μια μακρά και δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά», προσθέτοντας πως «η εν λόγω παγκόσμια αναδιοργάνωση θα φέρει στην ελληνική εταιρεία ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και οργανωτικής δομής που θα εστιάζει σε μια πιο ενοποιημένη οργάνωση ως One Unilever και στην περαιτέρω ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα και την ευημερία της, μακροπρόθεσμα».

7.500 απολύσεις παγκοσμίως

Υπενθυμίζεται ότι η Unilever ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασιών για το 1/3 των εργαζομένων της στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του σχεδίου που δρομολογεί ο νέος CEO με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης του γίγαντα καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα προβλημάτων.

Η εταιρεία, η οποία δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτς, δήλωσε ότι θα περικοπούν έως και 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και 7.500 παγκοσμίως έως το τέλος του 2025. Η εταιρεία απασχολεί 10.000-11.000 υπαλλήλους γραφείων στην Ευρώπη και περίπου 128.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. unilever

Οι δραστηριότητες της Unilever Hellas

Στην Ελλάδα η Unilever δραστηριοποιείται με την Ελαΐς Unilever Hellas ΑΕ, την Unilever Knorr, υπό την ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο στου Ρέντη, και την Unilever Logistics, η οποία είναι η εταιρεία της πολυεθνικής στον κλάδο της αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής των προϊόντων της στην ελληνική αγορά.

Διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της πληθώρα προϊόντων στους τομείς των Τροφίμων, των Παγωτών της Οικιακής & Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής (όπως τα Αim, Dove, Ultrex, Knorr, Hellmann’s, Ben & Jerry’s, Skip, Klinex) ενώ δραστηριοποιείται σε 26 κατηγορίες προϊόντων με περίπου 1.400 κωδικούς.

Απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζομένους, διατηρεί εδραιωμένη εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσω του εργοστασίου της στο Ρέντη Αττικής και 2 ιδιόκτητων κέντρων διανομής, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 τοπικούς προμηθευτές.

Προσφυγή για το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ

Aπό 1/1/2022 η δραστηριότητα στο εργοστάσιο του Ρέντη αφορά πλέον στην παροχή υπηρεσιών για την παραγωγή προϊόντων με τη μέθοδο του φασόν με υλικά της συνδεδεμένης εταιρείας UΝILEVER EUROPE BV (UEBV ) η οποία είναι η κύρια οντότητα επικεφαλής στην εφοδιαστική αλυσίδα του ομίλου Unilever για την Ευρώπη, υπεύθυνη για την παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση των προϊόντων Unilever ώστε αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα προς πώληση και διανομή στις επιμέρους και κατά τόπους αγορές από τις εμπορικές εταιρείες του ομίλου.

Μετά το ελαιόλαδο και η μαργαρίνη της Ελαΐς που αποσχίστηκαν και πουλήθηκαν στην Upfield της KKR το 2017, στις αρχές Ιουλίου του 2021 η εταιρεία μεταβίβασε στη Μινέρβα ΑΕ τα σήματα των τοματικών προϊόντων Pummaro και Πελαργός μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στη Γαστούνη.

Υπενθυμίζεται πως η Ελαΐς Unilever Hellas είχε δεχθεί πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την εταιρεία να έχει προσφύγει κατά της απόφασης. Να σημειωθεί επίσης πως η ίδια εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για τις χρονιές 2022 και 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις