«Κοιλιά» φαίνεται πως έχει κάνει η διαδικασία υποβολής στις φορολογικές δηλώσεις μετά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία μέχρι τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και μέχρι τις 9 Αυγούστου για τα νομικά, όπως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας.

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε τελικά η παράταση – Οι νέες ημερομηνίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6.248.664 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 97 % του συνόλου.

Ωστόσο μετά την ανακοίνωση της νέας καταληκτικής ημερομηνίας 2/8 παρατηρήθηκε η γνωστή χαλάρωση, όπως επισημαίνεται σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία υποβολής των φιρολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, ενώ την Τετάρτη 24/7 υποβλήθηκαν 161.651 δηλώσεις και την Πέμπτη 157.096 δηλώσεις, την Παρασκευή υποβλήθηκαν 67.923, το Σάββατο 25.158 και την Κυριακή 20.067 και τη Δευτέρα 51.883.

Με λίγα λόγια μέσα σε τέσσερις μέρες υποβλήθηκαν όσες δηλώσεις είχαν υποβληθεί μόνο σε μία μέρα.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί το 3% των φορολογουμένων, με τη βοήθεια των λογιστών τους όπου απαιτείται, να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς ο χρόνος όπως αποδεικνύεται υπέρ επαρκεί.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Φέτος, οι επιστροφές του φόρου θα γίνουν άμεσα, ενώ όσοι κληθούν να πληρώσουν, μπορούν να καταβάλουν το ποσό σε 8 δόσεις. Σημειώνεται πως η έκπτωση 3% που δίνεται σε εφάπαξ εξόφληση του φόρου, ισχύει μόνο για καταβληθέντα ποσά έως τις 31/07/24, ενώ παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα εξόφλησης με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις με κέρδος την έκπτωση 3%.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Με την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, παρατείνεται και ο χρόνος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι  φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία έως τις 2 Αυγούστου να διορθώσουν λάθη ή να συμπληρώσουν κενά και παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλει προκειμένου να αλλάξουν, ακόμα και να ξεφουσκώσουν το ραβασάκι της εφορίας.

Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στο εκκαθαριστικό μπορούν να υποβάλουν διορθωτική, συμπληρωματική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3, τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax