Γενικοί γραμματείς

Σας είχα προϊδεάσει για τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης.

Κι είχαμε αρκετές καραμπόλες αλλά και εισόδους πολιτευτών.

Δεν ξέρω αν αυτές οι αλλαγές χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα, πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία η μετακίνηση από υπουργείο σε υπουργείο ή από γραμματεία σε γραμματεία στο ίδιο υπουργείο προσώπων, τα οποία έχουν γράψει αρκετά χιλιόμετρα… και με καλές επιδόσεις στην κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Σκάλκος

Ενδιαφέρουσα είναι η αναβάθμιση του Δημήτρη Σκάλκου. Για πέντε συνεχόμενα χρόνια ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πλέον περνά στο υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Για την ιστορία να πω ότι οι επιδόσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 επί των ημερών του ήταν υψηλές, όπως και της νέας περιόδου 2021 – 2027.

Πάντως, αυτό που έχω να πω είναι πως επί των ημερών του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση, ήταν ο τελευταίος που είχε απομείνει από την εποχή Σταϊκούρα…

Ο τελευταίος της παλιάς φρουράς του ΕΣΠΑ…

Η Βίκυ Λοϊζου

Εκτός, όμως, των αλλαγών από υπουργείο σε υπουργείο, είχαμε και τις καραμπόλες εντός των υπουργείων, αλλά κι ένα μιξ σχήμα…

Στο υπουργείο Ανάπτυξης για παράδειγμα.

Η Βίκυ Λοϊζου από γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων μετακινήθηκε στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας. Να σημειώσω ότι η Λοϊζου στη διάρκεια των κυβερνήσεων Μητσοτάκη είναι η τρίτη φορά που αλλάζει χαρτοφυλάκιο. Τα δύο τελευταία μάλιστα καταρρίπτουν μοναδικό ρεκόρ. Το 2023 τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων ερχόμενη από το υπουργείο Τουρισμού και τώρα όπως σας προανέφερα ανέλαβε τα καθήκοντα της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας.

Η Στελίνα Σιαράπη

Την προηγούμενη θέση της Λοϊζου ανέλαβε η Στελίνα Σιαράπη.

Κατείχε τη θέση της γενική γραμματέως για την Υποδοχή Αιτούντων Άσυλο.

Προφανώς, για να τοποθετηθεί η Σιαράπη, η Λοϊζου άλλαξε πόστο…

Ο Τάσος Γαϊτάνης

Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι από τις περιπτώσεις των υποψήφιων βουλευτών στις εθνικές εκλογές του 2023 που δεν εξελέγησαν.

Τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης στη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Γαϊτάνης ήταν στις εκλογές ανταγωνιστής του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στον νότιο τομέα της Αθήνας.

Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος

Αμετακίνητος από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Το σενάριο που κυκλοφορούσε επιμόνως στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και αφορούσε στη μετακίνηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή δεν «περπάτησε». Ο Αναγνωστόπουλος παραμένει στη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν «μετακομίζει» στο Υπερταμείο. Ετσι ο υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα έχει έναν σημαντικό σύμβουλο όσον αφορά στην εποπτεία της αγοράς, εφόσον βεβαίως το επιθυμεί. Αλλά και η αγορά έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό. Τέλος καλό, όλα καλά! Μένει να φανεί….

Η Βάσια Κουτσούκου

Πάντως, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη θα έχει τη στενή συνεργάτιδα της Βάσια Κουτσούκου ακόμα πιο κοντά της…

Η διευθύντρια του γραφείο της υπουργού, αναβαθμίζεται σε γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, παίρνοντας τη θέση του Μύρωνα Φλουρή

Η ισορροπία…

Και θα κλείσω με τους γενικούς γραμματείς και με ένα άλλο στοιχείο των αλλαγών.

Αυτό των ισορροπιών μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

Αναφέρομαι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Όλγα Κεφαλογιάννη.

Τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ ανέλαβε ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ο οποίος φέρεται να είναι επιλογή του ίδιου του Μητσοτάκη.

Και οι κακές οι γλώσσες… λένε πώς η Κεφαλογιάννη αναβάθμισε τον άνθρωπο της στο υπουργείο Τουρισμού και ο Μητσοτάκης τοποθέτησε τον δικό του… στον ΕΟΤ…

—-

Το κάνουν αλλιώς…

Στην πολιτική οι ισορροπίες, οι καραμπόλες είναι στο DNA των υπουργών των βουλευτών, των στελεχών.

Η αγορά, όμως, έχει διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα. Οι επιχειρηματίες μετρούν πολύ το brand των εταιρειών και προϊόντων τους.

Πηγή από την αγορά μου έλεγε πως οι επιχειρήσεις – δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά τουλάχιστον αρκετές – αντί να παλεύουν και δεν είναι και εύκολο τώρα με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, για να κάνουν ανατιμήσεις και να μεταφέρουν στις τιμές τις επιπλέον κοστολογικές επιβαρύνσεις που δέχονται έχουν βρει άλλους τρόπους να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος. Να κινηθούν αντίστροφα και να «μαζέψουν κόστη»!

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Και μου ανέφερε την περίπτωση του ομίλου των επιχειρήσεων του προέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Προσφάτως – λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουλίου – συνέστησε μία νέα εταιρεία, την Bespoke Services ΑΕ η οποία ανέλαβε την διακίνηση των προιόντων, προς το παρόν, της Νίκας ΑΕΒΕ και της ΙΟΝ ΑΕ, στα σημεία πώλησης που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους. Πρόκειται όπως μου έλεγαν για περίπου 20.000 σημεία πωλήσεις – κυρίως τα μικρά σημεία της αγοράς, ψιλικατζίδικα, μινι μαρκετ, περίπτερα, αλλά όχι μόνο γιατί υπάρχουν και αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν διαθέτουν αποθήκες!

Εξορθολογισμός

Η εξοικονόμηση κεφαλαίων από τη  νέα εταιρεία προϊόντος του χρόνου θα είναι σημαντικά και φυσικά πρόκειται να αναλάβει σιγά – σιγά και τα προιόντα των άλλων εταιρειών του ομίλου. Και συμπλήρωναν πως ο εξορθολογισμός των δαπανών κάνει πολύ λιγότερο πιεστική την ανάγκη των ανατιμήσεων. Ενδιαφέρον! Είναι μιά ιδέα….

—-

Η πτώχευση

Νέες επιχειρήσεις ανθίζουν, άλλες, όμως, πτωχεύουν…  Και αναφέρομαι στην οινοποιία «Τσάνταλης».

Και φυσικά το μυαλό όλων πάει στους εργαζόμενους.

Στην περίπτωση της Τσάνταλης εκτός από την πτώχευση τους εργαζόμενους τους περίμενε άλλο ένα χτύπημα…

tsantalis

Το ψαλίδι στο επίδομα

Όπως μου έλεγε, ο πρόεδρος του σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων της «Τσάνταλης», Θανάσης Καλιγάς οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι κόβεται το επίδομα που λαμβάνουν από την ΔΥΠΑ σε μηνιαία βάση ύψους περίπου 800 ευρώ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας όπου έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα εξετασθεί άμεσα η υπόθεση αλλά και το αίτημα να συνεχισθεί η χορήγησή του.

Το συγκεκριμένο επίδομα, όπως λέει ο κ. Καλιγάς αποτελεί σημαντική βοήθεια στους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Καλιγά, το μέλλον της εταιρείας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, οπότε  θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι υποψήφιοι επενδυτές

Και κυρίως των υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη ανάπτυξης του ιστορικού brand.

Να σημειωθει πως τα «Ελληνικά Οινοποιία», των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, βασικών μετόχων της Premia που έχουν αποκτήσει ήδη την Μπουτάρης έχουν καταθέσει πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες.

—-

Τονωτική ένεση στην Στοά Αρσακείου

Και να σας κλείσω με ένα αισιόδοξο νέο.

Τονωτική ένεση ρευστότητας ύψους 700 χιλ. στο project ανάπλασης της Στοάς Αρσακείου αποφάσισαν οι άνθρωποι της Legendary Food.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, η Γενική Συνέλευση των μετόχων πιστοποίησε την ολική καταβολή της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 700.000 ευρώ

Το εγχείρημα στο εμβληματικό ακίνητο προχωράει -όπως σας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα- και τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα επί της οδού Σταδίου.

Η τουριστική άνθηση της πρωτεύουσας δίνει νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου τα τελευταία χρόνια συντελείται μια πραγματική κοσμογονία επενδύσεων.

Οι έμποροι της Αθήνας και όχι μόνο αυτοί στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα εστιάζουν σοβαρά στο εισερχόμενο τουριστικό συνάλλαγμα….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories