Πακέτο μέτρων με παροχές σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους και ευάλωτες ομάδες ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή το νέο έτος.

Πολλά από αυτά θα αποτελέσουν μέρος των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων.

Επιδόματα: Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται -Τι σχεδιάζεται

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ενίσχυση των μισθών, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο.

Οι παροχές

Τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν τα εξής:

• Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Οι αυξήσεις για το 2025 αναμένεται να κινηθούν στο 4,5%-5% με τον εισαγωγικό μισθό στην ΥΕ κατηγορία να διαμορφώνεται από τα 850 στα 892,5 ευρώ, στη ΔΕ Κατηγορία από τα 928 στα 974 ευρώ, στην Κατηγορία ΤΕ από τα 1.107 στα 1.162 ευρώ και στην ΠΕ από τα 1.162 στα 1.220 ευρώ.

• Σε ποσοστό κοντά στο 4% – 5% αναμένεται να κινηθούν οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στο ποσοστό αυτό ενσωματώνεται το 2,9% που αναμένεται με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού να «κλείσει» ο πληθωρισμός έτους και 1% από την αύξηση της παραγωγικότητας.

• Επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται να λάβουν στις 20 Δεκεμβρίου, 550.000 συνταξιούχοι που δεν θα δικαιούνται αύξηση. Πρόκειται για 100-200 ευρώ. Το επίδομα θα αφορά συντάξεις από τα 701 -1.600 ευρώ και θα είναι κλιμακούμενο.

• Χαμηλοσυνταξιούχοι: Η οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ θα αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.

• Άτομα με αναπηρία, επίδομα κοντά στα 200 ευρώ όπως έλαβαν και κατά την περσινή χρονιά.

• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης. Θα δοθεί στις εορτές των Χριστουγέννων στους δικαιούχους, ενώ το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

• Ανασφάλιστοι υπερήλικες. Οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων όπως και όσοι λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων.

• Επίδομα παιδιού. Αναμένεται μεγάλη αύξηση, ειδικότερα για όσους έχουν περισσότερα από δύο παιδιά. Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση, η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

• Επίδομα ανεργίας. Το επίδομα θα συνδεθεί με τον εργασιακό βίο. Θα αποτελείται από ένα σταθερό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό –σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55%του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ τον μήνα. Το μεταβλητό μέρος του επιδόματος, θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατά ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα.

Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ που θα είναι και η οροφή για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια.

Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας χορηγείται για πέντε έως 12 μήνες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία