Έρευνα για να διαπιστώσει εάν η συνεργασία της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet,
με την νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού, διεξάγει η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας.

Ειδικότερα, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) δήλωσε ότι εξετάζει αν η σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών έχει οδηγήσει σε «σχετική κατάσταση συγκέντρωσης» και αν αυτή «αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού» στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν σχόλια και ενστάσεις, πριν ξεκινήσει επίσημη έρευνα.

OpenAI: Κηρύττει τον πόλεμο στην Google – Λανσάρει μηχανή αναζήτησης με στόχο την πίτα των 175 δισ.

Εκπρόσωπος της Anthropic δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με την CMA και «θα τους παράσχει την πλήρη εικόνα σχετικά με την επένδυση της Google και την εμπορική μας συνεργασία».

«Είμαστε μια ανεξάρτητη εταιρεία και καμία από τις στρατηγικές μας συνεργασίες ή τις σχέσεις μας με επενδυτές δεν μειώνει την ανεξαρτησία της εταιρικής μας διακυβέρνησης ή την ελευθερία μας να συνεργαζόμαστε με άλλους», πρόσθεσε.

Η Google αντέδρασε επίσης στις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό σχετικά με τη συμφωνία της με την Anthropic.

Eκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε στο CNBC ότι «δεσμεύεται να δημιουργήσει το πιο ανοιχτό και καινοτόμο οικοσύστημα AI στον κόσμο» και πρόσθεσε ότι η Anthropic είναι «ελεύθερη να χρησιμοποιεί πολλαπλούς παρόχους cloud και να το κάνει, και δεν απαιτούμε αποκλειστικά δικαιώματα τεχνολογίας».

Google: Προς έλεγχο λόγω Anthropic

Η Google συμφώνησε να επενδύσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic τον Οκτώβριο του 2023, σε μια κίνηση που περιελάμβανε μια προκαταβολική εισφορά μετρητών ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και επιπλέον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα εισρεύσουν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό έγινε επιπλέον των προηγούμενων επενδύσεων που είχε πραγματοποιήσει η Google στην εταιρεία, η οποία φέρεται να της έχει δώσει περίπου 10% των μετοχών της νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

Η Anthropic είναι ο προγραμματιστής του Claude, ενός αντίπαλου chatbot για το ChatGPT της OpenAI.

Οι αμερικανικοί κολοσσοί επενδύουν επιθετικά σε εταιρείες που πιστεύουν ότι μπορούν να ηγηθούν της τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω μιας παγκόσμιας φρενίτιδας γύρω από την τεχνολογία.

Η Anthropic είναι μία από αυτές τις εταιρείες. Η Amazon, για παράδειγμα, δεσμεύτηκε πέρυσι να επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic.

Ανησυχία για τις επενδύσεις

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε μικρότερες εταιρείες.

Η CMA τον Απρίλιο δήλωσε ότι ξεκινάει έρευνα σχετικά με τις συνεργασίες μεταξύ της Microsoft και της γαλλικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Mistral, καθώς και στη σχέση μεταξύ της Amazon και της Anthropic, καθώς και για την πρόσληψη από τη Microsoft πρώην υπαλλήλων της Inflection AI.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ ερευνά επίσης αυτές τις παρόμοιες συνεργασίες.

Η CMA της Βρετανίας έχει εντείνει τον έλεγχο των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, εξετάζοντας κατά πόσον οι συμφωνίες που συνάπτουν θα μειώσουν τον ανταγωνισμό στη σχετική αγορά. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες μάχες της ρυθμιστικής αρχής ήταν η αρχική παρεμπόδιση της εξαγοράς της εταιρείας παιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η CMA ενέκρινε τελικά τη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το εργαλείο ανίχνευσης ορίων πυρκαγιών
Επικαιρότητα |

Google: Επεκτείνει το εργαλείο ανίχνευσης πυρκαγιών και στην Ελλάδα – Πώς λειτουργεί

Οι πληροφορίες της Google εμφανίζονται μέσω ειδοποιήσεων και λειτουργιών που παρέχουν ενημέρωση σχετικά με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε πυρκαγιά